Zgodbice za lažje razumevanje

Zgodbica o toploti

Zgodbica je namenjena tistim, ki niti osnovnošolske fizike ne razumejo. Toplota namreč prehaja s telesa z višjo temperaturo na telo z nižjo. Na to so namreč pozabili sestavljavci pravilnika, ki je uvedel delitev stroškov ogrevanja na osnovi delilnikov.

Toplota je veličina, ki ni zvesta. Nikakor noče ostati pri svojem gospodarju, ki jo je kupil in plačal ter si jo lasti. Ne. Topota beži tja, kjer je bolj hladno. Če je bolj hladno pri sosedu, se zmuzne k njemu skozi steno ali strop, če je bolj hladno na stopnišču, pa tja. Če ni drugače, uide skozi zunanjo steno, streho, tla ali okno, le pri gospodarju noče ostati.

Predstavljajmo si starejšo večstanovanjsko stavbo in poglejmo Janezovo stanovanje na sredini, obdano z drugimi stanovanji. Vsa stanovanja so ogreta na 20°C, le Janez ima vse radiatorje zaprte in stanovanja ne ogreva. Njegovi delilniki kažejo rabo energije 0, saj ne jemlje nič toplote iz radiatorjev, delilniki obodnih stanovanj pa kažejo rahlo več od povprečja stavbe. Obračun po porabi zahteva, da uporabniki vseh stanovanj plačajo fiksni delež (ki je 20 do 40% porabe), ostalo pa se deli glede na zabeležene vrednosti po delilnikih. V Janezovem bloku so se dogovorili za delitev 20% fiksnega deleža in 80% po delilnikih, saj verjamejo, da lahko v največji meri vplivajo na svojo rabo energije in stroške ogrevanja. To zgodbico prodaja pravilnik, brošura Plačam kar porabim, proizvajalci delilnikov in izvajalci delitve oz. stroškov. Kako pa je v resnici? Čeprav Janez ne ogreva, v njegovem stanovanju ni mrzlo temveč je ogreto na 18°C. Namesto radiatorjev ga grejejo tople stene sosedov.

Obračun ogrevanja po delilnikih je odvisen v veliki meri od bivalnih navad sosedov, torej ne omogoča plačila po porabi. Res je novejši “Pravilnik o načinu delitve in obračunu stroškov za toploto v stanovanjskih in drugih stavbah z več posameznimi deli” oz. njegov zadnjo popravek 15.10.2015  to rahlo spremenil, ampak stari dogovori ostajajo v veljavi še mnogo let. Ni obetov za obračun po dejanski porabi.

Sorodni članki

Topel dom

Matjaž Valenčič

Začetek kurilne sezone

Matjaž Valenčič

Negavati

Matjaž Valenčič

Komentiraj

UA-149436393-1