Klimatske naprave

Klimatizacija in COVID

Poslušajte odgovore. Kaj vas še zanima? Pišite nam.

HLAJENJE STANOVANJSKIH PROSTOROV


Če v stanovanju ne moremo ali ne želimo imeti klimatske naprave, kakšne so alternativne možnosti za hlajenje naših prostorov poleti?

Osnova je zagotavljanje primernih bivalnih pogojev s pasivnimi ukrepi, toplotno zaščito ovoja stavbe, senčenje prozornih površin, nočno intenzivno prezračevanje oz. hlajenje s svežim zrakom, zmanjševanje notranjih toplotnih virov in podobni pasivni ukrepi. Če vse to ne zadošča, se sme vgraditi in uporabljati mehansko hlajenje.

In vprašanje, ki nas v zvezi s klimatskimi napravami trenutno najbolj zanima: ali klimatske naprave lahko predstavljajo nevarnost za širjenje virusnih okužb, na primer koronavirusa? (tu lahko omenimo še bakterije – npr. legionelo).

Prezračevati je treba s svežim zrakom. Hišne klimatske naprave ne predstavljajo tveganja, če v hladilni sezoni stalno obratujejo, s spremenljivo močjo hlajenja.

Zanimivo, da predlagate, naj domače klimatske naprave stalno delujejo, torej naj jih ne izklapljamo. Zakaj?

Ob vsakem vklopu klimatske naprave pride se lahko virusi odlepijo in se vrnejo v prostor, kar ni zaželeno.

Opozarjate, da četudi imamo klimatsko napravo, ne smemo pozabiti na zračenje prostorov, zakaj?

Hišna klimatska naprava ne omogoča celotnega procesa klimatizacije, saj omogoča zgolj hlajenje/gretje in razvlaževanje, nikakor pa ne prezračevanja. Za zagotavljanje dobrega notranjega zraka je treba kljub klimatizaciji prezračevati bivalne prostore, čeprav se zaradi tega raba energije nekoliko poveča.

Vzdrževanje stare ali prenosne klimatske naprave.

Prenosne klimatske naprave so priljubljene, saj so enostavne za postavitev in relativno poceni, vendar ne nudijo enake stopnje udobja kot stabilne klimatske naprave. Predvsem so glasnejše in manj učinkovite.

Vsako klimatsko napravo, stabilno ali prenosno, je treba vzdrževati: redno menjati filtre, na nekaj let pa mora serviser preveriti učinkovitost delovanja.

Decentralno prezračevanje ni primerno za COVID zaščito.

Značilnost decentralnega prezračevanja je, da prezračuje zgolj del bivalnih prostorov, možnost je mešanja odpadnega in svežega zraka, učinkovitost prezračevanja pa ni zadosten. “Učinkovitost prezračevanja” ni isto kot “energijska učinkovitost”.


Kaj pa klimatske naprave v avtomobilih, so tam kakšne posebnosti, kakšna priporočila?

V osebnih avtomobilih je poleg splošnega navodila, naj bo hlajenje zmerno, priporočljivo še ugasniti klimatsko napravo nekaj minut pred prihodom na cilj. Tako se prezračevalni sistem avtomobila na hitro posuši, zaton je manj nevarnosti za razvoj škodljivih mikroorganizmov.

Avtobusi?

Hlajenje avtobusov je specifično, avtobusni promet na splošno pa predstavlja zdravstveno tveganje za potnike. Spoštovanje nasvetov je priporočljivo.

Bi rekli, da klimatska naprava sodi med energetsko potratne domače naprave?

Vsaka klimatska naprava ima deklarirano rabo energije ob standardni rabi. Glede na naše klimatske razmere je raba klimatske naprave le nekaj tednov letno, zato ne predstavlja večje rabe energije, ob primerni rabi. Priporočam zmerno hlajenje, na približno 26°C, brez pogostih vklopov.

Kako naj uporabljamo domačo klimatsko napravo, da bo njena uporaba bolj energetsko varčna?

Redno čiščenje, nastavitev zmerne bivalne temperature, prezračevanje pogosto, a kratko in intenzivno.

Prenosna klima?

V posebnih pogojih je lahko prenosna klimatska naprava odlična izbira.

Če se odločamo za nakup nove klimatske naprave, na kaj moramo biti pozorni?

Enostavno rokovanje, nizek nivo hrupa in energijska učinkovitost.


Kakšno je pravilno vzdrževanje domače klimatske naprave?

Čiščenje ali menjava filtrov, skladno s tovarniškimi navodili, po potrebi razkuževanje klimatske naprave in vsakih nekaj let naročilo servisnega pregleda.

Sorodni članki

Potrebujete klimo?

Matjaž Valenčič

Komentiraj