Kakovost bivanjaNasvet tedna

Plesen v stanovanju

Plesen v stanovanju je škodljiva!

Plesni so del narave. Dokler je v našem bivalnem okolju koncentracija plesni majhna, so neškodljive. Ko pa se namnožijo, lahko povzročijo resne zdravstvene težave. Preprečimo jim, da se trajno naselijo pri nas doma.

 

Plesen omogočajo tudi sobne rastline, saj oddajajo vlago.

Preprečevanje plesni

Trosi plesni so vedno v zraku, temu se v stanovanju ne da izogniti. Lahko pa preprečimo, da se plesen razmnožuje. Najboljša metoda je, da odpravimo mesta, kjer se plesen lahko razmnožuje.

Trosi plesni, ki so povsod v zraku, iščejo primerne pogoje za svoj razvoj: primerno površino, hrano, ustrezno temperaturo in vlago. Ko to spoznamo, se jih lahko lotimo tako, da jim odvzamemo primerne pogoje.

Trosi vedno najdejo primerno površino. Vedno najdejo dovolj hrane  zase, saj so skromni. Čeprav jim najbolj ustreza toplo okolje, se razvijajo tudi v hladilniku. Najbolj učinkovito jim preprečimo razmnoževanje, če odstranimo vlago. Relativna vlaga v zraku naj bo pod 70 %, vse ploskve pa nad temperaturo rosišča.

Pravilo 13

Ob upoštevanju pravila 13 ne boste imeli plesnivih sten. Pravilo je zelo enostavno: pri sobni temperaturi zraka 20°C in relativni zračni vlagi do 60% se površine, ki so toplejše od 13°C, ne bodo navlažile.

Za razumevanje kondenzacije vlage vam je v pomoč priložena preglednica. Količina vlage v zraku je določena s temperaturo in relativno vlago zraka. Če je površina obodnih ploskev nižja od temperature rosišča, vlaga kondenzira.

Malo težje pa je zagotavljanje teh pogojev. Povsod, kjer je toplotni most, se stene ohladijo, tudi precej pod 13°C. Dalje, marsikdo raje ogreje stanovanje na 24°C namesto da obleče jopico. In relativna vlaga pod 60% je za nekatere znanstvena fantastika.

Predlagam vam, da naredite enostavno domačo nalogo: merite temperaturo in relativno vlago v svojem stanovanju. Termometer in vlagomer lahko dobite v vsaki splošni trgovini, ceneje kot nekaj škatlic cigaret. Najbolje, da vrednosti odčitate večkrat dnevno in si jih zabeležite. Čez malo časa boste že dobili občutek o srednji vrednosti, sedaj pa odčitajte iz preglednice, kako tople morajo biti obodne ploskve, da na njih ne bo nastajal kondenzat. Potem pa se odločite: boste izolirali obodne stene, da se bodo segrele, boste znižali temperaturo v sobi ali boste pogosteje in pravilno prezračevali, da boste znižali vlago pod 60%? Svetujem vam, da naredite vse troje, najprej pa prenehajte sušiti perilo v stanovanju in odstranite nepotrebne vire vlage.

Plesen preprečimo s pravilnim prezračevanjem

Pravilno prezračevanje zagotovi, da imamo v prostoru dober zrak in da so možnosti za pojasnjevalni manjše. O kakovosti notranjega zraka piše v prispevku, o prezračevanju pa v prispevku.

Sorodni članki

Hlajenje stanovanjskih prostorov

Matjaž Valenčič

Radon in ocena bivalnih pogojev

Matjaž Valenčič

Cena ogrevanja

Matjaž Valenčič

Komentiraj