Brezplačni nasvetiIzpostavljeno

Ogrevanje vikenda

Vprašanje

Imam vikend, ki je lesen, okna so starejša z dvojnimi stekli ( stara okoli 40 let). Vikend se pozimi uporablja samo ob koncih tedna.Imam vgrajen kamin,ki pa je  zelo neekonomičen. Kaj predlagate za ogrevanje? Zadnjič sem na spletu naletel na IR panele. Prebral sem veliko stvari o tem in tako naletel na vaš članek.  Tako različna dejstva o tem me zelo begajo, čeprav vem, da se paneli ne morejo primerjati z toplotnimi črpalkami. Toplotna črpalka bi v mojem primeru pomenila prevelik strošek, saj vikend ne uporabljamo stalno. Kaj svetujete za ogrevanje vikenda?

Nasvet

Nimamo nobenih pomislekov glede občasne rabe IR panelov za ogrevanje.

Vendar opozarjamo, da generatorjev toplote in grelnih teles, ki toploto za ogrevanje stavb pripravljajo z direktno rabo električne energije (Joulov princip), ni dovoljeno uporabljati, če električno energijo dobivajo iz javnega električnega omrežja, razen izjemoma.

Ne vem, kaj vam pomeni “občasno”, ga uporabljate vsak konec tedna ali lee nekaj zimskih dni. Je pa dobro, da vgradite daljinski vklop, da boste ogrevanje vključili nekaj ur pred prihodom.

Druga možnost ogrevanja je klimatska naprava za ogrevanje. Stane približno kot IR panel, porabi pa petkrat manj eleektrike. Hkrati pa je ogrevanje s klimatsko napravo dovoljeno, saj pretežno ogreva s toploto okolice.

Če boste stavbo uporabljali pogosteje, vsekakor naredite plan za celovito energijsko prenovo, združeno z rednim vzdrževanjem. Svetujemo, da zmanjšate potrebno rabo energije za delovanje stavbe, izolirate toplotni ovoj, zatesnite stavbo, uredite kamin in dimnik, vgradite mehansko prezračevalno napravo z vračanjem toplote, na streho montirate sončno elektrarno v samooskrbi ali balkonsko sončno elektrarno in akumulator….

Balkonska sončna elektrarna zadošča za manjše porabnike elektrike.

Če je vikend v krajih, kjer so zunanje temperature pod lediščem, priporočam, da stavbo takrat, ko ni uporabljena, temperirate, da ogrevate bivalne prostore na približno 8 °C. Temperiranje lahko uredite z ogrevalno napravo ali s toplozračnim sprejemnikom sončne energije, vgrajenim na južni fasadi. S sončno elektrarno pa povečate zanesljivost oskrbe z elektriko in see približate energijski samooskrbi..

Ukrepi naj bodo prilagojeni in usklajeni

Vsi ukrepi v energijsko učinkovitost stavbe naj bodo prilagojeni danostim lokacije in medsebojno usklajeni. Podrejeni naj bodo zagotavljanju kakovosti bivanja, ob majhnih stroških in majhno rabi energije. Ob pogostih nihanjih temperature obstaja možnost, da se v konstrukciji in opremi izloči zračna vlaga, ki lahko povzroča plesni in propadanje konstrukcije. Zato odsvetujemo improvizacije in nepreverjene ukrepe.

Sorodni članki

Lepota velikih poplav

Matjaž Valenčič

Hlajenje stanovanjskih prostorov

Matjaž Valenčič

Jedrsko zavajanje

Matjaž Valenčič

Komentiraj