Zgodbice za lažje razumevanje

Zgodba o vplivu dnevne svetlobe na zdravje

Bodi svetloba

Zgodba se je začela v pradavnini, približno pred 160.000 leti, ob Ekvatorju. Takrat so se vkraju Herto v Etiopiji  pojavili prvi ljude moderne dobe. Živeli so na prostem, v podnebnem pasu, kjer je svetli del dneva enako dolg poleti kot pozimi. Tudi bivališča so si iskali v jamah, ki so bile dobro osvetljene in zračne. Bili so prilagojeni menjavi svetlobe in teme, 12 ur dneva in 12 ur noči. Kljub vsem spremembam, ki so nastajale po selitvah proti severu, je bioritem ljudi ostal enak.

Vpliv dnevne svetlobe na človeka je odvisen od zemljepisne višine, od količine dnevne svetlobe. Poglejmo pet glavnih vzporednikov: od ekvatorja do obeh povratnikov se dolžina dneva in čas sončnega obsevanja preko leta skoraj ne spreminja. Med obema povratnikoma in tečajnikoma je dolžina dnevne svetlobe odvisna od letnega časa, tudi v naših krajih. Dalje od severnega in južnega tečajnika pa Sonce vsaj enkrat na leto sveti 24 ur na dan, pol leta kasneje pa je cel dan tema.  Pomanjkanje sonca v delu leta je pomembno vplival na razvoj ljudi, najbolj vidna je sprememba barve kože.

Hišna generacija

Z razvojem se ljudje vedno bolj zapiramo v svoja bivališča, ki imajo manj dnevne svetlobe, vedno bolj smo odtujeni od naravnega okolja, bivalni pogoji so vse slabši! Niti stavbe, ki imajo popolnoma prosojen ovoj, ne morejo nuditi take kakovostne svetlobe, kot jo nudi bivanje na prostem.

Postali smo hišna generacija. Povprečni človek preživi 90% svojega časa v zaprtih prostorih, izjeme so redke, nekateri delavci v kmetijstvu in gradbeništvu ter morda posamezni ekstremni športniki. Vsi, tudi redke izjeme, preživimo 2/3 svojega časa doma, zato so zdravi in udobni stanovanjski pogoji izjemno pomembni. Najpomembnejši prostori pa so spalnice, vsakdo preživi vsaj 1/3 svojega časa v spalnici.

Bivalni ritmi

Največ lahko storite sami za svoje zdravje. Kakovostno spanje je osnova zdravja. Spanec je boljši kot žganec. Kakovosten notranji zrak in zdravo bivalno okolje pripomoreta k dobremu spanju in varujeta zdravje.

članek-Svetovalček- dnevna svetloba-corr

Posodobljeno junij 2019 po članku Dnevna svetloba v bivalnem okolju; Valenčič, M.; Svetovalček, april 2011

Sorodni članki

Zgodbica o pravilni rabi stanovanja

Matjaž Valenčič

Izbira toplotne črpalke

Matjaž Valenčič

Odpadki, energija in okolje

Matjaž Valenčič

Komentiraj

UA-149436393-1