Jedrska energija

Poziv predsedniku Borutu Pahorju

Poziv predsedniku Borutu Pahorju, da sprejme nasprotnike jedrske energije 2021

Karel Lipič, Zveza ekoloških gibanj Slovenije – ZEG, 15.11.2021

.

.

Predsednik Republike Slovenije, g. Borut Pahor

.

.

Spoštovani g. predsednik RS Borut Pahor,

.

KER STE SPREJELI SAMO ZAGOVORNIKE JEDRSKE ENERGIJE, DAJTE BESEDO ŠE NJENIM NASPROTNIKOM!

Pozivamo Vas, da sprejmete na posvet nasprotnike jedrske energije v Sloveniji, glede na to da ste že sprejeli zagovornike gradnje druge nuklearke in podaljšanja delovanja prve v Krškem. Ob napovedi posveta z jedrskimi lobisti ste napovedali, da je namen razgovora o stanju slovenske energetike soočiti različne poglede na izzive slovenske energetike. Ker pa ste povabili zgolj zagovornike jedrske energije, ni moglo priti do soočenja različnih pogledov. Prišlo je samo do enoglasnega zagovarjanja in nadaljnje izgradnje jedrske energije. To pa je glas manjšine, ki bi imela kratkoročne osebne in družinske finančne koristi, stotine poznejših in sedanja generacija pa bodo zaradi tega trpele finančne probleme in nerešljive zdravstvene škode na ljudeh in na naravnem okolju.

Vaša funkcija predsednika države zahteva, da zastopate vse državljane, vi pa predstavljate in vabite samo drobno manjšino jedrskih lobistov, ki ste jih zbrali okoli sebe. Večina državljanov Slovenije jedrski energiji ni naklonjena, vendar njihov glas in mnenje v medijih ne pride do besede, ker jih obvladujejo od denarja in oglasov odvisni lastniki.

»Koliko elektrike, porabljene v Sloveniji, bi morali proizvesti iz jedrske energije?« Odgovori: zelo veliko 5,6 % prebivalcev, veliko 10,9 %. In koliko iz sončne energije: zelo veliko 53,2 % prebivalcev; in koliko iz vetrne energije? zelo veliko 49,4 % prebivalcev (EU ESS 2016, Ljubljana, januar 2017, Dr. Brina Malnar). Jedrski lobisti z veliko politične in javne finančne moči se javnega mnenja bojijo in tudi nacionalnega referenduma ter ga bodo s vsemi svojimi močmi poskušali preprečiti. Ali pa vsaj spremenili vprašanje do brezobličnosti. Zato je poleg drugega jedrska energija tudi strup za demokracijo.

Kakor da tega ne opazite, spoštovani g. predsednik Pahor, ste nedavno odšli na neobičajno dolg štiri dnevni obisk v Francijo k predsedniku Macronu. Čeprav se zdi, da sta somišljenika pri podpori širitve rabe jedrske energije, njega zanima prodaja jedrskih elektrarn, čeprav je cena kilovatne ure iz njih štirikrat višja kot iz vetrne energije in sončnih panelov. Vam pa jedrski lobi hoče vsiliti vlogo privrženca, ki vam odpira vrata pri francoskem predsedniku, ki nima skoraj nobenih možnosti za ponovno izvolitev. Za razliko od Vas, kjer se slovensko računsko sodišče še ni oglasilo, pa je njega francosko računsko sodišče julija 2020 opozorilo z dosjejem (nuklearke) EPR v Flamanvillu, da gradnja poteka od leta 2007 in ima že 11 let zamude, da se je takratna cena projekta s 3,3 milijarde evrov dvignila na današnjih 12,4 milijarde in da francosko računsko sodišče ocenjuje, da bo končna cena nuklearke 19,1 milijarde. Hkrati pa gradnjo spremljajo najrazličnejši spodrsljaji in polomije.

Spoštovani g. predsednik Pahor, če ste že šli k Macronu, ki nima skoraj nikakršnih možnosti, da bi bil ponovno izvoljen, bi bilo bolje, da bi se oglasili pri francoskem računskem sodišču v Parizu in v Flamanvillu. Finančno in ekološko nesrečo, ki jo bo on usmeril proti svojemu narodu, bi Vi lahko Sloveniji prihranili, če se ne bi zgledovali po njem.

Dr. Dušan Plut, ki je v nedavnih poročilih na javni televiziji komentiral gradnjo druge nuklearke v Krškem, drugam pač ne morejo, je opozoril, da gradnja nove nuklearke traja več kot 10 let in ne more pravočasno nadomestiti električne energije zaprtja TEŠ 6. Električni tok iz jedrske elektrarne je štirikrat in več dražji od vetrne energije in sončnih panelov. Hkrati Slovenija nima lokacije za odlagališče jedrskih odpadkov in goriva, razen v podtalnici reke Save, ki bo najpozneje po 300 letih odplavljala radionuklide v črpališča pitne vode v Brežicah, Zagrebu in še naprej nizvodno. Finančnih dohodkov ali koristi od nuklearke pa takrat že 250 let ne bo več.

V imenu Zveze ekoloških gibanj in številnih slovenskih in mednarodnih okoljevarstvenih in proti nuklearnih organizacij Vas pozivam, da nas sprejmete na pogovor, kot ste sprejeli zagovornike gradnje nove jedrske elektrarne!

                                                                       Karel Lipič, dipl.ing.

Sorodni članki

Ogljični odtis jedrske energije

Matjaž Valenčič

Jedrske laži, prevare in izsiljevanja

Matjaž Valenčič

Ob deseti obletnici jedrske nesreče

Matjaž Valenčič

Komentiraj