Kakovost bivanja Zgodbice za lažje razumevanje

Prezračevanje stanovanj

Prezračevanje stanovanj je nujno!

Prezračevanje pomeni izmenjavo zraka, nadomestitev slabega notranjega zraka s svežim zunanjim zrakom. Intenzivnost in pogostost prezračevanja je odvisna od načina rabe in obremenitve stanovanja.

Prezračevanje netesnih stanovanj

Tradicionalne stavbe so netesne. Dokazi:

  • Pri zaprtem oknu plapolajo zavese, kadar je zunaj vetrovno.
  • Zrak v ogrevanem stanovanju je suh (zraka ne suši centralno ogrevanje ampak pretirano prezračevanje).
  • Vonjave okolice neovirano prodirajo v prostor ob zaprtih oknih.
  • Kljub zaprtim oknom je v stanovanju svež zrak.

Okna netesnih stavb je treba odpirati le ob močnem obremenjevanju prostorov, intenzivni kuhi, množici obiskov ali sušenju perila v prostoru. Na splošno pa zadošča prezračevanje netesnega stanovanja dvakrat dnevno, zjutraj in zvečer.

Poleg netesnih oken in vrat so v tradicionalnih stavbah tudi prezračevalne odprtine, ki so praviloma stalno odprte. Dovodne so običajno pri tleh, odvodne pa pod stropom. Za večje stavbe je dovod in odvod urejen z zračniki tako, da se topel, vlažen in obremenjen odpadni zrak, ki je lažji, dviga in uhaja iz stavbe, svež hladen zrak pa vstopa pri tleh.

Prezračevanje, ki deluje brez mehanskih naprav, imenujemo naravno prezračevanje.

Kar se Janezek nauči

Kdor je daj časa živel v netesni stavbi, ne čuti potrebe po pogostejšem odpiranju oken, saj je stanovanje stalno prezračeno. Ne zna prezračevati.

Naučiti se moramo prezračevati, saj so slovenske stavbe nezdrave. To je bila tudi rdeča nit delavnice o prezračevanju.

Naravno prezračevanje sodobnih tesnih stanovanj

Sodobna tesna stanovanja praviloma nimajo urejenega prezračevanja. Kriterij najnižje cene je uspešno uničil projektantsko stroko, inšpekcije ni, izvajalci varčujejo pri vsakem centu, država pa napačno spodbuja varčevanje z energijo na škodo zdravja.

Naravno prezračevanje ne deluje, saj so vse odprtine tesne.

Prezračevanje tesnih stanovanj z odvodom zraka

Prezračevanje stanovanj samo z odvodnimi ventilatorji ni prezračevanje. Ventilatorji šumijo in ustvarjajo podtlak v prostoru, zraka pa ne zamenjajo, saj ni dovoda.

Prezračevanje brez dovoda ni prezračevanje. Ventilatorja za odvod zraka iz kopalnice in kuhinje se vrtita v prazno in ne izmenjujeta zraka, saj ni dovoda zraka.Ko sta kopalniški ventilator in kuhinjska napa vključena, se ju sliši, učinka prezračevanja pa ni. Treba je odpreti okno za dovod svežega zraka. Tega pa stanovalci, ki so živeli v nesenih stavbah, ne znajo. Še več, tolikokrat so slišali, da toplota uhaja skozi okno, da se bojijo prezračevati.

Prezračevanje s kontroliranim dovodom

Svež zrak vstopa pri odprtini v zunanji steni bivalnega prostora in se pomika proti obremenjenim prostorom, kuhinji in kopalnici, od tam pa se umazan, vlažen in topel zrak odvaja na prosto.

Prezračevanje stanovanj s kontroliranim dovodom in mehanskim odvodom. V zunanji steni, običajno ob oknu, je za dovod zraka narejena odprtina z loputo, ki je odprta glede na vlago v stanovanju. Ventilatorja v umazanih prostorih ustvarjata stalen podtlak, loputa pa krmili pretok zraka in zagotavlja primerno vlažnost v prostoru.

Tak način prezračevanja, ki je znano pod imenom higrosenzibilno verižno prezračevanje, zagotavlja primerno zračno vlago v prostoru, posredno pa odvaja tudi druge nečistoče zraka (CO2, radon, viruse…). Prezračuje z minimalno količino zraka, zato ni energijsko potratno, je pa res, da ni energijsko učinkovito.

 

Kakovostno in učinkovito prezračevanje.

Stavbe so namenjene bivanju, ne varčevanju z energijo. Zato naj omogočajo kakovostno in zdravo bivanje, ob majhnih stroških in majhni rabi energije. Na to prevečkrat pozabljamo. Pri nas je kakovost bivanja pogosto slaba.

Da izboljšamo kakovost bivanja, moramo pravilno prezračevati. Naravno, mehansko, hibridno? Kakorkoli, izbere uporabnik.

  • za udobno in zdravo bivanje lahko z odpiranjem oken, vsaki dve uri za pet minut, dvanajstkrat dnevno, celo kurilno sezono. Ne utegnete?
  • Mehansko, higrosenzibilno. Nekaj toplote in denarja sicer zavržete, ampak v starejših stavbah se to ne bo poznalo, drugod uhaja še več toplote.
  • Mehansko, z vračanjem toplote je edino pravilno za sodobne, energijo učinkovite stavbe.
  • Hibridno, pozimi z vračanjem toplote, poleti s samodejnim odpiranjem oken in nočnim hlajenjem, je pogosto najboljša kombinacija.
Centralno prezračevanje stanovanj z vračanjem toplote dovaja svež zrak v bivalno cono, pomika zrak iz bivalnih prostorov proti pomožnim, odvaja obremenjen zrak iz umazanih prostorov (kuhinja, kopalnica), hkrati pa vrača toploto odpadnega zraka svežemu.

Pravilo 13

Ob upoštevanju pravila 13 ne boste imeli plesnivih sten. Pravilo je zelo enostavno: pri sobni temperaturi zraka 20°C in relativni zračni vlagi do 60% se površine, ki so toplejše od 13°C, ne bodo navlažile.

Malo težje pa je zagotavljanje teh pogojev. Povsod, kjer je toplotni most, se stene ohladijo, tudi precej pod 13°C. Dalje, marsikdo raje ogreje stanovanje na 24°C namesto da obleče jopico. In relativna vlaga pod 60% je za nekatere znanstvena fantastika.

Predlagam vam, da naredite enostavno domačo nalogo: merite temperaturo in relativno vlago v svojem stanovanju. Termometer in vlagomer lahko kupite v vsaki splošni trgovini. Najbolje, da vrednosti odčitate večkrat dnevno in si jih zabeležite. Čez malo časa boste že dobili občutek o srednji vrednosti, sedaj pa odčitajte iz preglednice, kako tople morajo biti obodne ploskve, da na njih ne bo nastajal kondenzat. Potem pa se odločite: boste izolirali obodne stene, da se bodo segrele, boste znižali temperaturo v sobi ali boste pogosteje in pravilno prezračevali, da boste znižali vlago pod 60%? Svetujem vam, da naredite vse troje, najprej pa prenehajte sušiti perilo v stanovanju in odstranite nepotrebne vire vlage.

Sorodni članki

Pravilo 13

Matjaž Valenčič

Izbira klimatske naprave

Matjaž Valenčič

Izbira toplotne črpalke

Matjaž Valenčič

Komentiraj

UA-149436393-1