Kakovost bivanjaPrezračevanjeZgodbice za lažje razumevanje

Brez straniščnih vonjav

brez straniščnih vonjav

Kakovost zraka v sanitarijah se zagotavlja s prezračevanjem. Neprijetne vonjave, ki se sproščajo v prostor, odstrani iz prostora učinkovit prezračevalni sistem v približno pol ure. Kako pa zagotoviti sanitarije brez straniščnih vonjav? Povsem enostavno, preprečiti je treba, da uidejo v prostor. Odvajati jih je treba na mestu nastanka, direktno iz WC školjke. O tem smo obširno pisali v prispevku Odvod straniščnih vonjav. Ta zapis je namenjen zlasti tistim, ki jim primanjkuje časa za brskanje po spletu, hkrati pa načrtujejo udobne sanitarije.

Odvod vlage in neprijetnih vonjav

Namesto, da se vonjave sproščajo v prostor in jih odstranimo iz prostora s prezračevanjem, je bolje, da jim preprečimo vstop v prostor.

Ariapur je idealna rešitev za reševanje problema slabega zraka v sanitarijah. Omogoča priklop odvodne ventilacije na vertikalo kanalizacije in s tem preprečil izvedbo dveh ločenih sistemov, prihranki stroškov si znatni, še posebej v večnadstropnih stavbah.

brez straniščnih vonjav

Odvod neprijetnih vonjav, ki je združen s splošnim prezračevanjem sanitarij, omogoča zdravo, udobno in energijsko učinkovito rešitev. Je združljiv s centralnim prezračevanjem z vračanjem toplote in je zakonsko reguliran (DIN 1946-6), saj deluje zgolj občasno. Vir: EGES 4/2020; Nove zahteve za COVID prezračevanje

Vlaga je odstranjena neposredno iz prostora. Vir: Valsir Ariapur

Cenovno dostopna rešitev

Odvod vonjav ni namenjen samo izbrancem. Nasprotno, narejen je za slehernike. Njegove prednosti cenijo stanovalci v malih stanovanjih, hotelski gostje, uporabniki javnih sanitarij in delavci v velikih podjetjih. Pravzaprav vsi.

Ob pravilnem načrtovanju je odvod straniščnih vonjav cenovno dostopen. Še več, če primerjamo ceno sanitarij brez odvoda vonjav in ceno sanitarij z odvodom vonjav, ugotovimo, da niti ni razlike v ceni. V običajnih sanitarijah potrebujete podometni kotliček in ventilator. V sanitarijah brez straniščnih vonjav pa poleg tega še dva metra cevi. Zanemarljiv izdatek a velika razlika.

Dve varianti

Osnovna izvedba je “odvod vonjav na prosto”. Vonjave se neposredno iz školjke odstranijo v okolico in ne obremenjujejo bivalnih prostorov.

Primerno za prostore, ki imajo zunanjo steno ali urejeno odvodno prezračevalno cev.

Pri adaptaciji lahko uporabite obstoječo odvodno cev prezračevanja in nanjo priključite odvod vonjav, ali pa vgradite odvodno cev skozi zunanjo steno. To sta najpogostejša izvedbi. Odvodna instalacija in fekalna instalacija sta ločeni.

V sanitarijah, ki nimajo možnosti prezračevanja, je primerna varianta z odvodom v fekalno vertikalo ali odduh fekalne vertikale. Nepovratna loputa v ventilatorju preprečuje povratne vonjave v prostor.

Varianta z odvodom vonjav v fekalno kanalizacijo omogoča tudi prezračevanje prostora, kar je nujno pri sanacijah in vgradnji sanitarij v notranje prostore, ki so brez prezračevanja.

Sistem Ariapur proizvajalca Valsir omogoča odvod vonjav v vertikalo kanalizacije oz. oddušno cev. Prezračevanje prostora skozi rešetke v pokrovu podometnega ventilatorja odstrani vlago, ki nastane pri uporabi.

  • Funkcionalnost: dvojno delovanje, prezračevanje prostora in odvod vonjav iz straniščne školjke; zagotovljeno je ustrezno prezračevanja tudi v sanitarijah brez oken.
  • Udobje: izjemno tiho obratovanje.
  • Zmogljivost: pretok zraka do 100 m3/h.
  • Prilagodljivost: različne možnosti proženja (preko stikala, skupaj z lučjo ali s senzorjem gibanja) in že opremljen s  časovnim zamikom izklopa.
  • Eleganca: z lahkotnim designom se nevsiljivo vključuje v vsak prostor.
  • Vzdrževanje: vgradnja in vzdrževanje sistema sta preprosta, delovanje zanesljivo.

Pogosto, zlasti ob adaptacijah, namenijo sanitarijam notranje prostore brez oken in ventilacije.  Praviloma so tako projektirane tudi vse hotelske sobe. V marsikaterem hotelu je ravno slabo prezračevanje sanitarij tisto, kar odganja goste. V takih prostorih je Ariapur preprosta rešitev: nov sistem, ki omogoča neposredno in istočasno prezračevanje prostora in odvod neprijetnih vonjav iz straniščne školjke. Nepovratna loputa za ventilatorjem preprečuje povratni tok in omogoča odvod zraka v cev kanalizacije, kar do zdaj ni bilo izvedljivo niti dovoljeno.

Tehnika je skrita pod ploščicami

Vse, kar je potrebno za odvod straniščnih vonjav, je skrito pod ploščicami. Vidni sta samo tipka podometnega kotlička in ventilatorska rešetka podometnega ventilatorja.

Podometni kotliček, podometni ventilator in nekaj cevi.

Ventilator lahko vključite in izključite s stikalom, lahko deluje vzporedno z lučjo, lahko ga krmili senzor gibanja, lahko se integrira v sistem pametne hiše … Bistveno je, da deluje takrat, ko ga potrebujete.

Še več, ventilator z integrirano LED svetilko lahko vgradite v strop. To še poveča udobje in zmanjša investicijo.

Ventilator s svetilko.

S pravilnim načrtovanjem sanitarij boste znižali stroške in povečali uporabnost.

V zapisu je omenjen Ariapur proizvajalca Valsir. Vendar Valsir ni edini ponudnik. Če najdete primernejšo ponudbo na tržišču, nas obvestite, objavilo jo bomo. Zagovarjamo pravico do izbire.

Za dvomljivce

Vedno se najde nekdo, ki mu predlagana rešitev ni všeč. Ima pravico do svojega mnenja. Tudi stranišča na štrbunk in na počep (čučavac) imajo zagovornike.

Le tistim, ki zagovarjajo neustrezne rešitve, oporekamo.

Dodana vrednost odvoda neprijetnih vonjav

Prezračevanje sanitarij je pomembno za preprečevanje širjenja novega koronavirusa SARS-CoV-2. Stroka dokazuje, da obstaja možnost prenosa virusa preko fekalno-oralne poti. Tudi to je možno preprečiti.

Odvod neprijetnih vonjav, v skladu s Smernico REHVA COVID-19, zmanjšuje možnost fekalno-oralno poti prenosa okužb s SARS-CoV-2. Pri tem je treba opozoriti na nevarnost zaprtih sistemov za odstranjevanjem vonjav. Da si boste lažje zapomnili, ni vse zlato, kar se sveti.

Obtočni zrak ogroža zdravje. Okužen zrak se vrača v prostor v višini glave uporabnika!
V zaprtem sistemu se zrak odsesava neposredno iz straniščne školjke, prečisti s filtrom z aktivnim ogljem in, očiščen vonjav, vrne v prostor skozi stranske odprtine na tipki. Tako se bakterije in virusi približajo dihalnim potem!
Nezdravo in gnusno.

Ko razmišljate o gradnji ali prenovi sanitarij, pomislite na dragocene malenkosti, ki izboljšajo kakovost bivanja, a ne povečajo naložbe. Z našim znanjem dobite boljše za isto ceno.

Viri:

Sorodni članki

Talno ogrevanje

Matjaž Valenčič

Načrtovanje in oprema kopalnic

Matjaž Valenčič

Svetovni dan varčevanja z energijo

Matjaž Valenčič

Komentiraj