Zgodbice za lažje razumevanje

Zgodbica za gospodinje o strošku ogrevanja

Koliko toplote dobimo skozi radiator? Ne vemo, si ne predstavljamo. To, da s polno litrsko steklenico pomarančnega soka lahko natočimo deset kozarcev sladke pijače po 1 dl, vemo. Če jih natočimo več ali manj, je nekaj narobe s steklenico ali kozarci. Koliko toplote pa dobimo skozi radiator v kurilni sezoni? Tega nihče ne pove, le izdelovalec obračuna napiše ceno in nekaj nerazumljivih in nepreverljivih številk.

Predpostavimo, da za ogrevanje 20 m2 velike sobe v večstanovanjski stavbi, takrat, ko je zunaj najbolj hladno, potrebujemo radiator moči 1 kW. Računsko letno količino toplote, ki jo radiator lahko odda v prostor, se enostavno izračuna glede na temperaturne značilnosti kraja, sobno temperaturo in moč radiatorja. V toplejših zimah se porabi malo manj, v hladnejših malo več toplote, energije za ogrevanje.

Primer za Ljubljano: temperaturni primanjkljaj 3.300 dan stopinj, računska zunanja temperatura -13°C, sobna temperatura 20°C, moč radiatorja 1 kW. Največja letna količina toplote, ki lahko v enem letu vstopi v prostor skozi ta radiator, je 2.400 kWh. Če se ogrevamo z daljinskim ogrevanjem s ceno kilovatne ure toplote 6 centov (0,06 €), znese letno 144 €. Če imamo raje malo topleje in ogrevamo povprečno na 21°C, pričakujmo letno približno 150 €. Kdor je varčen in ogreva na 18°C, dobi toplote za 120 €, kdor pa si privošči ogrevanje na 24°C, dobi za 180 € toplote. Dejanska raba energije je lahko nižja zaradi milih zim, nekaj pa stroške ogrevanja znižajo termostatski ventili, ki preprečujejo pregrevanje prostorov.

Če bi stavba imela energetsko izkaznico stavbe, bi dobili podatek o potrebni toploti za ogrevanje. V zgornjem primeru je upoštevana stavba z letno vrednostjo 120 kWh/m2a, energijski razred E. Za primerjavo, novejše stavbe so uvrščene v energijski razred C (pod 60 kWh/m2a), nove v B2 (pod 35 kWh/m2a), na tržišču pa so tudi zelo učinkovite stavbe energijskega razreda A1 (pod 10 kWh/m2a).

Še o približni ceni toplote iz drugih energentov: sekanci 3 c€/kWh, zemeljski plin 9 c€/kWh, kurilno olje 12 c€/kWh.

Sorodni članki

Zakaj jedrska energija ni magična rešitev?

Matjaž Valenčič

Radon in ocena bivalnih pogojev

Matjaž Valenčič

Prezračevanje stanovanj

Matjaž Valenčič

Komentiraj