Brezplačni nasveti Energijska neodvisnost Sončne elektrarne

Balkonske sončne elektrarne

Fasadne ali balkonske sončne elektrarne?

Balkonske sončne elektrarne so lahko nameščene na južni strani balkona ali fasade in prispevajo k lastni oskrbi z elektriko.

Za balkonsko sončno elektrarno sta dovoljena dva panela po 400 W.

Priključitev balkonske sončne elektrarne je preprosta, obesite jo na balkonsko ograjo ali na zid in vključite električni kabel v vtičnico. Na hrbtni strani solarnega modula je vgrajen mikro inverter, ki pretvarja enosmerno napetost v izmenično napetost. Vtikač, ki je na koncu kabla iz mikro inverterja, preprosto vstavite v električno vtičnico in solarna elektrarna že napaja porabnike v hiši.

Uredba o nizko napetostnih napravah omejuje takšen način proizvodnje elektrike na 800 W priključne moči.

Plug and Play Solar Panel Power with 600-Watt Inverter; Simply Plug into Wall; Expand to 600Watts
Za namestitev ni potrebno nobenih dovoljenj niti soglasij.

Postavitev brez soglasja

Poglavje III.1 Priloge 5 Sistemskih obratovalnih navodil za distribucijski sistem električne energije (SONDSEE) opredeljuje pogoje za priključitev proizvodnih naprav z delovno močjo do 800 W, ki lahko obratujejo zgolj v porabniškem načinu (način P). To pomeni, da se proizvedena električne energija v nobenem trenutku ne sme oddajati v distribucijsko omrežje. Pravila, ki jih morate uporabniki upoštevati pri gradnji proizvodne naprave do 800 W so določena s  Pravilnikom o zahtevah za nizkonapetostne električne inštalacije v stavbah (Uradni list RS, št. 140/21 in 199/21 – GZ-1) in s Tehnično smernico TSG_N_002:2021.

Enostavneje ne gre.

Ob priključitvi morate uporabniki o tem obvestiti elektrodistribucijsko podjetje, ki na vašem območju upravlja z omrežjem (ELEKTRO MARIBOR d. d., ELEKTRO CELJE, d. d., ELEKTRO GORENJSKA, d. d., ELEKTRO LJUBLJANA d. d., ELEKTRO PRIMORSKA d. d.), kot je določeno v poglavju 11.3.8 omenjene smernice.

Kaj pa hišne sončne elektrarne v samooskrbi?

Priklop večjih sončnih elektrarn ni tako preprost. Papirologija traja tudi do pol leta in sploh ni nujno, da dobite soglasje. Vgradnja pa je narejena v enem dnevu. Se splača? Se, če je pravilno načrtovana in izvedena. Naložba se lahko povrne že v nekaj letih, ob teh norih cenah elektrike pa tudi že v nekaj mesecih.

Za zahtevnejše uporabnike svetujemo vgradnjo hišne sončne elektrarne v samooskrbi, ki deluje v omrežnem in otočnem režimu. Sodobni inverterji to omogočajo brez predelave, le dograditi je treba ustrezen akumulator. To pomeni, da lahko uporabljate svojo elektriko tudi ob izpadu omrežja. Imate lastno elektriko, brez agregata.

Nova zakonodaja

Postavitev balkonskih elektrarn je z novim pravilnikom še preprostejša, ni potrebe po omejevanju moči. Sprejet je Pravilnik o tehničnih zahtevah za priključitev in obratovanje vtične proizvodne naprave na obnovljive vire energije, ki dopušča tudi oddajo viškov v omrežje. To ni samooskrba, viški so v omrežje oddani brezplačno. Balkonske sončne elektrarne so namenjene lastni rabi, vendar ni nič narobe, če gre nekaj malega elektrike v omrežje.

Sorodni članki

Strateška napaka

Matjaž Valenčič

Imamo najslabšo kakovost notranjega zraka v Evropi

Matjaž Valenčič

20 let delovanja prve sončne elektrarne

Matjaž Valenčič

Komentiraj