Zgodbice za lažje razumevanje

Zgodbica o vinu, za izhodišče in pogovor s sosedi

Toplote ne vidimo.

Toplota je veličina, ki je ne vidimo in si je ne predstavljamo. Prva zgodba namesto o toploti govori o vinu, saj smo doma v vinorodni deželi in so nam take zgodbice bližje.

Sod vina

Prijatelji so kupili sod vina.  Dogovorili so se, da si bodo strošek za nakup delili v enakih deležih, kot ga bodo popili. Za vsak kozarec, ki si ga bodo natočili iz soda, bodo na tablo narisali črtico. Za mali kozarec kratko kljukico, za veliki dolgo, za vrč debelo. Tako so pazili drug na drugega, da ne bi kdo, ki je odprl pipico in si natočil rujno kapljico, slučajno pozabil zapisati kljukico ali bi označil napačno, tanjšo, da niso opazili luknje v sodu, skozi katero se je vino izgubljalo v kanal. Ko je bil sod prazen, so začeli delati obračun. Kakorkoli so računali, niso našli skupnega jezika. Kregali so se zaradi banalnih stvari, koliko kratkih kljukic je ena dolga ali debela. In kregali se bodo, dokler ne bodo našli in začepili luknje v sodu.

Stroški ogrevanja

Nekaj podobnega se dogaja v starejših večstanovanjskih stavbah, kjer se stanovalci ne morejo dogovoriti o obračunu stroška za toploto. Ko so bili bloki zgrajeni in delovali, kot je bilo projektirano, je bilo enostavno. Vsa stanovanja so bila ogreta na enako temperaturo, osnova za obračun pa je bila ogrevana stanovanjska površina. Kdor je imel večje stanovanja, je plačal več kot tisti v manjšem.

Sloga ali prepir?

Potem pa sta se prav po tihem prikradli dve spremembi. Prva je bila ta, da stavba ni bila pravilno vzdrževana, lastniki stanovanj pa so samovoljno spreminjali skupni ogrevalni sistem. Zaradi tega se je ravnotežje v ogrevalnem sistemu porušilo, nekaterih stanovanj ni bilo moč ogreti, v nekaterih pa je bila savna. Druga sprememba pa je, da so v naš pravni red zelo nerodno prenesli del evropske direktive, ki določa, da je treba v vseh stanovanjih, kjer se da in je smiselno, obračunavati toploto po dejanski porabi. No, naš zakonodajalec je besedilo “kjer se da in je smiselno” izpusti in pripravil nerazumljiv Pravilnik o načinu delitve in obračunu stroškov za toploto. Po mnogo pripombah in veliko izgubljene energije, da o stroških ne pišemo, je sprejel nov pravilnik, kako leto kasneje pa še popravek.  Izvirna napaka, “kjer se da in je smiselno”, pa še ni odpravljena. Sedaj ta pravna zgodba stoji brez temeljev, nekajkrat prezidana in pokrpana. Stanovalci pa se še vedno kregajo, kdo komu plačuje in kdo se greje na račun drugih, namesto da bi najprej zmanjšali odtekanje toplote iz stavbe, stavbo in njene tehnične sisteme celovito prenovili.

 

 

 

Sorodni članki

Mobilnost

Matjaž Valenčič

Zgodbica o pravilni rabi stanovanja

Matjaž Valenčič

Negavati

Matjaž Valenčič

Komentiraj

UA-149436393-1