Inovativne instalacije Kakovost bivanja

Vonj sanitarij

Inovativne instalacije

“Vonj sanitarij” je kratka informacija iz serije prispevkov o inovativnih instalacijah. Verjemite, tudi instalacije se razvijajo in prilagajajo potrebam sodobnega bivanja.

Odvod straniščnih vonjav

Ob uporabi stranišča nastane v prostoru neprijeten vonj. Splošno prezračevanje prostora ne zadošča, saj se neprijetne vonjave zadržujejo še ure po zadnji uporabi. Na srečo obstajajo učinkovitejše tehnične rešitve, ki so se izkazale tudi primerne za zmanjševanje okužb s korona virusi.

Preprečitev širjenja COVID-19 v sanitarijah

Za epidemijo so pomembne prenosne poti povzročitelja okužbe. V zvezi s COVID-19 so verjetne tri poti prenosa, kot opozarja smernica REHVA COVID-19:

  • prek velikih kapljic (kapljice/delci, ki nastanejopri kihanju, kašljanju ali govorjenju)
  • prek površinskega (kontaminiranega) stika (roka-roka, roka-površina ….)
  • fekalno-oralna pot.

Enostavni ukrepi z velikim učinkom

Vrsta enostavnih ukrepov pripomore k preprečevanju širjenja okužbe. Poudarek je sicer na preprečevanju širjenja virusov SARS-CoV-2, vendar pripomorejo tudi k širjenju drugih virusov in mikrobov.

Pokrov straniščne deske

WHO zaznava fekalno-oralno pot prenosa okužb s SARS-CoV-2in predlaga kot previdnostni ukrep splakovanje stranišč z zaprtim pokrovom. Ob splakovanju školjke lahko iz nje vodne kapljice zanesejo viruse v prostor.

Znamo pravilno uporabljati stranišča? Enostavna navodila za uporabo pokrova straniščne školjke nas lahko naučijo. Priporočljivo je splakovati stranišča z zaprtimi pokrovi, da se čim bolj zmanjša sproščanje kapljic v zrak.

Straniščna školjka naj bo ob splakovanju zaprta. Logično, ampak ni enostavno. Stara navada, železna srajca. Vseeno se splača, potrudite se. Za začetek nalepite to risbo ob tipko.

Zaliti sifoni

Izognete se izsušenim odtokom v talnih in drugih sanitarnih napravah z rednim dolivanjem vode, najmanj vsak teden tako,da tesnilo vode deluje pravilno. Prenosna pot virusov, mikrobov, neprijetnih vonjav in strupenih plinov v stavbi je povezana s kanalizacijskimi cevmi, skozi izsušene sifone.

Voda v sifonu je “smradna zapora”, ki preprečuje povrat strupenih in neprijetnih plinov v prostor. Če sifoni niso dovolj zaliti, če je voda iz sifona odtekla zaradi podtlaka v kanalizaciji ali če je voda v sifonu izhlapela, se strupeni in neprijetni plini, skupaj z bakterijami in mikrobi, sproščajo v prostor.

Odišavljenje zraka v straniščni školjki? Se hecajo?

Neprijetne straniščne vonjave je najbolje odvesti iz straniščne školjke na prosto. Odvod straniščnih vonjav je enostaven in zanesljiv. Najkasneje ob adaptaciji sanitarij ali novogradnji na to ne smete pozabiti.

Pri podometnih kotličkih je najprimernejši odvod vonjav, viruspv in strupenih plinov iz školjke, skozi izplakovalno cev. Modra puščica kaže dovod vode za splakovanje školjke, rumena pa odvod neprijetnih vonjav iz školjke.

Vedno se pojavi kakšen ponudnik, ko zna narediti bolje. Bolje, vendar za koga?

Tak primer je odišavljenje vonjav. Čeprav tak sistem nudijo tudi uveljavljeni proizvajalci, je nevaren, smrtno nevaren.

Sesanje plinov iz školjke, odišavljenje in vračanje v prostor, po možnosti v višini glave uporabnika, je v nasprotju s COVID smernicami prezračevanja. Ne le, da je nagnusno, tudi nezdravo je. Obtočni zrak ogroža zdravje, saj se izpihuje okužen zrak v višini glave uporabnika! V zaprtem sistemu se zrak odsesava neposredno iz straniščne školjke skozi cev za dovod vode, prečisti s filtrom z aktivnim ogljem in, očiščen vonjav, vrne v prostor skozi stranske odprtine na aktivirni tipki. Tako se bakterije in virusi približajo dihalnim potem! Fuj in fej.

Inovativni ukrepi

Verjemite, tudi sanitarne instalacije je treba posodobiti, prilagoditi današnjim potrebam in uskladiti z novimi spoznanji. Pred štirimi ali petimi tisočletji so oblikovali splakovana stranišča, taka so še danes. Čas je za izboljšave.

Odvod neprijetnih vonjav je lahko združen s splošnim prezračevanjem sanitarij.

S pravilnim načrtovanjem in izvedbo dobite bolje za nižjo ceno. Kako? Vprašajte nas.

Svetujemo: najprej zdravje, nato udobje.

Sorodni članki

Toplotne črpalke za neodvisno Slovenijo

Matjaž Valenčič

Želite brezplačno ogrevanje?

Matjaž Valenčič

Stanovanjska pismenost

Matjaž Valenčič

Komentiraj