IzpostavljenoKakovost bivanjaNasvet tednaPrezračevanjeZgodbice za lažje razumevanje

Pravilo 13

Pravilo 13 za vsakogar

Ob upoštevanju Pravila 13 ne boste imeli plesnivih sten. Pravilo 13 se da zelo enostavno zapomniti: pri sobni temperaturi zraka 20°C in relativni zračni vlagi do 60% se površine, ki so toplejše od 13°C, ne bodo navlažile.

Malo težje pa je zagotavljanje teh pogojev. Povsod, kjer je toplotni most, se stene ohladijo, tudi precej pod 13°C. Dalje, marsikdo raje ogreje stanovanje na 24°C namesto da obleče jopico. In relativna vlaga pod 60% je za nekatere znanstvena fantastika.

Prvo, kar morate narediti za preprečevanje plesni v stanovanju je, da odpravite vzroke. Zaleže tudi odpravljanje posledic, vendar le za malo časa.

Preglednica Pravilo 13. Primerni bivalni pogoji so med 19 °C in 21 °C ob relativni zračni vlagi med 40% in 60%. Stene se ne orosijo, če so toplejše od 13^C.

Znanje je moč

Izmerite temperaturo in vlago zraka v prostoru. Pravzaprav, temperaturo in vlago merite v vseh bivalnih prostorih ves čas. Enostaven in poceni analogni termo-higro meter je primernejši kot digitalni.

Analogni higrometri so trajnejši kot digitalni, saj mnogo let kažejo točno. Digitalne je treba vsako leto umeriti ali zavreči.

Predlagam vam, da naredite enostavno domačo nalogo: merite temperaturo in relativno vlago v svojem stanovanju. Termometer in vlagomer lahko kupite v vsaki splošni trgovini. Najbolje, da vrednosti odčitate večkrat dnevno in si jih zabeležite. Čez malo časa boste že dobili občutek o srednji vrednosti.

Sta vlaga in temperatura v vašem prostoru primerni?

Temperatura obodnih ploskev

Merjenje temperature obodnih ploskev je malo zamudnejše. Najenostavneje je meriti z IR termometrom.

IR termometer, primeren za merjenje telesne temperature, lahko uporabite tudi za druge meritve.

V času, ko smo ogroženi s COVID-19 boleznijo in še pogosteje merimo telesno temperaturo, postaja IR termometer del običajne opreme. Le ob nakupu pazite, da izberete takega, ki ima ustrezen obseg merjenja.

Izmerite temperaturo obodnih ploskev. Najnižja je v bližini toplotnih mostov in tam, kjer zrak ne more krožiti (v vogalih, za omarami, za stenskimi oblogami, nad visečimi omaricami in podobno). Je temperatura sten nad temperaturo rosišča?

Iz preglednice Pravilo 13 odčitajte, kako tople morajo biti obodne ploskve glede na stanje zraka v prostoru, da se ne bodo rosile. Če so prehladne, morate ukrepati takoj.

Za merjenje prostorskih pogojev ne potrebujete drage, profesionalne opreme. Zadošča poceni prenosni higro-termo meter.

Enostavneje z namensko opremo

Nekoliko dražji, pa vendar cenovno dosegljiv, je IR merilnik temperature rosišča. Le z eno meritvijo boste izmerili temperaturo in vlago notranjega zraka ter temperaturo obodnih sten, merilnik pa ima že vgrajeno preglednico Pravilo 13.

Enostaven in uporaben merilnik temperature rosišča

IR-termometer z vgrajenim merilnikom vlažnosti omogoča določitev rosišča. Če so temperature obodnih ploskev nižje od temperature rosišča, obstaja nevarnost pojava plesni. Uporaba merilnika je enostavna. Ob vklopu merilnik samodejno izmeri temperaturo in relativno vlago zraka v prostoru. Na podlagi teh podatkov izračuna temperaturo rosišče. Ko usmerite napravo na obodne ploskve, merilnik brezkontaktno izmeri temperaturo ploskve in s signalno lučko opozori na območja s potencialno nevarnostjo nastajanja plesni.

Kako naprej?

Prvi uspeh bo, ko boste spoznali lastnosti stavbe in svoje bivalne navade. Potem pa bo lažje.

Bo lažje spremeniti svoje bivalne navade, pravilno prezračevati in ogrevati, ali izolirati stavbo? Kaj boste storili najprej?

Če imate težave s plesnijo, sedaj veste, zakaj jih imate. Odločite se: boste izolirali obodne stene, da se bodo segrele, boste znižali temperaturo v sobi ali boste pogosteje in pravilno prezračevali, da boste znižali vlago pod 60%? Svetujem vam, da naredite vse troje, najprej pa prenehajte sušiti perilo v stanovanju in odstranite nepotrebne vire vlage.

Kaj pa razvlažilniki?

Razvlažilniki zraka, ne glede na to, kako zvenečo reklamo imajo, niso primerni za stalno rabo. So glasni, rabijo veliko elektrike, hkrati pa niso dovolj zmogljivi.

Vsak dan nastane v stanovanju do 15 l vlage. Če nekajkrat dnevno prezračite, jo odstranite. Lahko pa tudi nekajkrat dnevno spraznite posodo razvlažilnika. Odločitev je vaša.

Sorodni članki

Gradnja stanovanjske hiše- povzetek*

Matjaž Valenčič

Zgodbica o vinu, za izhodišče in pogovor s sosedi

Matjaž Valenčič

Vzdrževanje hiše med karanteno

Matjaž Valenčič

Komentiraj