Povzetki naših objav v drugih medijihUrbane legendeZgodbice za lažje razumevanje

Energetsko svetovanje in urbane legende

Energetsko svetovanje in urbane legende

Verjetno so se že vsi svetovalci znašli v položaju, ko stroka odpove. Ko je najbolje zajeti sapo, obdržati resen obraz in pazljivo izbirati besede, ki vodijo svetovanca korak po korak iz predsodkov, v katere se je pogreznil.

Definicija

Beseda legenda (latinsko legendum, kar se mora brati) je univerzalna. Wikipedija jo prikazuje v raznih dobah:  v starorimski cerkvi je to bila knjiga, iz katere so brali odlomke iz življenja mučencev in svetnikov, v srednjem veku je pomenila zbirko svetniških življenjepisov, v novejšem času predstavlja zgodbe, ki govore o svetih osebah. Legende najdemo tudi izven cerkvenih zidov, v zgodbah o gradovih in o njihovih prebivalcih, tujih krajih in šegah njih prebivalcev, o strahovih in izginulih otrocih, o hudobnih in dobrih ljudeh… Najrazličnejše zgodbe so se spletale nato prenašale prenašale potomcem. V ljudskem izročilu so legende ohranjene do današnjih dni. Po zasnovi je legenda podobna mitu in pripovedki. Kar se v mitih pripoveduje o bajeslovnih božanstvih in v pripovedkah o zgodovinskih in izmišljenih junakih, se v legendah pripoveduje o svetih osebah, znanih ljudeh, narodnih junakih, popularnih športnikih, ljudskih voditeljih… Slovenske legende še danes krožijo med ljudmi in so ohranjene v knjigah.

Urbane legende so nekaj drugega. Na splošno, urbana legenda je vsaka sodobna zgodba, predstavljena kot resnična, ki se širi med ljudmi. Pogosto je povsem izmišljena, vendar ne vedno, kar ustvarja prikupno zmedo. Temelji na verjetnem ali resničnem dogodku, vendar se z vsako pripovedjo spreminja tako kot beseda v otroški igri. Saj se še spomnite telefončkov, več otrok v vrsti šepeta besedo drug drugemu, zadnji vedno pove nekaj drugega kot je rekel prvi. Otroci lahko takoj izvedo, kako se je beseda spreminjala, pri urbani legendi pa ni mogoče izslediti izvora.  Še nekaj, čeprav urbane legende po imenu spadajo v mesta, ni nujno, da prihajajo iz urbanih področij. Se pa predvsem po imenu ločijo od tradicionalnih legend iz starih časov. V dobi informatike so tudi urbane legende dobile novo dimenzijo, neposredno širjenje od ust do ust in posredno s pomočjo frizerke je dobilo občutno podporo v internetni pošti ter ljubiteljskih forumih. Med sodobnimi samograditelji je največja urbana legenda Chuck Norris, ki je lastnoročno zgradil svojo rojstno hišo.

Orodje

Včasih, ko poslušam te urbane legende, dobim občutek, da so del marketinga uspešnih podjetij. Tolikokrat sem slišal, da mravlje jedo polistiren, da sem to že skoraj verjel, potem pa sem pri vrtnarju videl stare tegelce iz stiropora. Marsikdaj pa iznajdljivi proizvajalci obrnejo urbane legende tudi v svoj prid. Ko smo že pri stiroporu: odgovor na govorice, da stiropor ne diha, so stiroporne plošče z luknjicami raznih oblik in izvedb, vse brez haska, a marketinško zelo uspešne.

Bolj ko je proizvod popularen, več urbanih legend ga obkroža. Plinobeton je radioaktiven; radiatorsko ogrevanje suši zrak; prezračevanje ni potrebno v difuzijsko odprti hiši; nova okna so slaba, zato je v prostorih vlažno; naravna gradiva so uporabnikom prijazna; v pasivni hiši se okna ne dajo odpirati; na slabo izolirani fasadi rastejo alge; ilovnat omet akumulira vso vlago, ki se sprošča v stanovanjih; električno sevalno ogrevanje je zdravilno; lunin les ne gori; za izdelavo brunaric je primeren samo polarni bor; dober kotel na polena ne potrebuje hranilnika toplote; toplogredni plini povzročajo globalno otoplitev; fotocelica proizvede manj elektrike kot jo je vgrajeno v njeno proizvodnjo; radiatorski delilnik varčuje z energijo; jedrska energija je trajnostni vir energije; energijska ploščica na oknu, ki jo aktivira kozmična svetloba, prečisti in izboljša energijo vode in zraka v prostoru; ogrevanje z UNP je najcenejše; stene dihajo; z vgradnjo sončne elektrarne in električnih sevalnih panelov je ogrevanje zastonj; če je vgrajene preveč toplotne izolacije, je poleti v hiši mrzlo; talno ogrevanje povzroča krčne žile; elektrika iz nuklearke je radioaktivna; kamena volna se v vodi raztopi; ovalne cevi so najprimernejše za razvod talnega ogrevanja; kombinirana večslojna toplotnoizolacijska superfolija debeline 38 mm ima boljšo izolativnost kot 275 mm steklene volne; toplotna črpalka zrak-voda ekonomično nadomesti zastareli oljni kotel; za ogrevanje hiše z IR paneli je račun samo 50 € mesečno; toplotne črpalke so okolju prijazne; keramična notranja barva nadomesti toplotno izolacijo zunanjega zidu; stekel na oknih z lotosovim efektom ni potrebno umivati; nanodelci so čudežni odgovor na vse težave; za boljšo vgradnjo oken je treba uporabiti slepe podboje; dišave za zrak osvežujejo zrak; elektrika iz jedrske elektrarne je poceni…

Razkrivanje legend

Lepo bi bilo zbrati še več primerov urbanih legend v gradnji, potem pa enega za drugim predstaviti v pravi luči. Bolj ko bomo pripravljeni na nenavadna vprašanja, enostavneje bomo svetovanca [1]usmerili na učinkovito in obnovljivo pot. Svetovancu, ki je prepričan, da je ogrevanje z UNP najcenejše, saj je na spleti strani največjega trgovca z naftnimi derivati videl, da je liter UNP cenejši od litra KOEL, rutinirano odgovarjam, da je treba primerjati ceno energijske vrednosti in ne litra energenta. V ilustracijo povem, da je tudi cviček cenejši od domačega žganja, vendar za 1 € cvička manj pogreje kot za 1 € žganice. Občani  vedno razumejo to primerjavo, saj živimo v vinorodnih krajih, alkoholne lastnosti so nam bolj domače kot značilnosti energentov iz uvoza. Malo težje pa je samograditelja, ki ve, da je dovolj 5 cm siporeksa na notranji strani stene iz modularca, skoraj usmeriti v nič-energijsko gradnjo (malo sem zamešal besedni vrstni red, da ni branje tako monotono). Seveda sem ostal brez besed, ko mi je svetovanec povedal, da je prišel na svetovanje pripravljen in bo v novogradnjo vgradil mineralne toplotnoizolacijske plošče iz porobetona po navodilih proizvajalca, saj so zaradi izjemne difuzijske odprtosti odlične za notranjo izolacijo vseh vrst masivnih zidov, brez parne zapore.

Še več megle je pri toplotnih črpalkah: dobi se toplotna črpalka zrak-voda, ki ima COP do 7, deluje do zunanje temperature pod -20°C, temperatura ogrevne vode 75°C je zadostna za radiatorsko ogrevanje, primerna je za ogrevanje potratne enodružinske hiše… pravzaprav so vse trditve točne, vendar običajno ne veljajo vse hkrati. Recimo, 13 kW TČ zrak-voda ima pri -15°C verjetno COP blizu 1 in toplotno moč 4 kW, dogrevajo pa trije vgrajeni električni grelniki po 3 kW. O okoljski primernosti toplotnih črpalk pa samo podatek: elektrika bremeni okolje z 0,53 kg CO2/kWh, elektrika iz TEŠ6 bremeni okolje z 0,84 kg CO2/kWh, kurilno olje pa ga bremeni z 0,265 kg CO2/kWh. Če 0,84 delim s 3, kolikor je približni povprečni letni COP, dobim 0,28 kg CO2/kWh, kar je celo slabše kot kurilno olje, da o zemeljskem plinu z 0,20 kg CO2/kWh ali o lesni biomasi z 0,00 kg CO2/kWh  niti ne govorim (in pozabim na prašne delce). Okoljska primernost toplotnih črpalk pa je nesporna, če je elektrika za delovanje toplotnih črpalk pridobljena iz trajnih ali obnovljivih virov energije, recimo s sončno elektrarno iz samooskrbe. Zato zagovarjam rabo toplotnih črpalk za ogrevanje in pripravo sanitarne vode v povezavi s pridobivanjem elektrike v samooskrbi, z lastno sončno elektrarno!

Brezup

So pa vprašanja, na katera nikoli ne bom znal ustrezno odgovoriti. To so vprašanja, ki se nanašajo na medsebojne bivalne odnose, kulturo bivanja, strpnost, sožitje… Kaj svetovati obupani občanki podhlajenega stanovanja v starejšem stanovanjskem bloku, katere spodnji sosed se je pred nekaj leti odselil in pustil okna odprta? Kaj svetovati občanu,  katerega zgornji sosed poliva vodo po tleh svojega stanovanja v tretjem nadstropju tako, da stalno zamaka in že več let kaplja s stropov vse do pritličja? Kaj svetovati starejši ženici, ki ne more več vsakodnevno nositi drv v četrto nadstropje, sosedje pa ji ne dovolijo priklopa na plinsko cev, ki je v stopnišču? Kaj pa stanovalci stolpnice, ki jim je zgornji sosed zaprl svetlobno/prezračevalni jašek z AB ploščo in si na na način povečal svojo bivalno površino? V takih primerih bi tudi jaz najraje verjel v pravljice in poklical dobro vilo, da zapre okna, popravi vodovodno instalacijo, zakuri pri starejši ženički in odpihne arogantnega soseda daleč stran, z njegovo ploščo vred.

 

Zapisano po članku “Energetsko svetovanje in urbane legende”, ENERGETSKI SVETOVALEC, Številka 41, Letnik XVII, november 2011

 

[1] uporabljena izraza svetovanec ali svetovalec, zapisana v moški spolni slovnični obliki, sta uporabljena kot nevtralna za ženske in za moške

Sorodni članki

Zgodbica o toploti

Matjaž Valenčič

Začetek kurilne sezone

Matjaž Valenčič

TEŠ6 ali obnovljivo

Matjaž Valenčič

Komentiraj