Jedrska energija

Ob deseti obletnici jedrske nesreče

ZADEVA :  

Izjava za javnost Zveze ekoloških gibanj Slovenije – ZEG ob obletnici jedrske nesreče v Fukušimi leta 2011

Ob deseti obletnici jedrske nesreče v Fukušimi  11. marca 2011  Zveza ekoloških gibanj Slovenije –ZEG , nevladna okoljska organizacija opozarja, da je neupravičeno trošenje 20 milijonov evrov za promoviranje podaljšanja delovanja prvega reaktorja jedrske elektrarne v Krškem in za fatamorgano o drugi jedrski elektrarni v Sloveniji. In to v času ko je večina jedrskih elektrarn v svetu pred zapiranjem. Slovenski jedrski zagovorniki in pobudniki se obnašajo, kot da bi živeli na nekem drugem planetu, v neki svoji vzporedni jedrski realnosti in ne na Zemlji.

V Fukušimi se ni zgodila jedrska nesreča samo v enem od štirih reaktorjev, ampak hkrati v treh reaktorjih. Četrti pa ni bil poškodovan samo zato, ker v času nesreče ni bil v pogonu. Če bi takrat deloval, bi se glede na okoliščine enaka nesreča zgodila tudi v njem. Sanacija okolja, čiščenje in odstranjevanje jedrskih objektov bo potekalo še vsaj 40 let in stalo vsaj 800 milijard evrov.

Neodgovorni zagovorniki v Sloveniji

Neodgovorni  zagovorniki jedrske energije v Sloveniji se bodo zdaj ob obletnici te nesreče, in naslednji mesec 26. aprila, ob obletnici nesreče leta 1986  v Černobilu, potuhnili in delali slepe in gluhe, kakor da se ni nič zgodilo. Mi pa opozarjamo, da je sedaj na širšem območju Fukušime moč radioaktivnega sevanja 20 milisivertov, čeprav je v naravnem okolju dovoljeno 1 milisivert. In da so se številni prebivalci okrožja Fukušima bili prisiljeni vrniti na svoje domove, ker niso imeli možnosti trajno ostati dovolj daleč vstran in ker jim tudi japonska država ob vsem svojem bogastvu in tehnološki razvitosti ni mogla ponuditi varnih in cenenih nadomestnih prebivališč.

Osveščena družba ukinja jedrsko energijo

Številne evropske in druge države zapirajo jedrske elektrarne ali se pripravljajo na njihovo zaprtje, z izjemo vzhodnoevropskih držav, Rusije in Kitajske. Torej v veliki večini nedemokratičnih in avtoritarnih političnih ureditev, med katere Slovenija ne spada. Vsaj še doslej ne!,

Trajnostni razvoj ali jedrski propad?

Načrti za gradnjo drugega bloka NEK in nelegalno podaljšanje delovanja NEK 1 (brez PVO  do leta 2043) so za prihodnost Slovenije in njeni prebivalcev zelo škodljivi, ker zaradi njih politiki v Sloveniji omahujejo, ali bomo šli v zeleno ekonomsko »resetiranje« (preureditev) in v ta namen porabili 7 milijard nepovratnih sredstev, ki nam jih ponuja EU. Janševa vlada pa predlaga, da se ta denar porabi v glavnem zgolj za gradnjo cest, hkrati pa pripravlja ponudbo za gradnjo še ene nuklearke, ki bi stala nadaljnjih 10 milijard. Če se ti škodljivi načrti uresničijo, bomo Slovenci obsedeli na jedrskem grilu in pristali v gospodarski  revščini na repu Evropske unije, kamor zadnjih 15 let že intenzivno drsimo.

                                                                            Predsednik  ZEG

                                                                                Karel  Lipič

Sorodni članki

Zadrege jedrske energije v Sloveniji

Matjaž Valenčič

Lahko Slovenija čez tri leta ostane brez nuklearke?

Matjaž Valenčič

Kredit, ki ga bodo vračali pravnuki

Matjaž Valenčič

Komentiraj

UA-149436393-1