Obnovljivi viriSončne elektrarne

Nižji DDV za sončne elektrarne

Dobra novica, parlament je sprejel nižji DDV za sončne elektrarne. Slaba novica za nas, to je sprejel romunski parlament.

Romunija bo tudi pospešila postopek pridobivanja dovoljenj za postavitev sončnih elektrarn na kmetijskih zemljiščih. Pa pri nas?

Izkoristimo direktivo EU

EU je sprejela direktivo, ki omogoča znižanje DDV na več vrst blaga, vključno s sončnimi paneli. Direktiva št. 2022/542 je bila objavljena v Uradnem listu Evropske unije 5. aprila 2022. Po novih določbah bodo države članice lahko prosto uporabljale stopnjo DDV od 0 % do 5 %. Če bo Slovenija pravilno odločila, bodo sončni paneli brez davka. Glej Document 32022L0542

Direktiva dovoljuje, da so sončni paneli brez davka.

Sončne elektrarne omogočajo hiter prehod v energijsko neodvisnost. Za gospodinjske odjemalce je primerna shema samooskrbe, ki omogoča rabo elektrike iz lastne sončne elektrarne. Glede na napovedane podražitve energentov je povečano zanimanje za sončne elektrarne v samooskrbi. Že v začetku leta 2022 je zmanjkalo nepovratnih spodbud Eko sklada, vedno več pa je zavrnitev soglasij za postavitev samooskrbnih sončnih elektrarn zaradi neustreznega distribucijskega omrežja.

Že lansko leto smo predlagali vladi, da spodbudi gradnjo sončnih elektrarn in posodobitev distribucijskega omrežja. Z oprostitvijo DDV na sončne elektrarne bi vlada pomagala občanom podobno, kot pomaga s spodbudo preko Eko sklada, le z manj birokracije. S preusmeritvijo denarja, ki je rezerviran za nove spodbude v sončne elektrarne v pospešeno posodobitev distribucijskega omrežja bi vlada omogočila priklop sončnih elektrarn tudi tam, kjer je električno omrežje neustrezno. Z eno potezo bi vlada podprla gradnjo sončnih elektrarn in posodobitev distribucijskega omrežja.

Vlada je predlog zavrnila.

Razlika med Romunijo in Slovenijo

Po zadnjih statističnih podatkih Mednarodne agencije za obnovljivo energijo (IRENA) je imela Romunija do konca leta 2021 nameščenih 1398 MW. V istem obdobju je imela Slovenija nameščenih 376 MW sončnih elektrarn. Leta 2020 je imela Romunija s proizvodnjo 1733 GWh sončne energije (0,9 kWh/prebivalca), Slovenija pa 368 GWh (1,8 kWh/prebivalca).

Glede na dejstvo, da je v Romuniji deset krat več prebivalstva kot v Sloveniji, smo dobri. Bi lahko bili še boljši? Se upamo primerjati z uspešnimi članicami EU?

Rast fotovoltaike

Po podatkih SODO imamo v Sloveniji skoraj 28.000 sončnih elektrarn (SE) v samooskrbi, od tega jih je bilo v letu
2022 zgrajenih 12.567.

Kljub oviram je bila leta 2022 znatna rast števila SE v samooskrbi.

Bi lahko bili še boljši?

Moramo biti, saj zaostajamo celo za NEPN, čeprav je le ta premalo ambiciozen. V lanskem letu je bilo oddano 29.820 vlog za samooskrbo, od tega 24.751 ugodno rešenih vlog, vendar le 12.567 priključenih naprav za samooskrbo. Velika motnja je bil izpad subvencij za sončne elektrarne, preko Eko sklada. Bi lahko bili z oprostitvijo DDV uspešnejši?

Sorodni članki

Največ elektrike je iz obnovljivih virov

Matjaž Valenčič

Samooskrba za energijsko neodvisnost

Matjaž Valenčič

Zakaj jedrska energija ni magična rešitev?

Matjaž Valenčič

Komentiraj