Zgodbice za lažje razumevanje

Naravne sile

Kličemo naravne sile

Kličemo naravne sile, je daljnega leta 2007 zapela Damjana Golavšek in zmagala na Slovenski popevki. Zmaga je burno odmevala, oglasili so se nasprotniki strokovne žirijo, ki so pogrešali speven refren, glamur in svoje favorite. Dober dan kasneje so se oglasile tudi naravne sile, močne in izdatne padavine so povzročile hiter porast pretokov rek, najhujše poplave so bile  v Železnikih.

Poplave vsakih 6 let

Naravne sile so v zadnjih 40 letih že sedemkrat poplavile Železnike. To se torej zgodi vsakih šest let. Po zadnji poplavi so žrtve že pokopane in pozabljene, ruševine odstranjene, strehe ponovno prekrite. Nič drugega. Če je verjeti tezi o klimatskih spremembah, bodo ujme hujše in pogostejše. Kdaj jih bo doletela še hujša katastrofa in odplaknila celo mestece v grapo?

Časovni potek največjih dnevnih padavin po letih na meteorološki postaji Davča. Dnevni ekstrem jesen 2007 močno izstopa.

Ali lahko posledice ujm preprečimo ali vsaj omilimo? V Železnikih se 12 let po uničujočih poplavah ukrepi za izboljšanje poplavne varnosti niso niti začeli. In se menda še dolgo ne bodo. Imamo stroko, ki ni složna.

Strokovni posvet ZEO 2007

Strokovni posvet Zgradbe, energija okolje je bil dan po katastrofi v Železnikih. Organizacijski izziv bi že ob ugodnih vremenskih pogojih  terjal izredno iznajdljivost organizatorja in prilagodljivost udeležencev, v ekstremnih vremenskih razmerah  pa je bil resnični izziv.

Najpogostejše napake pri projektiranju in izgradnji pasivnih hiš je predstavil Martin Weiss iz celovškega inštituta IG Passivhaus Austria. Pomembni so preverjeni postopki projektiranja, izbire materialov in konstrukcij, gradnje in nadzora pri vseh fazah . Zgovoren je bil njegov odgovor na vprašanje o samogradnji pasivnih hiš: “Tudi pri nas se je tega nekoč lotil nek šaljivec … “

Šotor, v katerem so bila predavanja, ni nudil potrebnega udobje za zbrano strokovno delo.  Škrebljanje dežnih kapel na šotorki in sunki vetra so nas le opozarjali, da smo del muhaste narave, ki je medtem v sosednjih dolinah uničevala  hiše, mostove, ceste… Odmev je zapisan v ZEO 2007 Kranjska gora. 

Kakšna simbolika je bila v teh trenutkih, ko je strokovna javnost pozivala k trajnostni gradnji in čim manjšim posegom v okolje, katastrofalni dogodki pa opozarjali na podnebne spremembe.

Preroki katastrof

Zanimivo, verjamemo prerokom katastrof. Tudi če bodo po radiu napovedovali sončno in bo le vremenski samouk napovedal dež, bodo vsi odšli na pot z dežnikom.

Radarska slika padavin nad Slovenijo 18.9.2007 ob 19.40 uri po lokalnem času.

Verjamemo globalni otoplitvi in klimatskim spremembam, ki jih povzroča hudobni ogljikov dioksid kot posledica antropogenih sprememb podnebja. Ne zato, ker bi to bilo verjetno ampak zato, ker to trdi množica “priznanih strokovnjakov”.

Mimogrede, ko je cel svet trdil, da se Sonce premika okoli Zemlje, je bilo bogokletno trditi, da Zemlja kroži okoli Sonca.

Gašenje z bencinom

Pravzaprav nihče ne pozna vzroka klimatskih sprememb, velika večina znanstvenikov in laikov pa je prepričana, da kljub temu človeštvo lahko odpravi posledice. Pravijo, da bomo z razogljičenjem, zmanjšanjem deleža ogljikovega dioksida v ozračju, usmerili podnebne spremembe na pravi tir, to pa lahko naredimo z gradnjo velikega števila jedrskih elektrarn. Elektrika iz jedrskih elektrarn lahko neškodljivo predela ogljikov dioksid v ogljik in kisik. Ker je postopek zelo zahteven in drag, bodo pridobivali ogljik v kristalinični obliki. Tako pridobljene diamante bodo zlahka prodali in pokrili strošek razogljilčenja.

Zanesljivo bi bilo celo gašenje požara z bencinom učinkovitejše od razogljičenja z jedrsko energijo. Ampak, če imajo norci denar, imajo trgovci sejem. Na to karto igra jedrski lobi.

Prva nagrada na tekmovanju urbanih legend

Globalna degradacija okolja je posledica rabe energije, indikator je ogljikov dioksid. Rast prebivalstva, razvoj industrializacije in globalni dvig življenjskega standarda povzročajo eksponentno rast rabe energije. Število prebivalcev se povečuje po več kot 100 milijonov letno, 2/3 prebivalcev ima mobilni telefon, 1/5 prebivalcev ima osebni avto. S kakšno hitrostjo bi morali graditi jedrske elektrarne, da bi pravočasno znižali emisije CO2?

Naravne sile rešujejo Cerkniško jezero

Poznamo presihajoče Cerkniško jezero, svetovno čudo, izjemno pomembno mokrišče? Je občudovanja vredno. Pa vendar so nekoč želeli ukrotiti naravo in vse odtoke zasuti, da bi imeli jezero celo leto. Ko niso uspeli, so se odločili, da ga bodo trajno izsušili. Po dveh stoletjih “izboljševanja” jezera so končno spoznali, da ima narava vselej prav.

Sedaj so se odločili, da ga bodo prenehali spreminjati in mu bodo pomagali, da se počasi povrne v prvotno stanje. Na pomoč so poklicali naravne sile.

 

 

 

Sorodni članki

Hlajenje stanovanjskih prostorov

Matjaž Valenčič

COVID prezračevanje in urbane legende

Matjaž Valenčič

Pravilo 13

Matjaž Valenčič

Komentiraj