Izpostavljeno Kakovost bivanja

Virusi

Prezračevanje in virusi

Pravilno prezračevanje je sedaj, ko nas oblegajo virusi, še posebej pomembno.

Vsako zimo in pomlad se srečujemo s povečanim številom obolelih. Virusne in bakterijske okužbe se širijo preko kašljanja in kihanja, z dotikom rok, s prijemanjem hrane z umazanimi rokami, s telesno tekočino (kri, slina …). Klice, ki se prenašajo po zraku, lahko povzročijo množično okužbo v zaprtih prostorih, ki so nepravilno prezračevani in vzdrževani. Čeprav pri možnosti tovrstnih okužb pomislimo na legionelo, se z njo redko srečamo. Precej pogosteje se širijo gripe, pljučnice, viroze in celo nove bolezni brez imena.

Proti gripi se lahko cepite. Še učinkoviteje se zaščitite, če pravilno prezračujete. Odločitev je vaša.

Pri idealnih sobnih pogojih, temperaturi 20 °C in relativni vlagi 50 % so delci virusov gripe nestabilni. Nasprotno pa so pri nižji temperaturi virusi obstojnejši. Na zgornjem diagramu vidite razliko med stabilnostjo virusov v hladnem zunanjem zraku in toplem, notranjem zraku.

Zadnja smernica REHVA COVID-19 opozarja, da  vlaženje in klimatizacija nimata praktičnega učinka na stabilnost (sposobnost preživetja) SARS-CoV-2.

Virusi in bakterije imajo različno fiziologijo

Čeprav je fiziologija  SARS-CoV-2 neznanka, je med previdnostnimi ukrepi tudi redno prezračevanje prostorov. Kako se obnaša koronavirus SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen COVID-19, ni ve nihče, niti NIJZ. Vendar je velika verjetnost, da se obnaša podobno kot večina virusov.

Optimalna vlaga je med 40 % in 60 %, vir Condair.

Relativna vlažnost v srednjem območju med 40 % in 50 % lahko varuje tudi pred okužbo SARS-CoV-2.

Virusi naj se ne širijo po prostorih

Ustvariti je treba take pogoje, da virusi ne bodo ogrožali stanovalcev, hkrati pa bodo stanovalci udobno bivali. Ustrezno prezračevanje je en od pogojev, da nas virusi, niti koronavirus SARS-Co2, ne bodo ogrožali.

Prezračevanje prostorov je eden od pomembnih ukrepov za zmanjševanje števila mikroorganizmov v notranjem zraku, poleg tega z izmenjavo zraka v prostor dovedemo svež zrak, iz prostora pa izpustimo izrabljeni zrak s povišanimi koncentracijami CO2, vlage, temperature in mikroorganizmov. Tudi v trenutni epidemiološki situaciji so osnovni preventivni ukrepi, kot je prezračevanje prostorov, ključnega pomena za preprečevanje širjenja obolenj. Vsako pravilno prezračevanje (skozi odprta okna, mehansko prezračevanje ali mehansko prezračevanje z vračanjem toplote) zmanjšuje število mikroorganizmov v notranjem zraku. Pri mehanskem prezračevanju je pomembno, da ne pride do mešanja svežega in obtočnega zraka.

Virusi v vrtcih in šolah

Virus ne loči med stanovanjem, vrtcem, šolo, pisarno ali parlamentom. Lahko je povsod, kje ima primerne pogoje. Zlasti v prostorih, kjer se zbira večje število ljudi,  je treba biti še posebej previden.

Notranji zrak v vrtcih in šolah je praviloma porazen. Delež ogljikovega dioksida pogosto presega priporočene in celo dopustne vrednosti, tudi ostali škodljivi parametri. To kvarno vpliva na zdravje otrok.

Kako je treba prezračevati v vrtcih in šolah? Intenzivneje kot doma. Zrak se mora zamenjati dvakrat v eni uri. Prepih za 5 minut vsakih 30 minut, v vsakem odmoru in med vsako uro, če ni mehanskega prezračevanja.

Zniževanje vlage

V kurilni sezoni se vlažnost notranjega zraka znižuje s prezračevanjem. Idealna vlaga je okoli 50 %, pod 40% in nad 60% pa je neprimerna.

Enostaven instrument, vlagomer oz. higrometer pove, koliko morate prezračevati. Običajno je v tesnih stavbah vlaga prevelika, saj stanovalci niso navajeni prezračevati, mehansko prezračevanje pa je vgrajeno le v manjšem delu stavb.

Zviševanje vlage

V stavbah, kjer so okna netesna, ogrevanje pa pretirano, se hitro zgodi, da je zrak presuh. Vlago se poveča s tesnjenjem oken, znižanjem temperature prostorov na znosno in z dodatnim vnosom vlage. Zadoščajo že posode z vodo, ki se postavijo na radiatorje, možno pa je kupiti tudi posebne vlažilce. Tudi prenizka vlaga je škodljiva.

Trenutna situacija

Uradne informacije o koronavirusu COVID-19 na enem mestu.

Najpomembnejše?

Ostani doma.

Ne zgodi se vsak dan, da rešuješ svet v pižami.

 

Sorodni članki

Odvod straniščnih vonjav

Matjaž Valenčič

Izbira toplotne črpalke

Matjaž Valenčič

Virusi iz kanalizacije

Matjaž Valenčič

Komentiraj