Energijska neodvisnostIzpostavljenoRaba obnovljivih virov

Energijska neodvisnost

Energijska neodvisnost je nujna.

Če sami ne zmoremo, poiščemo pomoč. Že od nekdaj. Pomaga nam lahko prijatelj, sorodnik, sosed ali najeti delavec. Vprežemo lahko žival, ujamemo veter ali ukrotimo vodotok. Dela pa lahko tudi energija, skrita v energentih.

Gorske kmetije, le uro hoda od civilizacije energijskega obilja, so prisiljene v energijsko neodvisnost.

Ko govorimo o energijski neodvisnosti, ne pričakujemo, da bomo prenehali rabiti energijo temveč da bomo manj odvisni od trgovcev, ki nam prodajajo pretežno uvoženo energijo. Energija je pravzaprav neuničljiva in kroži v naravi. Vse, kar moramo narediti je, da jo prestrežemo in neškodljivo rabimo, preden nadaljuje svojo pot.

Potratna družba

Če kritično pogledamo naše bivalne navade, opazimo, da smo energijsko potratni, odvisni od kupovanja energentov in dobrin. Več kot kupimo in zavržemo, bolj smo imenitni. V potrošniški družbi je potrata odlika, zapravljivost vrlina. Kdor je bolj potraten, več velja: velik potraten avto, velika razkošna hiša, potovanja v oddaljene kraje, popularne računalniške igračke…

Pot v sonaravno družbo je označena.

Hkrati pa isti potratni potrošniki lijejo krokodilje solze o globalnih klimatskih spremembah, ki so posledica nebrzdane rasti. Vpijejo, da je zgolj CO2 davek rešitelj človeštva. Ni res, prava pot za razbremenitev okolja je zmanjšanje porabe, ustavitev neomejene rasti.

Zavedati se je treba, da neomejena rast ne vodi v napredek temveč v zaton civilizacije.

Pot iz potratne družbe je enostavna in hkrati zahtevna. Odreči se je treba potrošništvu, vendar brez odrekanja potrebnemu bivalnemu standardu.

Popotnica za energijsko neodvisnost

Energijsko neodvisnost bomo dosegli, ko bomo spoznali, da je treba krepko zmanjšati rabo energije, hkrati pa uporabljati samo tisto energijo, ki jo dobimo iz obnovljivih virov iz bližnje okolice.  Bližje ko bomo 2000 W družbi, bližje bomo energijski neodvisnosti.

Ni treba, da je pot v energijsko neodvisnost bleščeča in široka. Pomembno je, da je prava.

Energijo potrebujemo. Potrebujemo tudi surovine, prostor, okolje. Razumeti pa moramo svoje poslanstvo. Ne živimo zato, da izropamo vse naravne surovine in uničimo okolje temveč zato, da omogočimo kakovostno življenje tudi našim vnukom.

Pot v energijsko neodvisno družbo bo tudi zmanjšala družbeno razslojenost prebivalstva in zmanjšala energetsko revščino.

Potrebujemo vizijo. To mora biti neodvisna Slovenija na področju zdravstva, izobraževanja, energije, hrane, vode in zagotavljanja osnovnih dobrin prebivalstvu, kar je potrebno okolje za sonaraven demokratičen razvoj družbe.

Sorodni članki

Webinar: toplotna zaščita stanovanjskih stavb

Matjaž Valenčič

Jedrska energija v taksonomiji

Matjaž Valenčič

Prezračevanje v tem času

Matjaž Valenčič

Komentiraj