Energetske izkaznice stavbKakovost bivanjaZgodbice za lažje razumevanje

Energetske izkaznice stavb in epidemija

Energetske izkaznice stavb

Energetske izkaznice stavb  so javne listine s podatki o energetski učinkovitosti stavb in s priporočili za povečanje energetske učinkovitosti.  Izdelujejo jih neodvisni strokovnjaki na zahtevo stranke.
Zakaj potrebujete energetsko izkaznico stavbe? Da lastniki, kupci ali najemniki vedo, kako energijsko učinkovita je stavba in kako povečati energijsko učinkovitost. Zakonodaja predpisuje, katere stavbe in kateri deli stavb potrebujejo energetsko izkaznico  ter določa roke, do katerih jih mora pridobiti.

Začasna prepoved ponujanja in prodajanja blaga in storitev

Dne 16. marca 2020 ob 00.00 uri je začel veljati Odlok o začasni prepovedi prodaje blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji,  ki začasno prepoveduje ponujanje in
prodajanje blaga in storitev neposredno potrošnikom. Ker odlok ne določa izjeme za storitev izdelovanja energetskih izkaznic stavb in rednih pregledov klimatskih sistemov, teh storitev ni dovoljeno izvajati.

Z Ministrstvom za infrastrukturo se dogovarjamo, da bo zavezancem, ki morajo pridobiti energetsko izkaznico, podalo konkretna navodila. Pričakujemo, da bo, podobno kot pri tehničnih pregledih, zapisalo izjemo za pridobitev energetske izkaznice stavbe in trajanje te izjeme.

Oteženo je tudi nepremičninsko posredovanje

Na vprašanje o izvedbi ogledov stanovanj na podlagi sklenjene pogodbe za nepremičninsko posredovanje je bil odgovor Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo jasen:
Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji začasno prepoveduje ponujanje in prodajanje blaga in storitev neposredno potrošnikom. Ker odlok ne določa izjeme za storitev nepremičninskega posredovanja, te storitve ni dovoljeno izvajati.

Za vašo varnost

#ostani doma

Energetske izkaznice stavb boste lahko naročili po tem, ko bodo izredne razmere minile. Do takrat pa lahko v miru zberete podatke, ki so potrebni za izdelavo energetskih izkaznic. Za dodatna pojasnila smo vam na razpolago.

 

 

Sorodni članki

Pomp okoli SMR

Matjaž Valenčič

Zgodbica o pravilni rabi stanovanja

Matjaž Valenčič

Izbira toplotne črpalke

Matjaž Valenčič

Komentiraj