Brezplačni nasvetiKakovost bivanja

Gretje v večstanovanjskih blokih

Na kratko, vprašanje se nanaša na gretje v večstanovanjskih blokih.

Stanujemo v 1. nadstropju 7-nadstropnega bloka, SZ lega. Že pred leti sva z ženo prihajala v občasne konflikte, kako ogrevati naše stanovanje, veliko cca 60 kv. metrov. Da bi že enkrat začeli najbolj optimalno ogrevati naše stanovanje, vas prosim, da mi odgovorite na nekaj vprašanj. Berem v Delu, da bo pretirano varčevanje ogrevanja stanovanja lahko tudi kaznovano. S tem se strinjam. Mi imamo v stanovanju 4 radiatorje: dnevna soba, spalnica, kuhinja in kopalnica. Spalnica in kuhinja sta povezani po ceveh, ostali prostori ne. Imamo novejše radiatorje in termostatske ventile znamke “Heimeier”. Uporaba se odčitava daljinsko. Izvem, da oznaka 3 na ventilu pove, da se prostor segreva na cca 20 stopinj Celzija.

Zdaj mene zanima, na koliko naj naravnamo naše radiatorje, da ne bomo “kaznovani”, in da ne bomo preveč trošili energije. Na katero stopnjo naj bodo naravnani ventili: na 1, 2, 3 … do max. 5? Zjutraj odpremo vsa okna za 5 minut, da se zrak prečisti, in potem jih zapremo. Je to v redu?

Nasvet

hvala za vprašanje. Hitimo z odgovorom, da ne bomo povzročili zakonske krize.
Stavba je, po podatkih GURS, kljub starosti, energijsko učinkovita, razred B2-35,92 kWh/m2a.
Ogrevanje je centralno, radiatorsko.
Stanovanjski zakon določa: “V večstanovanjski stavbi morajo vsi etažni lastniki svojo lastninsko pravico na posameznem delu stavbe izvrševati na način, ki najmanj moti etažne lastnike drugih posameznih delov in skupno rabo skupnih delov stavbe v etažni lastnini.” To med drugim pomeni, da uporabljajte stanovanje tako, kot je bilo projektirano.

Če je bilo projektirano na ogrevno temperaturo 20°C, je to običajna raba. Sedaj, ko je Evropa v energijski vojni z Rusijo, priporočam, da ogrevate malo manj, recimo na 19°C. V kopalnici je lahko malo topleje, v spalnici malo hladneje. Številke na termostatskih ventilih so informativne, številka 3 pomeni približno 20°C. Za merjenje točne temperature v prostoru obesite termometer na notranjo steno, kjer ni vira toplote niti gibanja zraka. Potem lahko za malenkost korigirate nastavitev glave termostatskega ventila. Svetujem, da merite tudi relativno vlago in delež CO2.

Pretirano varčevanje pomeni zlorabo izvrševanja lastninske pravice. To smo razložili v dveh zgodbicah: https://zaensvet.si/zgodbica-o-toploti/ in https://zaensvet.si/zgodbica-o-pravilni-rabi-stanovanja/.Če boste ogrevali na 19°C, hkrati pa bodo tudi vaši sosedje ogrevali na 19°C, nihče ne bo kaznovan in nihče ne bo preveč trošil energije. Predlaganih 19°C ne razumite preveč dobesedno. Ko je PM Draghi to svetoval svojim Italijanom, so ga odstavili.

Če boste ponoči greli na 18°C, podnevi pa na 20°C, bo ravno prav.

Takšno prezračevanje, da odprete zjutraj vsa okna za 5 minut na stežaj, prepih po stanovanju, da se zrak prečisti, in potem jih zaprete, je pravilno. Vendar premalo. Če imate stara, netesna okna, morate to vajo ponoviti vsaj 3 x dnevno, če pa imate sodobna, tesna okna, pa vsaki dve uri.Da ne boste več prihajali z ženo v občasne konflikte, predlagam, da jo vsakič, ko potoži, da ji je hladno, povabite na ples. Če se bo sprva upirala, bodite odločni z besedami: “To je svetoval neodvisni energetski strokovnjak!” Kmalu bosta oba spoznala, da ples zbližuje in greje, telo in dušo.

Več nasvetov najdete na naši spletni strani www.zaensvet.si

Sorodni članki

Vzdrževanje hiše med karanteno

Matjaž Valenčič

Sanacija stavb po poplavah 1

Matjaž Valenčič

Prezračevanje prežene vlago in plesen

Matjaž Valenčič

2 komentarja

Danica 14. januarja, 2023 at 17:16

Pozdravljeni
Imam vprašanje. Jaz bi imela balkonski panel in me zanima, če lahko imam dva. Živim v enodružinski hiši. Kar se elektrike tiče sem zelo leva in to vašo razlago ne razumem najbolj.
Porabe imam poleti med 500 in 600 kw, pozimi pa več.

Zanima me tudi cena in dostava.

Zahvaljujem se vam za odgovor in vas lepo pozdravljam

Reply
Matjaž Valenčič 15. januarja, 2023 at 1:19

Balkonske sončne elektrarne ne morejo bistveno znižati pretirane rabe energije. Dovoljena priključna moč balkonske SE je 800 W. Če vso proizvedeno elektriko porabite, se zniža letni račun za približno 90 €.
Kaj bi to pomenilo za vas?
Glede na zapisano porabite vsaj 10.000 kWh elektrike letno, kar je vsaj dvakrat preveč.
Predlagam, da zmanjšate energijsko potratnost. Prilagam nasvet https://zaensvet.si/hitra-ocena-energijske-potratnosti/
Za dodatna vprašanja se ponovno oglasite.

Reply

Komentiraj