Nasvet tedna Urbane legende Zgodbice za lažje razumevanje

Montaža oken

Urbane legende pravijo, da za nova okna zadošča “klasična montaža oken”, karkoli je že to.

Kaj je “klasična montaža”?

Najbolj mi je všeč definicija: “Klasična montaža je najenostavnejši in hkrati najugodnejši sistem vgradnje oken”. Ob besedici “najugodnejši” si predstavljam nerodnega monterja, ki ni vešč zahtevnejših opravil in opravlja le “najenostavnejša” dela, kar je zanj najugodnejše. Brez muje. Pa pobrskam v SSKJ: “brez muje se še čevelj ne obuje,  brez truda in prizadevanja ni pričakovati uspeha”. Torej, klasična montaža je že po definiciji obsojena na neuspeh!

Popularnost “klasične montaže”

Monterji opisujejo klasično montažo oken kot najpogostejši način vgradnje.  Okenski okvir (kakorkoli) pritrdijo v zid, spoj med okvirjem in zidom zapolnijo s (katerokoli) maso, z zunanje in notranje strani pa lahko režo (poljubno) dodatno zatesnijo s tesnilno maso (najcenejši silikon) in zakrijejo z letvami. Le zakaj je ta napačni način montaže priljubljen? Med monterji zato, ker je enostaven, med kupci pa zato, ker je poceni.

Je “klasična montaža” sploh primerna?

Klasična montaža je bila primerna za klasična okna, kakršna so izdelovali pred mnogo desetletji. Takratna okna so bila enostaven proizvodi, ki jih je znal izdelati vsak. Sprva so imela enojno zasteklitev, nato dvojno (škatlasta okna), nekaj časa so bila moderna vezana okna (združeni dve enojni okni), kasneje pa so primat prevzela enojna okna z dvojno, lepljeno šipo, ljubkovalno imenovana termopan. Tedanja okna niso bila tesna. Netesnost so opisovali kot odliko, stanovanja so bila prezračena tudi ob zaprtih oknih, temu so rekli “naravno prezračevanje”. Skozi zaprta okna sta vstopala zrak in hrup, uhajala pa je toplota.

Današnja energijsko učinkovita okna zelo dobro tesnijo. Od starih oken se razlikujejo kot sodoben avto od zapravljivčka. Vendar pridejo prednosti sodobnih oken do izraza samo, če so pravilno vgrajena. S “klasično vgradnjo” bi bila sodobna okna kot F1 na lesenih kolesih.

Gume določajo vozne lastnosti avtomobila. Če bi F1 obuli v kolesa od zapravljivčka, bi F1 vozil kot zapravljivček. Kaj pa sodobna okna s “klasično” montažo? Bodo kot klasična okna, neučinkovita in potratna.

Načini montaže oken

Poznamo več načinov montaže. Veliko napačnih in enega pravilnega. Najpogosteje slišimo o navadni vgradnji, pa klasični vgradnji, eko vgradnji, super vgradnji, flex vgradnji, RAL vgradnji… Kaj pa določa zakonodaja? Obvezna je vgradnja, ki je skladna z zadnjim stanjem tehnike.

Zadnje stanje gradbene tehnike

je po Gradbenem zakonu stanje, ki v trenutku, ko se projektira ali gradi, pomeni doseženo stopnjo razvoja tehničnih zmogljivosti gradbenih proizvodov, procesov in storitev, ki temeljijo na priznanih izsledkih znanosti, tehnike in izkušenj s področja graditve objektov, ob hkratnem upoštevanju razumnih stroškov.

Jasno in glasno

Zadnje stanje gradbene tehnike za vgradnjo sodobnih oken je: sodobna okna morajo biti vgrajena v ustrezno pripravljene okenske odprtine, ustrezno mehansko pritrjena, tesnjenje okenskih reg mora biti izvedeno v treh ravneh, ustrezno morajo biti vgrajene zunanje in notranje okenske police in senčila ter ustrezno zaključena obdelava špalet, skladno z zadnjim stanjem gradbene tehnike. Podrobnosti pa so določene v načelih RAL, standardu DIN 4108-7 ali standardu ÖNORM B 5320.

Enostavna okna, namenjena za kleti, delavnice, lope, hleve in gospodarska poslopja, pa naj bodo vgrajena navadno. Tudi strešne line za dostop na streho.

Okna iz plastike, železa ali betona, z nagibnim krilom, so namenjena za kleti, delavnice, lope, hleve in gospodarska poslopja. Nagibno krilo je snemljivo z notranje strani in nastavljivo na tri stopnje. Montaža teh oken je navadna.

 

Sorodni članki

Nove spodbude Eko sklada, Javni poziv 74SUB-OB19

Matjaž Valenčič

Zgodbica za gospodinje o strošku ogrevanja

Matjaž Valenčič

Energetske izkaznice stavb

Matjaž Valenčič

Komentiraj

UA-149436393-1