praznik protijedrskega gibanja

Matjaž Valenčič

Jutrišnje zaprtje zadnjih treh nemških nukleark je praznik protijedrskega gibanja za celoten osveščen svet

Praznujmo z ustanovitvijo društva Socialno ekološko gibanje-SEG

Praznik protijedrskega gibanja je tudi za nas. Jutri, 15.4.2023 ob 9:00 uri ga bomo proslavili z ustanovitvijo društva Socialno ekološko gibanje-SEG.

Obnovljivi viri, brez fosilne in jedrske

Vse somišljenike obnovljivih virov energije vabimo na ustanovni zbor društva, ki bo v gostilni Čad, Cesta na Rožnik 18, Ljubljana, mail segibanje.info@gmail.com.

Sporočilo za javnost atomstopp_oberoesterreich dne 14.4.23

Od: atomstopp_oberoesterreich <post@atomstopp.at>

Date: V pet., 14. apr. 2023 ob 11:07

Subject: PA: Deutscher Atom-Ausstieg ist ein Feiertag der Antiatom-Bewegung

Nemška opustitev jedrske energije je praznik protijedrskega gibanja.

Odgovornost, okoljska zavest in gospodarska zdrava pamet zmagujejo nad jedrsko industrijo.

»Nemška opustitev jedrske energije je jutri, 15. aprila 2023, dela prost dan za vse okoljsko ozaveščene, pa tudi za vse gospodarsko misleče ljudi. Jedrski reaktorji niso le izjemno nevarni, ampak tudi gospodarska katastrofa. Odgovornost, okoljska ozaveščenost in gospodarska zdrava pamet na koncu zmagajo nad jedrsko industrijo! Z Nemčijo se vodilna gospodarska sila v Evropi izogne ​​tej visoko tvegani tehnologiji in daje dober zgled drugim državam,« pravita generalni direktor Herbert Stoiber in predsednik Roland Egger atomstopp_atomkraftfrei leben!.

Najslabši možni scenarij v Fukušimi na Japonskem marca 2011 je med našimi nemškimi sosedami sprožil premislek, tako da je bila junija 2011 sklenjena postopna opustitev proizvodnje jedrske energije do leta 2022. Pred nekaj meseci so ga spet preložili, jutri pa res: V Nemčiji bodo prenehale delovati zadnje tri jedrske elektrarne.

»Kljub temu moramo ostati pozorni. V Nemčiji FDP ne želi sprejeti izstopa in želi ohraniti reaktorje ponovno vklopljene. Francija se je nedavno zbrala okoli koalicije jedrskih lobistov iz 11 držav EU – skupaj s Finsko in Nizozemsko, vseh držav nekdanjega vzhoda – in poskuša v številnih pobudah narediti jedrsko energijo upravičeno do subvencij na evropski ravni. Toliko bolj razveseljivo je, da se nasprotniki te jedrske koalicije zbirajo okoli avstrijske ministrice za okolje Leonore Gewessler,« ugotavljata Stoiber in Egger.

“Sodelujemo z našimi mednarodnimi partnerji, da zagotovimo, da bodo vse države EU sledile nemškemu zgledu, in pozivamo avstrijsko zvezno vlado, naj v EU stori vse, da trajno ukine financiranje jedrske industrije,” zaključujeta Stoiber in Egger.

Vprašanja in kontakt:

Herbert Stoiber 0680/20 86 940

Roland Egger 0680/23 93 019