Kakovost bivanja Povzetki naših objav v drugih medijih Prenova stavb

Odvod straniščnih vonjav

“Stranišča so izrednega pomena za javno zdravje, pa tudi, če dobro pomislite, za človeško dostojanstvo,” je zapisal Bill Gates. Očitno stranišča niso obrobna tema, banalna podrobnost, ki bi jo bilo treba skriti. Nasprotno, velik del sveta je brez kanalizacije in brez stranišč, tam jih je potrebno zgraditi.

Prebivalci Sredozemlja so se zavedali nujnega  odvoda odplak iz svoje neposredne okolice, z izjemo v srednjem veku. Začetke stranišč najdemo pred 5.000 leti v starodavnih civilizacijah Indije, Mezopotamije in Egipta. Ostanki Knososa na Kreti pričajo o tedanji civilizaciji: minojska kultura, ki je svoj vrh dosegla približno leta 1500 pred našim štetjem,  je poznala centralno ogrevanje, vodovod s toplo in hladno vodo, kanalizacijo, izplakovalno stranišče, kopalne kadi in izpopolnjen prezračevalni ter hladilni sistem v sobanah. Od časa minojske kulture do konca srednjega veka so stranišča izginila. Največji problem večine evropskih mest, tudi Ljubljane, je bila neurejena kanalizacija, z njo pa so bili povezani umazanija, smrad in številni izbruhi bolezni (kolera, davica, škrlatinka, griža, tifus, trahom in črne koze). Šele od druge polovice 18. stoletja dalje lahko govorimo o novi dobi sanitarnih sistemov v Evropi, po več kot 3.000 letih nazadovanja.

V stari Grčiji je bilo javno stranišče prostor, kjer so se meščani srečevali in družili. Priljubljen kraj za pogovore, starodavni twitter. Fotografija je iz turškega mesta Foto: Matjaž Valenčič, Efes (Ephesus), Turčija

Človek uporabi stranišče do osemkrat dnevno, več kot 2.500 krat letno. Od tu ocena, da preživi na stranišču dve do tri leta svojega življenja. Zato naj bo na stranišču tudi prijetno.

Zaskrbljujoče je, da polovica človeštva še vedno živi brez kanalizacije. Zaradi bolezni, ki nastanejo kot posledica pomanjkanja stranišč in slabih higienskih navad, vsako leto umre na milijone ljudi. Primerna kanalizacija se začne z urejenim straniščem.

 

Odvod vonjav

Ob uporabi stranišča nastane prostoru  neprijeten vonj. Splošno prezračevanje ne zadošča, obstajajo učinkovitejše tehnične rešitve.

 • Odvod vonjav iz neposredne bližine straniščne školjke, brez ventilatorja. Posebni cevni odvod premera 150 mm je bil voden ob dvižnem vodu vroče vode ali pare, zaradi segrevanja zraka v cevnem odvodu je nastalo vzgonsko odsesavanje neprijetnih vonjav iz bližine straniščne školjke.  Ta izvedba odsesavanja vonjav ni bila pretirano učinkovita in se ni obdržala.
Zapis odvoda vonjav iz leta 1929, vzgonski odvod vonjav iz neposredne bližine školjke.
 • Okoli leta 1975 je proizvajalec sanitarne keramike Laufen ponudil specialno keramično WC školjko z dodatnim priključkom za odvod zraka, na katerega se priključi odvodni ventilator. Ideja z odsesavanjem vonjav direktno iz školjke je dobra, vendar je tržišče ni sprejelo.
 

Konzolna WC školjka Vienna, artikel 82058.0, izvedba za 6 litrsko izplakovanje, ventilacijski priključek zadaj levo ali desno.

 

 • Naslednja rešitev  odvoda vonjav iz straniščne školjke je objavljena v priročniku Recknagel/Sprenger leta 1984. Proizvajalci ventilatorjev Limodor in Euosmon so združili ventilacijo kopalnice z odsesavanjem vonjav iz straniščne školjke, kar je osnova za vse sodobne rešitve. Kasneje se je ta izvedba  razširila, okoli leta 1995 pa je bila zapisana v standardu DIN 18017 Teil 3 (4.88) z naslednjimi zahtevami: minimalno prezračevanje kopalnic ali stranišč je 40 m3/h, minimalno odsesavanje iz straniščne školjke je 20 m3/h.
Odsesavanje direktno  iz straniščne školjke prepreči širjenje neprijetnih vonjav v  prostor, hkrati pa omogoči zmanjšanje potrebe po izmenjavi zraka. Prezračevanje je manj intenzivno, vendar enako učinkovito, toplotnih izgub je manj, izboljša se udobje bivanja v stranišču.
 • Izboljšava  te izvedbe  (odsesavanje  skozi  dotočno  cev  med kotličkom in školjko namesto s posebnim priključkom iz školjke) omogoča uporabo običajne WC školjke. Kombinacija podometnega kotlička s priključkom za odsesavanje in podtlačnega ventilatorja omogoča učinkovito in tiho odsesavanje vonjav in prezračevanje celega prostora.
Pri podometnih kotličkih je uveljavljeno odsesavanje vonjav iz školjke skozi dovodno cev. Cev za dovod vode, ki je ves čas prazna, razen nekaj sekund, ko skozi njo teče voda za splakovanje, ima odcep za priklop ventilatorja.
 • Tudi za stranišča z nadometnimi kotlički so ponujeni sistemi odvoda vonjav. Poleg odvoda vonjav iz posebno oblikovane školjke, kotlička ali splakovalne cevi se tukaj pojavlja tudi odvod na spodnji strani deske. Prikazan je ameriški patent iz leta 2004, podobna rešitev pa je bila tudi predmet tožbe zaradi kraje patenta na ljubljanskem sodišču leta 2006.
Straniščna školjka s prezračevalno napravo in  tipalom prisotnosti, premišljena z vsemi detajli, patentna zaščita US Patent 6678900 podeljena 20. januarja 2004

 

Odvod vonjav v vertikalo kanalizacije

Vsi opisani sistemi za odvod vonjav potrebujejo lastno odvodno ventilacijsko instalacijo, kar je ovira pri prenovah starih stavb. Sistem Ariapur proizvajalca Valsir pa omogoča odvod vonjav v vertikalo kanalizacije oz. oddušno cev. Prezračevanje prostora skozi rešetke v pokrovu podometnega ventilatorja odstrani vlago, ki nastane pri uporabi.

 • Funkcionalnost: dvojno delovanje, prezračevanje prostora in odvod vonjav iz straniščne školjke; zagotovljeno je ustrezno prezračevanja tudi v sanitarijah brez oken.
 • Udobje: izjemno tiho obratovanje.
 • Zmogljivost: pretok zraka do 100 m3/h.
 • Prilagodljivost: različne možnosti proženja (preko stikala, skupaj z lučjo ali s senzorjem gibanja) in že opremljen s  časovnim zamikom izklopa.
 • Eleganca: z elegantnim designom se nevsiljivo vključuje v vsak prostor.
 • Vzdrževanje: vgradnja in vzdrževanje sistema sta enostavna, delovanje zanesljivo.

Pogosto, zlasti ob adaptacijah, namenijo sanitarijam notranje prostore brez oken in ventilacije.  Praviloma so tako projektirane tudi vse hotelske sobe. V marsikaterem hotelu je ravno slabo prezračevanje sanitarij tisto, kar odganja goste. V takih prostorih je Ariapur enostavna rešitev: nov sistem, ki omogoča neposredno in istočasno prezračevanje prostora in odvod neprijetnih vonjav iz straniščne školjke. Nepovratna loputa za ventilatorjem omogoča odvod zraka tudi v cev kanalizacije, kar do sedaj ni bilo izvedljivo.

 

Splakovalniki so opremljeni z ventilacijskim priključkom DN50, ki se priključi oddušno cev DN100. Ventilator ima vgrajeno nepovratno loputo.

Ariapur je idealna rešitev za reševanje problema slabega zraka v sanitarijah. Omogoča priklop odvodne ventilacije na vertikalo kanalizacije in s tem preprečil izvedbo dveh ločenih sistemov, prihranki stroškov si znatni, še posebej v večnadstropnih stavbah.

Kot je zapisal Gates, stranišča so izrednega pomena za zdravje, odvod vonjav pa povečuje kakovost bivanja in krepi samozavest uporabnikov. Lepo je, da so sanitarije čiste, ko jih uporabnik zapusti. To velja tudi za čistočo zraka.

 

Viri:

 1. Grejanje i klimatizacija, Recknagel Sprenger Schramek, Građevinska knjiga, Beograd, 1987
 2. dokumentacija proizvajalcev Limodor, Laufen, Euosmon, Geberit in Valsir
 3. Valenčič, Matjaž: Odsesavanje straniščnih vonjav, EGES 5/2012

Sorodni članki

Objavljeno v reviji EGES

Matjaž Valenčič

Vzdrževanje hiše med karanteno

Matjaž Valenčič

Gradnja stanovanjske hiše- povzetek*

Matjaž Valenčič

Komentiraj

UA-149436393-1