IzpostavljenoKakovost bivanjaStroški

Ni zanimanja za brezplačno ogrevanje

Pred tremi leti smo ponudili brezplačno ogrevanje. Bili smo izzvani, marketinški guru, ki trži neprimerne ogrevalne sisteme, je hotel utišati stroko. Morali smo odgovoriti. Stava je padla. Marketinški guru proti neodvisnemu energetskemu strokovnjaku. Ogrevanje z IR paneli proti ogrevanju s toplotno črpalko. Zapisali smo: “Če se bo izkazalo primernejše in cenejše ogrevanje z IR paneli, se bom jaz, neodvisni energetski strokovnjak Matjaž Valenčič, javno opravičil za spodaj zapisano trditev. V nasprotnem primeru bo trgovec IR panelov javno priznal, da zavaja kupce“. Ponudili smo dve leti brezplačnega ogrevanja stanovanjske stavbe. Vendar, ni zanimanja za brezplačno ogrevanje. V treh letih se ni nihče javil.

Marketinškemu guruju sporna trditev je bila: Poraba energije za ogrevanje z IR panelom je približno enaka kot pri drugih ogrevalnih sistemih. Torej enaka kot pri ogrevanju s toplotno črpalko. Cena ogrevanja z IR paneli pa je štirikrat višja kot pri ogrevanju s toplotno črpalko. Poglej na http://zaensvet.si/horoskop-ogrevanja/. Je razumljivo napisano.

Pogoje stave smo podrobno zapisali, nič zahtevnega. »Trgovec bo izbranemu potrošniku, ki uporablja toplotno črpalko, za 2 leti brezplačno vgradil IR panele in mu za 2 leti tudi plačal elektriko. Vse čas bomo spremljali rabo energije, stroške in kakovost bivanja. Po tem času bomo izbrali zmagovalca. Trgovec ali strokovnjak.«

Koristi stave

Naš namen stave je bil osveščanje kupcev o učinkovitosti ogrevalnih sistemov in v razbijanju mitov o »ogrevanju prihodnosti«, »50% cenejšem ogrevanju«, »prihrankih z IR ogrevanjem« in podobnimi marketinškimi prijemi, ki so na meji dovoljenega ali čez. Želeli smo povedati, da je, ob enaki rabi energije, raba elektrike pri ogrevanju z IR paneli štirikrat večja kot pri ogrevanju s TČ, saj TČ pretežno greje z energijo okolice.

Stava je zaprta

V treh letih smo dokazali, da si nihče, ki se ogreva s toplotno črpalko, ne želi ogrevanja z IR paneli. Upal sem, da se bo javil vsaj kakšen, ki se mu je toplotna črpalka pokvarila in bi v dveh letih brezplačnega ogrevanja privarčeval za novo toplotno črpalko. Tudi teh ni bilo. Zato je čas, da stavo zapremo.

Še en razlog je, da stavo zapremo. Direktno ogrevanje z elektriko je že vrsto let prepovedano. Vendar je bilo, od leta 2014 dalje, to v zakonodaji zapisano zelo nerodno, zlorabe so bile pogoste. Šele letošnji Pravilnik o učinkoviti rabi energije v stavbah je nedvoumno zapisal, da ni dovoljeno neposredno ogrevanje z elektriko: »Generatorjev toplote in grelnih teles, ki toploto za ogrevanje stavb pripravljajo z direktno rabo električne energije (Joulov princip), ni dovoljeno uporabljati, če električno energijo dobivajo iz javnega električnega omrežja ali drugega vira, kjer električna energija ni pridobljena iz OVE in ima uporabljen energent fPnren večji od 0.« Seveda so tudi izjeme, ki so povsem razumljive. Stavbo, ki je dvakrat bolj učinkovita od dovoljene in z lastno sončno elektrarno proizvede dovolj elektrike za ogrevanje, je dovoljeno ogrevati z direktno rabo električne energije …

Epilog

Stava je zaprta. Potrošniki so dokazali, da ne verjamejo v ogrevanje z IR paneli.

Seveda obstajajo posamezniki, ki zagovarjajo IR panele. Če odmislimo tiste, ki so podkupljeni ali poslovno vezani, mnogi hvalijo  IR panele zgolj zato, ker jih je sram priznati svoje napake. Kot tisti lastnik slabega avtomobila, ki ga je hvalil, dokler mu ga ni uspelo prodati.   

Sedaj je na potezi marketinški guru. Čakam, da bo javno priznal, da zavaja kupce. Ga je dovolj v hlačah?

Sorodni članki

Ogljični odtis jedrske energije

Matjaž Valenčič

Pametna stavba

Matjaž Valenčič

Ocena energijske potratnosti

Matjaž Valenčič

Komentiraj