IzpostavljenoJedrska energija

Oskrba z električno energijo

Študija DIW: nemška oskrba z električno energijo zagotovljena tudi po postopnem opuščanju jedrske energije,  24. november 2021, 9.23 Vir: dpa Berlin (dpa)–

Oskrba bo tudi brez jedrskih elektrarn

Glede na študijo bo oskrba z električno energijo v Nemčiji zagotovljena tudi po načrtovani zaustavitvi preostalih šestih jedrskih elektrarn v prihodnjem letu. To je razvidno iz študije, ki jo je to sredo predstavil nemški inštitut za ekonomske raziskave (DIW Berlin).

Zvezno ministrstvo za okolje zavrača daljši rok proizvodnje jedrskih elektrarn

Jedrska energija: Zvezno ministrstvo za okolje zavrača daljši rok proizvodnje jedrskih elektrarn.

Ekipa, v kateri je tudi strokovnjakinja za energetiko Claudia Kemfert, ugotavlja, da bo v Nemčiji tudi po postopnem opuščanju jedrske energije konec leta 2022 “zadostna zmogljivost” za zagotovitev oskrbe z energijo. Po mnenju strokovnjakov DIW je nemška elektroenergetska industrija lani izvozila okoli štiri odstotke svoje proizvodnje električne energije z 20 teravatnimi urami. Tudi zaradi integracije Nemčije v evropski elektroenergetski sistem se “ni treba bati poslabšanja zanesljivosti oskrbe,” so zapisali. Znanstveniki, ki sodelujejo s Kemfertovo, si prizadevajo za dokončanje postopnega opuščanja jedrske energije, za ukinitev vseh subvencij za jedrsko energijo in za osredotočanje na iskanje odlagališča za nastale visoko radioaktivne odpadke. Zaustavitev jedrskih reaktorjev je “nujna”, da bi lahko to iskanje uspelo. Na osnovi odločbe iz leta 2011 o zaustavitvi preostalih šestih jedrskih reaktorjev bo Nemčija v prihodnjem letu dokončno opustila jedrsko energijo in s tem zapečatila odločitev, sprejeto leta 2011.

V zadnjem času so se večkrat ponavljale razprave o možni oživitvi jedrske energije. Kritiki se bojijo ozkih grl pri dobavi električne energije, če Nemčija opusti proizvodnjo električne energije na premog pred letom 2038. Strokovnjaki DIW menijo, da je ta strah odveč. “Ker so bile starejše jedrske elektrarne od leta 2011 večinoma tiho ugasnjene, je v naslednjih dveh letih mogoče pričakovati le manjše učinke na elektroenergetski sistem,” pišejo. Potrjujejo tudi potrebo po hitrejšem širjenju obnovljivih virov energije kot doslej.

Poudarek na elektriki iz vetra in sonca

Kratkoročno je v letih 2022 in 2023 pričakovati povečanje izpustov CO2 iz elektroenergetskega sektorja, kar je mogoče nadomestiti le z več sončne in vetrne energije. Varnost oskrbe srednjeročno ni ogrožena, če nemški elektroenergetski sistem “hitro preide na obnovljive vire energije v povezavi s shranjevanjem in možnostmi prilagodljivosti”. © dpa-infocom, dpa: 211124-99-121534/2 Študija DIW o jedrski energiji

Pripravil dr. Leo Šešerko

Sorodni članki

Jedrski buldožer

Matjaž Valenčič

SMR

Matjaž Valenčič

Izstopimo iz nuklearne energije

Matjaž Valenčič

Komentiraj