IzpostavljenoKakovost bivanjaNasvet tednaOkna

Vgradnja okenskih polic

Slaba gradbena praksa

 

Pogosta napaka vgradnje oken

Okenske police so pogosto napačno vgrajene, brez naklona. Res je, da stroka določa način vgradnje oken, ampak znanje je pri nas razvrednoteno. Tako je zaukazano z vrha, od uzakonitve kriterija najnižje cene. Ko k temu dodamo še urbane legende gradbeništva in pregovorno prepričljive šušmarje, dobimo današnjo gradbeno prakso.

Najnižjo ceno lahko nudijo izvajalci, ki niso usposobljeni. Kdor ima olfa nož, je monter mavčnih plošč, kdor zna vihteti slikopleskarskega mačka, je fasader, kdor zna iztisniti silikon iz kartuše, pa monter oken. Skladnost z zadnjim stanjem tehnike pomeni zgolj nepotrebno komplikacijo in večjo ceno, mar ne?

Pa vendar, Eko sklad nudi spodbude samo ukrepom, ki jih izvajajo usposobljeni izvajalci z registrirano dejavnostjo. No, tako vsaj zapiše v svojih pozivih. Usposobljenosti nihče ne pričakuje, brez strahu.

 

Tradicionalne police so nagnjene

Triladijsko cerkev Svete Trojice v Hrastovljah je leta 1490 v celoti poslikal Janez iz Kastva s pomočniki.
Na kamniti polici tega okna je vklesana letnica 1663, okno pa je imelu tudi polkna.

Ko se sprehodimo mimo starih stavb, vidimo zunanje okenske police, ki so nagnjene tako, da odteka voda. Le kaj je narobe s tradicijo? Zakaj so se kar naenkrat pojavile okenske police brez naklona?

Le kdaj se je izgubilo znanje naših prednikov?

 

Gorenjski nagelj na okenski polici

Nageljni, ki so pogosto krasili ganke, so se preselili na okenske police. Ganki se namreč opuščajo, gospodinje pa se še vedno kitijo z rožami. Da korito z nageljni ne pade s police, mora biti polica široka in ravna.

Police brez naklona so praktične za okensko vrtnarjenje. Modern izum, ki bo, upam, kmalu izumrl.

Kaj se zgodi, ko dežuje na okensko polico brez naklona? Dež, ki pade nanjo, zamaka v stavbo.

 

Kdo preverja usposobljenost izvajalcev?

Pravzaprav mora usposobljenost preverjati investitor. To ste vi. Pa ste že kdaj odslovili izvajalca, ki ni bil usposobljen? Ste vsaj preverili njegove reference?  Ste ga prosili, da se predstavi, pokaže spričevalo o usposobljenosti in pove datum zadnjega usposabljanja? Se je izkazal z diplomo mojstra obrti? Je morda pridobit naziv »certificirani strokovni izvajalec« in se izkazal s certifikatom?

Baje je kriza v gradbeništvu onemogočila usposabljanje delavcev … Ste zadovoljni, da se neuki učijo na vaši stavbi za vaš denar in naredijo karkoli, kakorkoli?

 

Vgradnja okenskih polic

Pri vgradnji okenskih polic se srečata dva izvajalca: monter oken in monter fasade. Smernica za izdelavo fasad med drugim določa:

  • fasada mora biti priključena na okenske police;
  • priključki okenske police morajo biti izvedeni tako, da ne more priti do temperaturno pogojenih premikov, ki lahko vplivajo na funkcionalnost fasadnega sistema;
  • naklon police mora vedno znašati najmanj 5° od okna navzven;
  • zunanji rob okenske police mora segati najmanj 4 cm čez fasadno ploskev;
  • stik med fasadnim sistemom in okenskim okvirjem naj bo zatesnjen z namenskimi tesnilnimi trakovi …

Za slabo narejen priklop fasade na okensko polico sta kriva oba izvajalca, prvi, ker je slabo naredil in drugi, ki je nadaljeval kljub napaki prvega. Oškodovan pa je investitor, ki je obema plačal, da delata dobro.

Montaža v nasprotju z zadnjim stanjem tehnike

Gradbena praksa kaže, da je zadnje stanje tehnike praviloma kršeno. Izvajalci te kršitve pogosto imenujejo »navadna vgradnja« ali »klasična vgradnja«, besedičijo o neki garanciji in izkušnjah, ampak napaka ostane napaka.

Polica brez padca, voda na njej zastaja in ob nalivu zamaka pod polico. Poglejte, koliko silikona so napacali izvajalci na okenski okvir. Je to zadnje stanje tehnike, improvizacija ali krneki?

Zamakanje v novogradnji (gradnja za trg) je posledica slabe gradbeno prakse. Verjetno je to posledica celotne gradbene verige, od projektanta, investitorja, izvajalca, podizvajalcev, nadzora in ne nazadnje, uzakonjene slabe gradbene prakse.

Na notranji strani zidu se pojavi vlažen madež. Po vsakem dežju!

 

V razmislek

Bi bilo preveč pričakovati, da bi delovodje oblikovali svoje monterske ekipe tako, da bi jih vodili izučeni delavci, neizobraženi pa bi pridobivali prakso pod mentorstvom izučenih? Seveda, pred tem bi bilo treba delovodje in njim nadrejene vključiti v proces usposabljanja. Potem pa ne bi bili več najcenejši.

Kaj potrebujemo, poceni ali dobro?

Izid bitke je odvisen od generala. Kakšna pa je vloga arhitekta pri gradbeni šlampariji?

 

Sorodni članki

Izbira oken: les ali plastika

Matjaž Valenčič

URSJV in prelaganje odgovornosti jedrske varnosti

Matjaž Valenčič

Toplotne črpalke za neodvisno Slovenijo

Matjaž Valenčič

1 komentar

Jure 8. januarja, 2022 at 11:15

To drži kot pribito,gradbeništvo v SLO,je sramota za državo.

Reply

Komentiraj