Kakovost bivanjaPovzetki naših objav v drugih medijihPrenova stavb

Odvod straniščnih vonjav

Odvod straniščnih vonjav

Odvod straniščnih vonjav je drobna malenkost, ki omogoča prijaznejšo rabo sanitarij. Človek uporabi stranišče do osemkrat dnevno, več kot 2.500 krat letno. Od tu ocena, da preživi na stranišču dve do tri leta svojega življenja. Zato naj bo na stranišču tudi prijetno.

“Stranišča so izrednega pomena za javno zdravje, pa tudi, če dobro pomislite, za človeško dostojanstvo,” je zapisal Bill Gates. Očitno stranišča niso obrobna tema, banalna podrobnost, ki bi jo bilo treba skriti. Nasprotno, velik del sveta je brez kanalizacije in brez stranišč, tam jih je treba zgraditi.

Zgodovina sanitarij

Prebivalci Sredozemlja so se zavedali nujnega  odvoda odplak iz svoje neposredne okolice, z izjemo v srednjem veku. Začetke stranišč najdemo pred 5.000 leti v starodavnih civilizacijah Indije, Mezopotamije in Egipta.

Ostanki Knososa na Kreti pričajo o tedanji civilizaciji: minojska kultura, ki je svoj vrh dosegla približno leta 1500 pred našim štetjem,  je poznala centralno ogrevanje, vodovod s toplo in hladno vodo, kanalizacijo, izplakovalno stranišče, kopalne kadi in izpopolnjen prezračevalni ter hladilni sistem v sobanah.

Od časov minojske kulture do konca srednjega veka so stranišča izginila. Največja težava večine evropskih mest, tudi Ljubljane, je bila neurejena kanalizacija, z njo pa so bili povezani umazanija, smrad in številni izbruhi bolezni (kolera, davica, škrlatinka, griža, tifus, trahom in črne koze).

Šele od druge polovice 18. stoletja dalje lahko govorimo o novi dobi sanitarnih sistemov v Evropi, po več kot 3.000 letih nazadovanja.

V stari Grčiji je bilo javno stranišče prostor, kjer so se meščani srečevali in družili. Priljubljen kraj za pogovore, starodavni twitter. Fotografija je iz turškega mesta  Efez (Ephesus).

Skrb vzbujajoče je, da polovica človeštva še vedno živi brez stranišč in kanalizacije. Indija in Kitajska sta največji državi, kjer večji del prebivalstva še danes  odvaja blato na poljih, v gozdovih, grmovju, obcestnih jarkih ali kjer koli drugje na prostem. Zaradi bolezni, ki nastajajo kot posledica pomanjkanja stranišč in slabih higienskih navad, vsako leto umre na milijone ljudi. Primerna kanalizacija se začne z urejenim straniščem in umivanjem rok.

Odvod vonjav

Ob uporabi stranišča nastane v prostoru  neprijeten vonj. Splošno prezračevanje prostora ne zadošča, saj se neprijetne vonjave zadržujejo še ure po zadnji uporabi. Na srečo obstajajo učinkovitejše tehnične rešitve.

Od nekdaj

Neprijetne vonjave so moteče že od nekdaj. Ukrepi za odpravo teh vonjav tudi.

Odvod vonjav iz neposredne bližine straniščne školjke, brez ventilatorja. Posebni cevni odvod premera 150 mm je bil voden ob dvižnem vodu vroče vode ali pare, zaradi segrevanja zraka v cevnem odvodu je nastalo vzgonsko odsesavanje neprijetnih vonjav iz bližine straniščne školjke.  Ta izvedba odsesavanja vonjav ni bila pretirano učinkovita in se ni obdržala.

Prikaz odvoda vonjav, zapis iz leta 1929, vzgonski odvod vonjav iz neposredne bližine školjke.

Posebej oblikovana školjka

Okoli leta 1975 je proizvajalec sanitarne keramike Laufen ponudil specialno keramično WC školjko z dodatnim priključkom za odvod zraka, na katerega se priključi odvodni ventilator. Ideja z odsesavanjem vonjav neposredno iz školjke je dobra, vendar je trg ni sprejel.

  • Konzolna WC školjka Vienna, artikel 82058.0, izvedba za 6 litrsko izplakovanje, ventilacijski priključek zadaj levo ali desno.

V starih priročnikih in standardu

Naslednja rešitev  odvoda vonjav iz straniščne školjke je objavljena v priročniku Recknagel/Sprenger leta 1984. Proizvajalci ventilatorjev Limodor in Euosmon so združili ventilacijo kopalnice z odsesavanjem vonjav iz straniščne školjke, kar je osnova za vse sodobne rešitve.

Kasneje se je ta izvedba  razširila, okoli leta 1995 pa je bila zapisana v standardu DIN 18017 Teil 3 (4.88) z naslednjimi zahtevami: minimalno prezračevanje kopalnic ali stranišč je 40 m3/h, minimalno odsesavanje iz straniščne školjke je 20 m3/h.

  • Odsesavanje iz straniščne školjke prepreči širjenje neprijetnih vonjav v prostor, hkrati pa omogoči zmanjšanje potrebe po izmenjavi zraka. Prezračevanje je manj intenzivno, vendar enako učinkovito, toplotnih izgub je manj, izboljša se udobje bivanja v stranišču.

Poenostavitev

Izboljšava  te izvedbe  (odsesavanje  skozi  izplakovalno cev  med kotličkom in školjko namesto s posebnim priključkom iz školjke) omogoča uporabo običajne WC školjke. Kombinacija podometnega kotlička s priključkom za odsesavanje in podtlačnega ventilatorja omogoča učinkovito in tiho odsesavanje vonjav in prezračevanje celega prostora.

Pri podometnih kotličkih je najprimernejši odvod vonjav iz školjke skozi izplakovalno cev. Izplakovalna cev je ves čas prazna, razen nekaj sekund, ko skoznjo teče voda za splakovanje, je uporabljena za odvod vonjav. Vgrajen je odcep za priklop cevi ventilatorja. Modra puščica kaže dovod vode za splakovanje školjke, rumena pa odvod neprijetnih vonjav iz školjke.

Izvedba za nadometne kotličke

Tudi za stranišča z nadometnimi kotlički so ponujeni sistemi odvoda vonjav. Idej je veliko, rešitev tudi. Poleg odvoda vonjav iz posebno oblikovane školjke, kotlička ali splakovalne cevi se tukaj pojavlja odvod na spodnji strani deske. Prikazan je ameriški patent iz leta 2004. Podobna rešitev pa je bila tudi predmet tožbe zaradi kraje patenta na ljubljanskem sodišču leta 2006.

Detajl prezračevalne naprave za vgradnjo pod straniščno desko. Poudarjeno je tipalo prisotnosti, patentna zaščita US Patent 6678900.
Straniščna školjka s prezračevalno napravo in tipalom prisotnosti, premišljena z vsemi detajli, patentna zaščita US Patent 6678900 podeljena 20. januarja 2004.

Odvod vonjav v vertikalo kanalizacije

Vsi opisani sistemi za odvod vonjav potrebujejo lastno odvodno ventilacijsko instalacijo, kar je ovira pri prenovah starih stavb. Sistem Ariapur proizvajalca Valsir pa omogoča tudi odvod vonjav v vertikalo kanalizacije oz. oddušno cev. Prezračevanje prostora skozi rešetke v pokrovu podometnega ventilatorja odstrani vlago, ki nastane pri uporabi.

  • Funkcionalnost: dvojno delovanje, prezračevanje prostora in odvod vonjav iz straniščne školjke; zagotovljeno je ustrezno prezračevanja tudi v sanitarijah brez oken.
  • Udobje: izjemno tiho obratovanje.
  • Zmogljivost: pretok zraka do 100 m3/h.
  • Prilagodljivost: različne možnosti proženja (preko stikala, skupaj z lučjo ali s senzorjem gibanja) in že opremljen s  časovnim zamikom izklopa.
  • Eleganca: z lahkotnim designom se nevsiljivo vključuje v vsak prostor.
  • Vzdrževanje: vgradnja in vzdrževanje sistema sta preprosta, delovanje zanesljivo.

Pogosto, zlasti ob adaptacijah, namenijo sanitarijam notranje prostore brez oken in ventilacije.  Praviloma so tako projektirane tudi vse hotelske sobe. V marsikaterem hotelu je ravno slabo prezračevanje sanitarij tisto, kar odganja goste. V takih prostorih je Ariapur preprosta rešitev: nov sistem, ki omogoča neposredno in istočasno prezračevanje prostora in odvod neprijetnih vonjav iz straniščne školjke. Nepovratna loputa za ventilatorjem omogoča odvod zraka tudi v cev kanalizacije, kar do zdaj ni bilo izvedljivo.

Splakovalniki so opremljeni z ventilacijskim priključkom DN50, ki se priključi oddušno cev DN100.
Ventilator ima vgrajeno nepovratno loputo, ki zadržuje slab zrak v kanalizaciji.

Odvod vlage in neprijetnih vonjav

Ariapur je idealna rešitev za reševanje problema slabega zraka v sanitarijah. Omogoča priklop odvodne ventilacije na vertikalo kanalizacije in s tem preprečil izvedbo dveh ločenih sistemov, prihranki stroškov si znatni, še posebej v večnadstropnih stavbah.

Odvod neprijetnih vonjav, ki je združen s splošnim prezračevanjem sanitarij, omogoča zdravo, udobno in energijsko učinkovito rešitev. Je združljiv s centralnim prezračevanjem z vračanjem toplote in je zakonsko reguliran (DIN 1946-6), saj deluje zgolj občasno. Vir: EGES 4/2020; Nove zahteve za COVID prezračevanje
Vlaga je odstranjena neposredno iz prostora. Vir: Valsir Ariapur

Podrobnost za udobnejše bivanje

Kot je zapisal Gates, stranišča so izrednega pomena za zdravje, odvod vonjav pa povečuje kakovost bivanja in krepi samozavest uporabnikov. Lepo je, da so sanitarije čiste, ko jih uporabnik zapusti. To velja tudi za čistočo zraka.

Dodana vrednost odvoda neprijetnih vonjav

Prezračevanje sanitarij je pomembno za preprečevanje širjenja novega koronavirusa SARS-CoV-2. Pretekle izkušnje s SARS-CoV-1 kažejo, da obstaja možnost prenosa virusa preko fekalno-oralne poti.

Odvod neprijetnih vonjav, v skladu s Smernico REHVA COVID-19, zmanjšuje možnost fekalno-oralno poti prenosa okužb s SARS-CoV-2. Pri tem je treba opozoriti na nevarnost zaprtih sistemov za odstranjevanjem vonjav. Da si boste lažje zapomnili, ni vse zlato, kar se sveti.

Obtočni zrak ogroža zdravje, saj se izpihuje okužen zrak v višini glave uporabnika! V zaprtem sistemu se zrak odsesava neposredno iz straniščne školjke skozi cev za dovod vode, prečisti s filtrom z aktivnim ogljem in, očiščen vonjav, vrne v prostor skozi stranske odprtine na aktivirni tipki. Tako se bakterije in virusi približajo dihalnim potem!

Ko razmišljate o gradnji ali prenovi sanitarij, pomislite na dragocene malenkosti, ki izboljšajo kakovost bivanja, a ne povečajo naložbe. Z našim znanjem dobite boljše za isto ceno.

Viri:

Sorodni članki

Kakovost bivanja in Feng shui

Matjaž Valenčič

Difuzijsko odprta gradnja

Matjaž Valenčič

Prezračevanje prežene vlago in plesen

Matjaž Valenčič

2 komentarja

Lojze 20. decembra, 2020 at 0:04

Avtor prispevka je sicer poglobljeno pojasnil zgodovino in potrebo po prezračevanje, oziroma odsesavanju neprijetnih vonjav iz wcja, toda vidi se da mu ni jasna funkcija le tega. Najprej bi pa dodal nekaj k zgodovini odsesavanju neprijetnih vonjav i wcja. Tak , zelo Moderen, tudi za današnje čase je imel vgrajen že Tito v rezidenci na Brdu, precej pred patenti ki jih navaja avtor. Druga kritika avtorju prispevka je da izpuščen pomembne detajle pri sistemih , ki so konkurenti tistemu ki ga on reklamira. Ta pomemben podatek je da morajo moderne hiše ki imajo vgrajen sistem prezračevanja r rekuperacijo imeti obvezno vračanje dosedanjega zraka iz wcja nazaj v prostor in to skozi filter iz aktivnega ogla, ta pa preprečuje vračanje vonjav in mikrobov nazaj v prostor.

Reply
Matjaž Valenčič 15. januarja, 2021 at 21:55

Nekoliko površno ste brali prispevek. Kakšna naj bi bila funkcija odvoda neprijetnih vonjav po vaše?
Titovega prispevka k sanitarni tehniki ne poznam, zanesljivo pa ni uporabljal sanitarij v rezidenci na Brdu pred letom 1929 (v prispevku je datirana odvod vonjav iz leta 1929). Iz zgodovinskega spomina sledi, da je to rezidenco preuredila jugoslovanska kraljeva družina Karađorđević leta 1935, nacionalizirana oz. ukradena pa je bila leta 1947.
Vračanje zraka iz WC školjke v prostor skozi filter aktivnega oglja je prikazano kot primer slabe prakse, saj ne preprečuje fekalno oralnih okužb z virusi, temveč jo pospešuje.
V prispevku sem poimensko navedel pet vodilnih ponudnikov sistemov za odvod neprijetnih vonjav. Kateri je tisti šesti konkurent, ki sem ga prezrl? Javite, bom dopisal.
Glede prezračevanja z vračanjem toplote pa se motite. Glejte https://zaensvet.si/imamo-najslabso-kakovost-notranjega-zraka-v-evropi/. SIST DIN 1946-6 določa 4 stopenjsko prezračevanje, četrto stopnjo lahko nadomesti odpiranje oken ali pa straniščni odvod neprijetnih vonjav.

Reply

Komentiraj