Kakovost bivanjaNasvet tednaPoplavePovzetki naših objav v drugih medijihTrajnostna gradnja

Sanacija stavb po poplavah 1

Poplava je ena tistih naravnih nesreč, ki nas prepogosto preseneti. Marsikoga od nas je že doletela, nekatere po večkrat. Z vsemi, ki so bili prizadeti v poplavah, sočustvujem. Sanacija stavb po poplavah naj bo premišljena.

S poplavami se redno srečujemo, tako da so naši nasveti prepleteni z lastnimi izkušnjami. Poleg tega smo v reviji EGES 5/2014 v prispevku Lepota velikih poplav zapisali, da bi bili varni pred poplavami, če bi v protipoplavno zaščito vložili samo polovico toliko denarja, kot so poplave v 15 letih povzročile škode. Ob tem ni upoštevana gromozanska škoda, ki so jo povzročile letošnje poplave in dosega 10 milijard evrov.

Objavljeno v Bodi eko

V reviji Bodi eko smo predlagali oškodovancem v poplavah, naj hkrati z nujno sanacijo stavbe tudi posodobite stavbe, izboljšate svoje bivalne pogoje in povečate energijsko učinkovitost. Cenejše in kakovostnejše bivanje ob manjši rabi energije.

Če prispevka niste prebrali, morda lahko še vedno dobite revijo v kiosku, jo preberete v knjižnici ali nam pišete.

Pisali smo o preprečevanju poplav, o odpravi posledic in čiščenju, o nujnih posodobitvah, gradbeni sanaciji in sanaciji tehničnih sistemov, o ukrepih energijske učinkovitosti, o zaporedju del in o sanaciji v samogradnji.

Pomembno je, da ocenite svoje sposobnosti in prevzamete zgolj tista opravila, ki jih zmorete kakovostno dokončati. Zavedajte se, da časa ni dovolj. Kasneje, ko se boste vselili, manj časa boste uživali v novem domu. In naj vas pomanjkanje denarja ne prestraši. Denar ni problem, denar je rešitev.

Donacija

Po najboljših močeh želimo pomagati vsem v Sloveniji, ki rabijo pomoč po neurjih in poplavah. Nudimo jim brezplačno, neodvisno in strokovno svetovanje, v okviru naših zmožnosti, osebno, po telefonu ali po spletu.

Celoten honorar, ki smo ga prejeli za prispevek “Sanacija stavb po poplavah, kako se učinkovito lotiti obnove in popravil” v reviji Bodi eko, smo podarili za pomoč po neurjih in poplavah v Sloveniji.

Škoda, da naš honorar ni višji. Tudi donacija bi bila višja.

Bojte se lažnih dobrotnikov

Na družbenih omrežjih se oglašajo “dobrotniki”, ki bi pomagali tako, da bi poplavljence dodatno obremenili. Širijo se pozivi, da bi poplavljencem podarili zamenjan, dotrajan kotel na kurilno olje. To ni glas dobrote, to je norčevanje iz tuje nesreče. Ne le, da je zamenjani kotel neprimeren (drugače ga ne bi menjali), kotlov na kurilno olje ni več dovoljeno vgrajevati, tudi električno ogrevanje ni dovoljeno. Tako pa “dobrotnik”, namesto da bi plačal nekaj desetakov za odvoz starega kotla na deponijo, izkorišča tujo nesrečo. Takim “dobrotnikom” svetujem, naj raje še kakšno leto ali dve obdržijo svojo dotrajano kurilno napravo in naj poplavljencem raje podarijo novo toplotno črpalko in sončno elektrarno.

Se nadaljuje

Naslednji mesec bo v reviji Bodi eko objavljen prispevek “Nadomestna gradnja poškodovanih stavb po poplavi”, namenjen vsem, katerih stavba je preveč poškodovana ali preveč ogrožena in boste morali zgraditi nadomestno ali nadomestitveno stavbo. Z našimi nasveti lahko nesrečo, ki vas je doletela, obrnete sebi v prid. S primerno sanacijo se lahko že naslednje leto vselite v lastno sodobno stavbo, ki bo nudila kakovostno bivanje ob majhnih stroških in majhni rabi energije.

Sorodni članki

Želite brezplačno ogrevanje?

Matjaž Valenčič

Termografski pregledi stavb

Matjaž Valenčič

Energetsko svetovanje in urbane legende

Matjaž Valenčič

Komentiraj