IzpostavljenoJedrska energijaZgodbice za lažje razumevanje

Prikriti jedrski lobisti

Pisala mi je Greta. Dekle z izrazito močnimi sporočili. Vendar kaže, da so ona in njeni sledilci zgolj dobro prikriti jedrski lobisti. Kako naj drugače razumem njen gnev, usmerjen samo proti nafti in plinu?

Tako mi Greta piše

Desetletja so veliki direktorji naftnih in plinskih podjetij zavajali javnost o smrtonosnem vplivu sežiganja fosilnih goriv, ki kuhajo naš planet. Zdaj smo priča morilskim poplavam, smrtonosnim sušam in gorečim pragozdom.

Ravno zdaj se najvišji izvršni direktorji srečujejo na ključnem poslovnem vrhu v švicarskih gorah in se pretvarjajo, da jim je mar za planet – medtem ko kopljejo nova naftna in plinska polja ter ustvarjajo milijarde dobička.

Danes smo na Svetovnem gospodarskem forumu v Švici in izvršnim direktorjem za nafto in plin posredujemo svoje pismo o prekinitvi in opustitvi, v katerem zahtevamo, da ustavijo vse nove naftne in plinske projekte. Pridružite se nam — naj jih milijoni nas opozorijo, pokažimo jim, da razumemo njihove laži.

Izvršnim direktorjem fosilnih goriv: To obvestilo o prekinitvi in opustitvi zahteva, da nemudoma prenehate z odpiranjem novih lokacij za pridobivanje nafte, plina ali premoga in prenehate blokirati prehod na čisto energijo, ki ga vsi tako nujno potrebujemo.

Vemo, da je Big Oil:

desetletja VEDEL, da fosilna goriva povzročajo katastrofalne podnebne spremembe.

ZAVAJAL javnost o podnebnih znanostih in tveganjih.

PREVARANI politiki z dezinformacijami sejejo dvom in povzročajo zamudo.

Te dejavnosti morate končati, saj neposredno kršijo našo človekovo pravico do čistega, zdravega in trajnostnega okolja, vaše dolžnosti skrbi, pa tudi pravice domorodnih prebivalcev.

Če ne boste ukrepali takoj, vas obveščamo, da bodo državljani po vsem svetu razmislili o kakršnih koli pravnih ukrepih, da bi vas priklicali na odgovornost. In še naprej bomo množično protestirali na ulicah.

Zdi se izjemno težko ohraniti upanje ob podnebnem opustošenju po vsem svetu — od milijonov na robu lakote v vzhodni Afriki do divjega uničenja amazonskega deževnega gozda. Toda naše upanje leži v ljudeh — v milijonih med nami, ki smo odločeni stopiti skupaj in zahtevati, da korporativni in politični voditelji ukrepajo.

Čas je, da te izvršne direktorje opozorimo – in jim pokažemo, da bo leto 2023 prelomen trenutek za odgovornost. Naredimo to skupaj.

S spoštovanjem, Vanessa iz Ugande, Greta iz Švedske, Helena iz Ekvadorja in Luisa iz Nemčije

Kaj Greta zamolči?

Globalno segrevanje in podnebne spremembe so posledica pretirane rabe, hlastanja po dobičku in želje po brezmejni rasti. Temu se lahko upremo le na en način, z odrastjo.

Niti besedice pa Greta ne nameni jedrski energiji. S tem, ko se pretvarja, da jedrske energije sploh ni, jo dejansko podpira. Greta je tipična lutka jedrskega marketinga. Tisti, ki govorijo kritično o jedrski energiji, so prezrti.

Sporočilo Evropske agencije za okolje

V objavi Energija in podnebne spremembe je stališče Evropske agencije za okolje povsem jasno: V bistvu je izpuste toplogrednih plinov, povezane z energijo, mogoče zmanjšati na dva načina: z izbiro čistejših virov energije, na primer z nadomestitvijo fosilnih goriv z negorljivimi obnovljivimi viri energije, in/ali z zmanjšanjem skupne porabe energije prek prihrankov energije in večje energetske učinkovitosti, na primer z izboljšanjem izolacije stanovanj ali uporabo okolju prijaznejših načinov prevoza.

Torej, čistejša energija in zmanjšanje rabe energije. S kazanjem na nafto in plin prikriti jedrski lobisti zgolj odvračajo pozornost od dejanskih povzročiteljev.

Sonaravna raba

Čistejša energija so zgolj sonaravni, obnovljivi viri energije. Nič drugega. Niti zemeljski plin niti jedrska energija, čeprav jih je EU komisija vpisala v taksonomijo kot prehodna energenta.

Poudarjanje nevarnosti fosilnih energentov in ignoriranje jedrskega hazarda je najboljša taktika jedrskih lobistov. Pa še tako podli so, da so s svojo gnusno strategijo manipulirajo ranljivo mladino.

Je jedrska energija res tako nedolžna, da lahko gledamo stran in se delamo, da je ni? Poglej Mirno v katastrofo in se zamisli.

Ko tat kriči »Ujemite tatu«

S tem, ko Greta zliva ogenj in žveplo na fosilne energente, pravzaprav skriva pravega povzročitelja globalnega segrevanja in podnebnih sprememb. In s tem dodatno bremeni okolje.

Kdaj se je začelo globalno segrevanje? NASA pravi, da v sredini XX. stoletja. Takrat, ko se je začela jedrska doba. To ne more biti naključje. Pa vendar, zakaj nihče ne pove, da jedrska energija ne more zmanjšati globalnega segrevanja in omiliti klimatskih sprememb? Mar je jedrski lobi res tako bogat, da vse prekrije z denarjem?

Greta, vse simpatije si zapravila!

Sorodni članki

Želite brezplačno ogrevanje?

Matjaž Valenčič

Politične zdrahe prezračevanja

Matjaž Valenčič

Zgodbica o toploti

Matjaž Valenčič

Komentiraj