Kakovost bivanjaZgodbice za lažje razumevanje

Topel dom

Topel dom za vse

Kakovost bivanja je ena od temeljnih človekovih potreb. Vendar rešitev ni univerzalna. Prilagojena mora biti željam in potrebam posameznikov.

Zdrav dom je pomemben dejavnik našega bivanja, saj preživimo kar 90% časa v notranjih prostorih. Optimalna notranja temperatura in vlaga, svež zrak ter ustrezna naravna osvetlitev so ključni fizikalni dejavniki za zdravje. Svež zrak zagotavlja boljše počutje,  in preprečuje alergije. Naravna svetloba izboljša spanje in moč koncentracije ter s tem pomaga pri hitrejšem učenju.

Topel dom in zdravje

Skrb za zdravje se mora začeti doma, saj je dom tisti prostor, v katerem preživimo največ časa. Dojenčki, bolniki in starostniki, najbolj ranljive populacije, so skoraj ves čas doma. Večina ostalih je vsaj 16 ur dnevno v zaprtih prostorih, 8 ur spanja in 8 ur dela, pa tudi prosti čas vedno pogosteje preživljajo v notranjosti, v avtu, fitnes studiu, kinu ali gostilni.  Zato je pravilna zasnova doma, z dovolj naravne svetlobe in z učinkovitim prezračevanjem ključna, da je dom zdrav in prijeten.

Topel dom za vsejedce in vegane

Na hitro bi pomislili, da življenjski nazor in način bivanja nimata nobene povezave s potrebo po energijski oskrbi doma. Vendar že zakonodaja upošteva potrebe različnih skupin uporabnikov: v prostorih, kjer je dovoljeno kajenje, je stopnja prezračevanja nekajkrat večja kot v prostorih, kjer ni dovoljeno. Razlika je celo med prostori, v katere vstopajo nekadilci ali kadilci, ki ne kadijo.

Človeško telo lahko obravnavamo kot toplotni stroj, iz hrane ustvarja toploto in življenjsko energijo. Vsejedci imajo hitrejšo presnovo kot vegani, zato zadošča vsejedcem nižja bivalna temperatura kot veganom.

topel dom za vse

Način priprave hrane vpliva na kakovost notranjega zraka. Pri zahtevnejši pripravi hrane, vrhunski kulinariki za gurmane, se sprošča več emisij kot pri pripravi asketskih jedi za presnojedce, temu naj bi bila prilagojena tudi stopnja prezračevanja in raba energije.

Topel dom neposredno vpliva na naše zdravje.

Notranji zrak je pomemben dejavnik kakovosti bivanja. Posledica dolgoletnega spodbujanja tesnjenja so energijsko učinkovitejše, a nezdrave stavbe. Vsaka četrta stavba v Sloveniji je neprimerna za bivanje.

Slovenske stavbe so nezdrave, uvrščene med najslabše v Evropi. Ilustracija temelji na podatkih Eurostata za obdobje 2009 do 2013 (EU Statistics on Income and Living Conditions).

Če ne upoštevamo kakovosti notranjega zraka, je slika povsem drugačna. Delež gospodinjstev, ki ima televizor, telefon, računalnik in osebni avto kaže na standard prebivalstva, ne na kakovost bivanja.

Topel dom imamo, kaj pa kakovost bivanja?

Ko nas zasipavajo z zdravstvenimi priročniki, prehranskimi dopolnili, dietami, zdravilnimi čaji in zdravili, kar pozabimo, da je kakovostni zrak v stanovanju osnovni pogoj za zdravo bivanje.

Vsako zimo in pomlad se srečujemo s povečanim številom obolelih. Virusne in bakterijske okužbe se širijo preko kašljanja in kihanja, z dotikom rok, s prijemanjem hrane z umazanimi rokami, s telesno tekočino (kri, slina …). Klice, ki se prenašajo po zraku, lahko povzročijo množično okužbo v zaprtih prostorih, ki so nepravilno prezračevani in vzdrževani. Čeprav pri možnosti tovrstnih okužb pomislimo na legionelo, se z njo redko srečamo. Precej pogosteje se širijo gripe, pljučnice, viroze in celo nove bolezni brez imena.

Proti gripi se lahko cepite. Še učinkoviteje se zaščitite, če pravilno prezračujete. Odločitev je vaša.

Pri idealnih sobnih pogojih, temperaturi 20 °C in relativni vlagi 50 % so delci virusov gripe nestabilni. Preberite in se odločite.

Upoštevajte pravila stroke

Po zamenjavi oken je vgradnja mehanskega prezračevanja nujna, če želite ohraniti ali izboljšati kakovost bivanja. Tesni prostori potrebujejo mehansko prezračevanje.

Opozarjamo pa na nezdružljivost tesnih oken in lokalnih grelnih teles, ki za delovanje potrebujejo zrak iz prostora. Ne zanašajte se na stoično “bo že kako”. Dimniški priključki v prostorih in nape za odvod zraka iz prostorov ne smejo biti vgrajeni v tesnih prostorih. Posledice kršitve preprostega pravila prezračevanja so tragične.

Prezračevanje pomeni zamenjavo slabega zraka s svežim. Naj bo mehansko, hibridno ali naravno? Poglejte Prezračevanje stanovanj in Radon, nevarni sostanovalec. Zahtevajte individualni nasvet.

Sorodni članki

Difuzijsko odprta gradnja

Matjaž Valenčič

Prezračevanje stanovanj: kako bomo morali spremeniti bivalne navade

Matjaž Valenčič

Radon, nevarni sostanovalec

Matjaž Valenčič

Komentiraj