Jedrska energija

Izstopimo iz nuklearne energije

Naše sporočilo za javnost

Greenpeace France/Mreža “Sortir du Nuclear” (Izstopimo iz nuklearne energije)

Javna razprava o jedrski energiji /v Franciji/:

mreža “Sortir du Nuclear” in Greenpeace Francija sta zaloputnila vrata za seboj. Sporočilo za javnost z dne 24. januarja 2023 Facebook Twitter Paris,

Oktobra 2022 je /francoska/ Nacionalna komisija za javno razpravo (CNDP) začela posvetovanje kot odgovor proti vladnemu projektu oživitve jedrske energije. To razpravo, ki je bila prvotno osredotočena na projekt umestitve prvih dveh reaktorjev EPR2 pri kraju Penly (Normandija), so razširili na gradnjo šestih in nato na 14 novih jedrskih reaktorjev na francoskem ozemlju. Kljub prizadevanjem in opozorilom organizatorjev javne razprave se je vlada poslužila spodkopavanja posvetovalnega dela, za to, da bi vsilila svoj jedrski program, zlasti s predlogom zakona o pospešeni gradnji nukleark.

Ne da bi počakal na zaključke te razprave, ki se bo končala 27. februarja 2023, je /francoski/ senat sprejel predlog zakona, ki ga je vložila vlada, za pospešitev postopkov v zvezi z gradnjo novih jedrskih objektov. Še huje, 17. januarja 2023 je minister za energetski prehod podal pozitivno mnenje o amandmaju, s katerim so predlagali odstranitev cilja zmanjšanja deleža jedrske energije v miksu električne energije na 50 % do leta 2035. Cilj, o katerem je glasovala nacionalna Skupščina v okviru zadnjega zakona o večletnem energetskem programu.

“S podpiranjem povečanja deleža atomske proizvodnje v miksu električne energije še pred koncem razprave, da bi zadovoljili desnico in jedrske lobiste, /francoska/vlada tepta demokratični proces. Podnebne razmere nas silijo, da uvedemo hitre in finančno dostopne rešitve, v nasprotju z jedrskimi elektrarnami, ki zahtevajo velikanske finančne vložke, dolgoletne roke gradnje, ki znašajo nad dvanajst let, in nepredvidljivimi tveganji glede ravnanja z /jedrskimi/ odpadki za prihodnje generacije,« je povedala Pauline Boyer, vodja jedrske kampanje pri francoskem Greenpeaceu.

Ne pri nas ne drugje! Stop načrtom jedrcev za gradnjo novih jedrskih reaktorjev.

Mreža “Sortir du Nuclear” napoveduje, da se bo mobilizirala na naslednjih razgovorih v javni razpravi. »Prisotni bomo skupaj z drugimi organizacijami, a tam, kjer se zdi, da demokracija še vedno obstaja in mora najti svoje mesto, da se sliši: protestno, pred dvoranami za javne razprave, proti sprejetju zakona o pospešitvi gradnje jedrskih objektov, proti tej nevarni vladni izbira. Veselimo se srečanja z vami med mobilizacijami v Lyonu (2. februarja), Toursu (16. februarja) in Rouenu (v tednu od 23. februarja)«.

Kontakti za medije

Greenpeace Francija:

Heloise Pichon – 06 22 83 49 79

Mreža “Sortir du nucleare«:

Elisabeth Laporte – skrbnica: 06 61 07 59 44

Mathilde Damecour – vodja kampanje pri mreži “Sortir du nuclear”: 06 69 21 87 23

Alain Guilloteau – skrbnik: 07 81 83 59 13

Ali ste vedeli ?

Mreža “Sortir du Nuclear” je pravica državljanov proti oblasti. Popolnoma smo neodvisni od države in smo odvisni izključno od podpore donatorjev. Zahvaljujoč vaši finančni podpori si lahko privoščimo, da naredimo vse, kar je v naši moči, da prihodnjim generacijam ponudimo upanje v jutri brez nuklearnih tveganj. Pomagajte nam doseči ta cilj in nam dovolite, da nadaljujemo vsakodnevni boj proti tej morilski energiji. Spodbujamo energetsko treznost in obnovljive alternative.

Opomba:

Objavo pripravil dr. Leo Šešerko

Sorodni članki

želim-potrebujem-zmorem

Matjaž Valenčič

Jedrske laži, prevare in izsiljevanja

Matjaž Valenčič

Jedrska energija eden od vzrokov globalnega segrevanja

Matjaž Valenčič

Komentiraj