Izpostavljeno

Prezračevanje z rekuperacijo

Kakovostno prezračevanje

Prezračevanje je temelj zdravja.

Prezračevati je treba tako, da se iz prostora odvede onesnažen zrak in dovede svež, ob tem pa porabi čim manj energije.

Kako prezračevati?

Zrak v stanovanju se mora zamenjati vsaj v dveh urah, torej je treba dosegati volumsko izmenjavo 0,5/h. Za stanovanje s površino 80 m2 in prostornino 200 m3 zadošča prezračevalna naprava z zmogljivostjo vsaj 100 m3/h. Po standardu to zadošča, v šoli bi temu rekli zadostno, dvojka. Odlično prezračevanje je malo intenzivnejše, izmenjava 0,7/h. Ker si vi zaslužite najboljše, si boste vgradili centralno prezračevalno napravo z vračanjem toplote in izmenjavo 0,7/h. Le tisti, ki so zadovoljni z minimalno plačo, se bodo zadovoljili z zadostnim prezračevanjem.

Štiri stopnje prezračevanja.

  • Minimalno, ko je stanovanje dalj časa prazno, je 0,2/h.
  • Zmanjšano, ko vas krajši čas ni doma, je okoli 0,3/h.
  • Normalno, ko ste doma, je med 0,5/h do 0,7/h.
  • Intenzivno, ko je stanovanje bolj obremenjeno, ko prismodite mleko, kuhate zelje ali gostite prijatelje. Takrat vključite kuhinjsko napo in odprete okna.

Hitrost gibanja zraka v prezračevanih prostorih je tako majhna, da tega sploh ne občutite. Temperatura dovedenega zraka je podobna prostorski, prezračevanje je neslišno in brez prepiha.

Kako močna naj bo napa?

Nape, ki zadošča za profesionalne kuhinje, je verjetno neprimerna za stanovanja. Standard, SIST-DIN -1946-6, ki ga je v Sloveniji obvezno upoštevati, določa nape s pretokom, 40 m3/h za mala stanovanja in do 200 m3/h za večja stanovanja. Zmogljivejše nape je sicer dovoljeno prodajati, ampak smiselno jih je uporabljati le na najnižji hitrosti.

Za tistega, ki še vedno ne ve: prezračevanje pomeni izmenjava zraka. Kolikor gre zraka ven, ga mora priti tudi noter. Ob vklopu nape je treba odpreti okno, da pride v prostor zunanji zrak, nečist pa izstopi skozi napo. Kaj pomeni največje dovoljene prezračevanje z napo, 200 m3/h, za kuhinjo, ki meri 3 x 4 m? Sedemkratna izmenjava zraka na uro, kot da bi kuhali na balkonu.

Prezračevanje pasivnih stavb.

Tudi pasivne stavbe imajo okna zato, da jih odpiramo in odvodne ventilatorje (nape), da intenzivno prezračujemo. Seveda pa pri intenzivnem prezračevanju, ko zrak ne gre skozi toplotni menjalnik (rekuperacijo), ni vračanja toplote. Tistih nekaj minut je pač energija odpadnega zraka zavržena.

Kaj sploh je rekuperacija?

Rekuperacija in prezračevanje sta dve različni stvari. Lahko je eno, drugo ali oboje.

Rekuperacija je vračanje toplote prezračevanja. Če prezračevalni sistem vrača toploto in vlago, to imenujemo regeneracija. Nekateri zmotno enačijo rekuperacijo z mehanskim prezračevanjem.

Poznamo tudi mehansko prezračevanje brez rekuperacije. Temo rečemo ventilacija.

Naravno prezračevanje je vedno brez vračanja toplote, brez rekuperacije. Ni naravne rekuperacije.

V tesni stavbi je potrebno mehansko prezračevanje, ker je stavba tesna, za bivanje pa potrebujejo stanovalci kakovosten zrak. . V tradicionalni, netesni, niti ni potrebno mehansko prezračevanje, ker se stavba prezračuje tudi ob zaprtih oknih.

Kdor gradi sodobno skoraj nič energijsko stavbo, potrebuje mehansko prezračevanje z vračanjem toplote (rekuperacija). Če rabi svež zrak v celem stanovanju, izbere centralno prezračevalno napravo. Za eno sobo ali pisarno lahko izbere lokalno prezračevalno napravo.Omejitve lokalne prezračevalne naprave: niso tihe (ni primerno za spalnico), ni možno izbirati lokacije vgradnje (neprimerno na cestni strani stavbe), nekatere niso zdravstveno primerne (primerne imajo po dva ventilatorja, dva filtra in toplotni menjalnik, ne en dvosmerni ventilator), niso primerne za onesnažena področja (ne filtrirajo zunanjega zraka)…Več na https://zaensvet.si/mehansko-prezracevanje/

Sorodni članki

Javni odziv ZEG na nagovor poslancem

Matjaž Valenčič

Preveč elektrike?

Matjaž Valenčič

Danes bi praznoval rojstni dan

Matjaž Valenčič

Komentiraj