Brezplačni nasvetiEnergijska neodvisnostSončne elektrarne

Balkonske sončne elektrarne

Fasadne ali balkonske sončne elektrarne?

Balkonske sončne elektrarne so lahko nameščene na južni strani balkona ali fasade in prispevajo k lastni oskrbi z elektriko.

Za balkonsko sončno elektrarno sta dovoljena dva panela do 400 W.

Priključitev balkonske sončne elektrarne je preprosta, obesite jo na balkonsko ograjo ali na zid in vključite električni kabel v vtičnico. Na hrbtni strani solarnega modula je vgrajen mikro inverter, ki pretvarja enosmerno napetost v izmenično napetost. Vtikač, ki je na koncu kabla iz mikro inverterja, preprosto vstavite v električno vtičnico in solarna elektrarna že napaja porabnike v hiši.

Uredba o nizko napetostnih napravah omejuje takšen način proizvodnje elektrike do 800 W priključne moči.

Plug and Play Solar Panel Power with 600-Watt Inverter; Simply Plug into Wall; Expand to 600Watts
Za namestitev ni potrebno nobenih dovoljenj niti soglasij.

Postavitev brez soglasja

Poglavje III.1 Priloge 5 Sistemskih obratovalnih navodil za distribucijski sistem električne energije (SONDSEE) opredeljuje pogoje za priključitev proizvodnih naprav z delovno močjo do 800 W, ki lahko obratujejo zgolj v porabniškem načinu (način P). To pomeni, da se proizvedena električne energija v nobenem trenutku ne sme oddajati v distribucijsko omrežje. Pravila, ki jih morate uporabniki upoštevati pri gradnji proizvodne naprave do 800 W so določena s  Pravilnikom o zahtevah za nizkonapetostne električne inštalacije v stavbah (Uradni list RS, št. 140/21 in 199/21 – GZ-1) in s Tehnično smernico TSG_N_002:2021.

Enostavneje ne gre.

Ob priključitvi morate uporabniki o tem obvestiti elektrodistribucijsko podjetje, ki na vašem območju upravlja z omrežjem (ELEKTRO MARIBOR d. d., ELEKTRO CELJE, d. d., ELEKTRO GORENJSKA, d. d., ELEKTRO LJUBLJANA d. d., ELEKTRO PRIMORSKA d. d.), kot je določeno v poglavju 11.3.8 omenjene smernice.

Kaj pa hišne sončne elektrarne v samooskrbi?

Priklop večjih sončnih elektrarn ni tako preprost. Papirologija traja tudi do pol leta in sploh ni nujno, da dobite soglasje. Vgradnja pa je narejena v enem dnevu. Se splača? Se, če je pravilno načrtovana in izvedena. Naložba se lahko povrne že v nekaj letih, ob teh norih cenah elektrike pa tudi že v nekaj mesecih.

Za zahtevnejše uporabnike svetujemo vgradnjo hišne sončne elektrarne v samooskrbi, ki deluje v omrežnem in otočnem režimu. Sodobni inverterji to omogočajo brez predelave, le dograditi je treba ustrezen akumulator. To pomeni, da lahko uporabljate svojo elektriko tudi ob izpadu omrežja. Imate lastno elektriko, brez agregata.

Nova zakonodaja

Postavitev balkonskih elektrarn je z novim pravilnikom še preprostejša, ni potrebe po omejevanju moči. Sprejet je Pravilnik o tehničnih zahtevah za priključitev in obratovanje vtične proizvodne naprave na obnovljive vire energije, ki dopušča tudi oddajo viškov v omrežje, do 600 W. To ni samooskrba, viški so v omrežje oddani brezplačno. Balkonske sončne elektrarne so namenjene lastni rabi, vendar ni nič narobe, če gre nekaj malega elektrike v omrežje.

Sorodni članki

Objavljeno v reviji EGES

Matjaž Valenčič

Nova energija za nove čase

Matjaž Valenčič

Damijan nima prav

Matjaž Valenčič

39 komentarjev

jani 16. marca, 2023 at 8:41

nekje piše 600 nekje 800W?… ima že kdo kake izkušnje, slišal, sem, da so jim tudi crknile elektronaprave televizorji, hladilniki, kaka je zaščita pri tem direktnem preklopu…nekateri vseeno hočejo, da gre preko omarice in varovalk…

Reply
Matjaž Valenčič 16. marca, 2023 at 20:49

hvala za vprašanje. Moč naprave je dovoljena do 800 W, v omrežje sme oddajati do 600 W.
Elektro naprave crknejo, tudi če ni balkonske sončne elektrarne.
Tudi pri balkonski sončni elektrarni gre elektrika preko omarice in varovalk: balkonska sončna elektrarna v vtičnico, ta vtičnica je priključena preko varovalke na zbiralko v omarici in preko drugih varovalk gre v vse tokokroge na te fazi.
Zaščita pri direktnem priklopu je zakonsko predpisana, kako to deluje, pa razumejo samo električisti.

Reply
Stane 25. marca, 2023 at 11:31

Kaj pa ko so v hiši tri faze, priklopljeno pa je samo na eno, pa na njej ni dovolj porabnikov.
Če prav razumem, kar je viška na tej fazi dam v omrežje brezplačno ali se to pr števcu kaj vkalkulira.
Eden od ponudnikov mi je razlagal ,da ta višek ,ki gre ven zavira vrtenje števca, da manj kaže, na elektro Ljubljana pa tem niso imeli pojma. Lp Stane

Reply
Matjaž Valenčič 25. marca, 2023 at 12:40

Predlagamo, da priključite balkonsko elektrarno na tisto fazo, ki ima dovolj porabnikov.
Trifazni števec v gospodinjstvih beleži skupno rabo elektrike, ne po fazah.
Stari elektromehanski števci se vrtijo v dveh smereh, oddana elektrika odšteva stanje na števcu. Novi digitalni merijo posebej prejeto in posebej oddano. Pri samooskrbi se oddana elektrika računsko kompenzira s prejeto, pri balkonski elektrarni se oddana elektrika ne obračuna.

Reply
Gregor 25. julija, 2023 at 14:19

Kako je pa z različnimi tipi elektronskih števcev? Tisti prvi elektronski za gospodinjstva so baje znali le seštevati?? Ali se motim. Se pravi, bi ti ta višek bil zaračunan.

Reply
Matjaž Valenčič 25. julija, 2023 at 16:41

Števec mora omogočiti merjenje prejete in izdane elektrike.

Reply
Gregor 26. julija, 2023 at 8:01

Imate mogoče seznam števcev, kateri niso primerni za to?

Igor 6. aprila, 2023 at 23:15

Mene pa zanima,če imaš tri faze ali lahko imaš na vsaki fazi eno elektrarno.

Reply
Matjaž Valenčič 6. aprila, 2023 at 23:39

Priključna moč balkonske sončne elektrarne je omejena na 800 W, v omrežje lahko oddajaš (podariš) do 600 W (na merilno mesto). Število balkonskih elektrarn ni omejeno, trifazni priključek ne moti.

Reply
Igor 8. aprila, 2023 at 10:00

Če imaš na vsaki fazi elektrarno z 800w je to 3x800w(oziroma 3x600w) je to 2400w na merilno mesto.Torej ne moreš imeti na vsaki fazi ene elektrarne.Potem oddajaš v omrežje 3x800w(oziroma 3x600w),na eno merilno mesto,to pa ni dovoljeno.Če razumem pravilno lahko imaš eno elektrarno na eno merilno mesto,neglede na to koliko faz je ena ali tri.

Reply
Alenka 16. aprila, 2023 at 11:54

Ali lahko balkonsko sončno elektrarno postavim na streho?

Reply
Matjaž Valenčič 17. aprila, 2023 at 16:29

Balkonsko sončno elektrarno je dovoljeno postaviti na streho, na travnik, na fasado, kamorkoli. Priklop je v vtičnico. Vtičnica naj bo zaščitena pred padavinami.
Prav tako je dovoljeno piti namizno vino pod mizo, naziv ne moti. Malo popestritve dodatno pojasni odgovor.

Reply
Milan 17. aprila, 2023 at 7:12

Imam trifazni priklop.
Imel bi dve balkonski SE vsako na svoji fazi…porabe stalne je dovolj.
Balkona sta eden na JV in drugi na JZ.
Ali lahko zmontiram obe vsako na svojo fazo s tem da ne bosta obe delovale enako zaradi lege.
Raje dve kakor vrtljivo z solarnim sledilnikom.
Prosim za odgovor

Reply
Matjaž Valenčič 17. aprila, 2023 at 16:27

Skupna moč balkonskih elektrarn do 800 W na odjemno mesto, dovoljeno oddajanje do 600 W v omrežje. Orientacija in število balkonskih elektrarn poljubno.

Reply
Primož 20. aprila, 2023 at 21:24

Kako je v primeru, da je poraba odjem hiše cca 100w, elektratna naredi 800w, v omrežje lahko gre 600w, kaj se zgodi z viškom kateri ostane(100w) in ne sme v omrežje, oz kaj se zgodi?
lp P

Reply
Matjaž Valenčič 20. aprila, 2023 at 23:05

Hvala za zanimivo vprašanje.
Malo ozadja zakonodaje.
– Balkonske sončne elektrarne so dovoljene do priključne moči 800 W. Od decembra 20202 velja: Sistemska obratovalna navodila za distribucijski sistem električne energije (SONDSEE) opredeljuje pogoje za priključitev proizvodnih naprav z delovno močjo do 800 W, ki lahko obratujejo zgolj v porabniškem načinu (način P). To pomeni, da se proizvedena električne energija v nobenem trenutku ne sme oddajati v distribucijsko omrežje. Nujno je bilo omejevanje moči.
– Od decembra 2022 pa velja poenostavitev, v omrežje je dovoljeno oddajati do 600 W. Sprejet je Pravilnik o tehničnih zahtevah za priključitev in obratovanje vtične proizvodne naprave na obnovljive vire energije, ki dopušča tudi oddajo viškov v omrežje, do 600 W. To ni samooskrba, viški so v omrežje oddani brezplačno. Balkonske sončne elektrarne so namenjene lastni rabi, vendar ni nič narobe, če gre nekaj malega elektrike v omrežje.
Teoretično: sončna elektrarna moči do 800 W bi lahko proizvajala 800 W elektrike in če ni porabe v stavbi, bi vseh 800 W šlo v omrežje. To bi bila kršitev, kazni so hude (odklop). V distribucijsko omrežje sme le 600 W. Torej sama elektrarna zniža proizvodnjo, da ne prekorači te omejitve.
Svetujemo, da vgradite le tisto opremo, ki skladna z zakonodajo, pa ne bo težav.

Reply
Gorazd 26. aprila, 2023 at 11:08

Konkreten primer. Na balkonu imam vtičnico, ki ima svojo varovalko in v stanovanju klimatsko napravo, ki pa je vezana na svojo 3-fazno varovalko. Ker gre za vikend na morju, praviloma ostali porabniki stalno (konstantno) ne uporabljajo veliko energije (hladilnik, kuhinjska plošča). Torej, sončno elektrarno na balkon bi postavil izključno zato, da rešim porabo klimatske naprave. Ko bolj sije sonce, klimatska naprava porablja več energije in obratno. Zavedam se, da klimatska naprava porabi več kot 800 W, a teh 800 W bi oklestilo elektro račun. Ali bo zadeva delovala; ali bi moral nekako povezati klimatsko napravo z vtičnico na balkonu? Hvala za odgovor. Upam, da sem bil razumljiv.

Reply
Matjaž Valenčič 26. aprila, 2023 at 22:51

Konkreten odgovor. Da. Kot razumem, sta vtičnica na balkonu in klimatska naprava priključena preko istega električnega števca. Ni nujno, da na isto fazo, saj trifazni števec meri vse tri faze skupaj. Balkonska sončna elektrarna bo delovala in oddajala elektriko v hišno omrežje, morebitne viške pa podarila v javno omrežje. Treba je samo paziti, da v omrežje ne gre več kot 600 W.
Navedeno velja za Slovenijo. Kako je drugod rešeno, ne vem.

Reply
Marjan 7. junija, 2023 at 17:16

Koliko stane takšna elektrarna? In seveda električar za priklop, omarica…

Reply
Matjaž Valenčič 7. junija, 2023 at 23:42

Trgovci prodajajo balkonske sončne elektrarne od 800 € dalje. Če imaš primerno balkonsko ograjo, na katero pritrdiš sončno elektrarno, drugih stroškov ni. Vtikač v najbližjo vtičnico, to je to.

Reply
Milan 20. junija, 2023 at 9:15

Milan

Ali je potrebno v bloku soglasje stanovalcev za postavitev balkonske elektrarne?
Hvala in lep pozdrav.

Reply
Matjaž Valenčič 17. julija, 2023 at 15:24

V sprejemanju je Uredba o podrobnejših pravilih urejanja prostora za umeščanje fotonapetostnih naprav , ki določa pravila postavitve sončnih elektrarn. https://e-uprava.gov.si/si/drzava-in-druzba/e-demokracija/predlogi-predpisov/predlog-predpisa.html?id=15708&utm_content=link_4&utm_medium=email&utm_campaign=oe_pismo_urednika&utm_source=mid14310&f_tid=FTTs_xWmHw62QR3iHBVJUA
Pripombe je možno podati do 21.7.2023.
Več na https://www.energetika-portal.si/podrocja/energetika/proizvodne-naprave-na-ove-in-spte/postavitev-proizvodnih-naprav-na-ove-in-spte-pojasnila-in-odgovori/
Trenutno ni nikakršne zakonske podlage za zahtevo soglasja sostanovalcev v bloku za postavitev balkonske sončne elektrarne in veljajo enaka pravila kot za, recimo, zamenjavo oken ali vgradnjo klimatske naprave na balkon.

Reply
Žiga 10. novembra, 2023 at 20:57

Pozdravljeni
Kot so nekateri že spraševali meni še vedno ni popolnoma jasno sledeče: Če imam v hiši Trifazni tok.. ali lahko proizvedeno elektriko iz balkonske elektrarne koristim iz vseh treh faz ali samo iz faze na katero je proklopljena balkonska elektrarna?

Drugače povedano, če lahko koristim proizvedeno samo na isti fazi kjer je elektrarna potem je zadeva smiselns samo , če mi električar na tisto fazo veže večino porabnikov , ki podnevi koristijo elektriko..

Reply
Matjaž Valenčič 11. novembra, 2023 at 23:54

Nerad ponavljam. Trifazni števec meri vse tri faze skupaj, ne vsake posebej.

Reply
Haris 27. septembra, 2023 at 9:22

Zanima me ali je možna kombinacija z hranilnikom, kjer bi 600 w mikro inverterjem oddajal 24/7. Ali je omejeno št. panel.?

Reply
Matjaž Valenčič 30. septembra, 2023 at 12:39

Kombinacija balkonske sončne elektrarne s hranilnikom je možna in morda tudi smiselna. Število panelov ni omejeno, skupna moč pa je omejena na 800 W.

Reply
Aljosa 29. septembra, 2023 at 23:27

Pozdravljeni
Od kolega, ki se resno ukvarja z elek. elektrarnami, me je opozoril, da zna biti tezava, ce imam priklopljeno na eno fazo, jaz pa imam glavne porabnike drugje. Ne vem, če sem tole prav napisal z fazami….

Vprašanje je, ali je važno , na kateri varovalki imam porabnike in na kateri elektrarno ?

števec imam analogni, dve tarife (nocna, dvevna). Dvomim, da imam trofazni tok (sem v vrstni hiši)

hvala in lp
Aljosa

Reply
Matjaž Valenčič 30. septembra, 2023 at 12:36

Verjetno kolega, ki se resno ukvarja s sončnimi elektrarnami, ni strokovnjak s tega področja, zato širi nesmisle. Takim “strokovnjakom” se je najbolje izogniti.
Balkonska sončna elektrarna je lahko močna do 800 W, v omrežje lahko oddaja do 600 W. Iz tega izhaja, da je lahko priklopljena na vodnik, ki je varovan s 6 A varovalko ali močnejšo.
Analogni električni števec ni ovira za priklop balkonske sončne elektrarne.

Reply
Aljosa 30. septembra, 2023 at 20:30

Hvala za odgovor.

če prav razumem, ni važno v katero vtičnico vklopim balkonsko elektralno, povsod po moji hiši bom lahko koristil to energijo ?

ni mi jasno koncept, kako to deluje, da dovajam električno energijo v moje omrežje, da jo lahko potem koistim oz. da mi elektro podjetje ne zaračuna njihove nergije oz. da ta moja energija enostavno ne gre v omrežje providerja….

to razumem, ce pridelam 600W, v hiši imam skupno porabo samo 400 W gre 200W v dobrodelne namene

bolj je vprašanje, če delam trenutno porabo (celotne hiše) 1000W, z elektralno naredimo recimo 600 W, potem bi provider zaracuna 400W ali kaj drugega ?

lp
Aljosa

Reply
Matjaž Valenčič 30. septembra, 2023 at 20:49

Električni števec beleži skupno rabo elektrike. Če je vključen porabnik 1.000 W, balkonska sončna elektrarna pa proizvede 600 W, pride iz omrežja še 400 W, kar evidentira električni števec. V gospodinjstvu se ne meri poraba po posamezni fazi temveč vse tri skupaj. Je pa zaželeno, da so vse tri faze enakomerno obremenjene.

Reply
Aljosa 1. oktobra, 2023 at 21:02

Matjaz, hvala za odgovore.

rad bi imel se nek smart meter v hisi, da bi videl trenutno porabo. Poznas mogoce kaksnega ? se boljse, ce bi bil bi-directional, da bi se “prepoznal” pridelek sončne elektrarne ?

Reply
erika 16. oktobra, 2023 at 14:40

zdravo.

torej za priklop balkonske sončne elektrarne ne potrebujem nikakršnega soglasja in dokumentacije za priključitev?

hvala.

lep dan

Reply
Matjaž Valenčič 19. oktobra, 2023 at 19:07

Dva tedna pred priklopom je treba obvestiti pristojno elektro podjetje. To je vse.

Reply
Sebastjan 7. decembra, 2023 at 21:11

Pozdravljen,
dve vprašanji:
1. Klasične balkonske sončne elektrarne so prek mikroinverterja priključene direkt v vtičnico. Ker so mikroinverterji omejeni na 600 W je dejanska uporabna energija največ 600 W neglede na moč sončnih panelov. Drži?

2. Druga varianta. Balkonska sončna je kobinirana z baterijami. Baterije najbrž lahko polniš s celotno močjo panelov, vendar inverter iz baterij (zaradi zakonodaje) ponovno omeji moč na 600 W. Drži?
Nastopi noč, recimo da porabe ni, in inverter baterije še vedno lepo prazni v omrežje.

Lp,
Sebastjan

Reply
Matjaž Valenčič 8. decembra, 2023 at 1:00

Balkonska sončna elektrarna ni namenjena oddajanju v omrežje. Sicer je tolerirano, do 600 W. Idealno je, da imaš akumulator in tako urejeno, da nin ne uhaja v omrežje, niti podnevi viti ponoči. Skupna moč balkonske sončne elektrarne pa je dovoljena 800 W, piše v tem prispevku.

Reply
Lojze 8. decembra, 2023 at 12:35

Če gre za balkonsko SE, Elektro sprogramira števec na način, da se pri porabi beleži 15 minutno povprečje, pri oddaji v omrežje pa je to “trenutna vrednost”. Kakšna časovna enota je to v praksi?

Reply
Matjaž Valenčič 5. januarja, 2024 at 23:00

Balkonska SE sme oddajati v omrežje do največ 600 W moči. Največja moč, konična moč, kako naj ti napišejo, da bodo razumljivo sleherniku? To ni povprečna moč, to ni 15 minutno povprečje. Moč je količnik dela in časa. W=J/s, torej je trenutna vrednost sekunda.

Reply
Sabrina 6. maja, 2024 at 17:32

Ali je balkonska SE omejena zgolj na gospodinjski odjem ali je možna priključitev tudi za mali poslovni odjem (frizerski salon)?

Reply
Matjaž Valenčič 6. maja, 2024 at 22:19

Pravilnik o tehničnih zahtevah za priključitev in obratovanje vtične proizvodne naprave na obnovljive vire energije določa v 3. členu, da se naprava lahko priključi samo na notranjo inštalacijo gospodinjskega odjemalca. Torej, ne za poslovnega odjemalca.
Konkretno bi na to vprašanje odgovoril distribucijski operater.

Reply

Komentiraj