Kakovost bivanja Prezračevanje Spletni seminar

Prezračevanje stanovanj: kako bomo morali spremeniti bivalne navade

V sredo, 12.5.2021, smo organizirali spletno predavanje “Prezračevanje stanovanj: kako bomo morali spremeniti bivalne navade“. Predstavitev je bila namenjena občanom, ki želijo izboljšati kakovost svojega bivanja, sleherniku. Povedana je bila preprosto, razumljivo, z ilustracijami in vzporednicami. Pridružili so se nam tudi arhitekti, projektanti, energetski svetovalci in drugi strokovnjaki, ki skupaj z nami širijo načela kakovostnega bivanja in potrebe prezračevanja.

Pri pripravi gradiva smo imeli imel več ciljev: enostavna predstavitev za občane, razumljiva slehernikom, vendar strokovno korektna in nevtralna, brez omemb blagovnih znamk, proizvajalcev ali konkretnih proizvodov. Poleg tega smo poiskali način predstavitve, ki je bil udeležencem prijazen: preprosto dostopna spletna aplikacija, brez omejitev. Tehnika, tako pri predstavitvi kot pri prezračevanju, mora biti prijazna, preprosta in zanesljiva.

Spletni seminar

Covid nas omejuje, hkrati pa nas tehnika združuje. Zato je bil seminar organiziran na daljavo. Verjamemo, da bi bilo v živo lepše, do takrat pa bomo imeli še nekaj webinarjev.

V skupini ZaEnSvet smo pripravili serijo kratkih predavanj za občane in za vse, ki jim je mar za zdravo in kakovostno bivanje. Najavili jih bomo na svoji spletni strani www.zaensvet.si in hkrati poslali vabila vsem, ki ga želite. Prijavite se , če se še niste.

Prva predstavitev je obravnavala prezračevanje stanovanj, naslednje pa bodo obravnavale klimatizacijo, toplotno izolacijo stavb, menjavo oken, ogrevanje, celovito prenovo … Načrtujemo, da bomo vsak mesec skupaj z novim predavanjem.

Prezračevanje je temelj zdravja

Predstavili smo potrebo prezračevanja za zagotavljanje kakovostnega bivanja; naravno, mehansko in hibridno; primerno in neprimerno; vrste mehanskega prezračevanja; druge naprave v prostoru (peči, ventilatorji, nape…); energijsko učinkovitost in COVID prezračevanje.

Seminar, tudi če je na daljavo, omogoča pogovor z udeleženci, odgovore na konkretna vprašanja in strokovne razprave. Precej drugače kot članki ali Pisma bralcev. Konkretno smo odgovorili, kako urediti prehod zraka med prostori pri centralnem prezračevanju; kje urediti dovod in odvod zraka, če v večstanovanjski stavbi ni dovoljeno narediti fasadnih zajemov/izpustov; kakšna dovoljenja so potrebna za vrtanje prebojev prezračevanja v nosilne stene in podobno.

Poudarki iz predstavitve in razprave

Predstavljene so bile le naprave, ki so primerne (oz. neprimerne) za prezračevanje stanovanj ali posameznih prostorov. Izpuščeni so bili večji sistemi, primerni za poslovne in javne stavbe. O njih smo že pred časom pisali Prezračevanje za COVID generacijo.

Po potrebi bomo pripravili serijo člankov o prezračevanju stavb za izobraževanje, poslovnih stavb, domov za starejše občane… V mnogih javnih stavbah ni prezračevalnih sistemov, tam je treba prezračevati z intenzivnim in pogostim odpiranjem oken, tudi če to povzroča neugodje v prostoru in je energijsko potratno. Kjer pa so vgrajeni prezračevalni sistemi, morajo delovati ustrezno. Uporabnike je treba poučiti o rabi teh naprav. Ni dovolj, da je naprava vgrajena, če uporabniki ne vedo, kako naj deluje.

Podan je bil odličen predlog o obvezni vgradnji merilnikov kakovosti notranjega zraka. Pred nekaj dnevi je Odbor za zdravstvo priporočil Vladi, da nemudoma okrepi kampanjo ozaveščanja o nujnosti ter potrebni intenzivnosti prezračevanja prostorov, naj bo ozaveščanje o potrebni vgradnji merilnikov kakovosti notranjega zraka del te kampanje.

Kako naprej?

Nujno je treba prenoviti Pravilnik o prezračevanju in klimatizaciji ter vanj vpisati določilo o obvezni rabi merilnikov ali senzorjev kakovosti zraka.  Še preden bo Pravilnik spremenjen, predlagamo vgradnjo merilnikov v javne stavbe, kjer se dalj časa zadržuje večje število uporabnikov (šole, vrtci, domovi starejših…), v stanovanjskih stavbah pa njihovo uporabo priporočamo, zlasti ob zatesnitvi stavb. Časa do jeseni, ko se bo začela nova kurilna sezona in zapiranje oken, ni veliko. Podoben ukrep imamo že 5 let (obvezna vgradnja senzorjev ogljikovega monoksida za prostore s kurilnimi napravami, odvisnimi od zraka v prostoru), pa ni bilo nasprotovanja uporabnikov.

Na področju ocenjevanja primernosti prezračevanja večjih stavb lahko veliko naredijo neodvisni strokovnjaki za redne preglede klimatskih sistemov. Znanje imamo, strokovnjake tudi, le pristojno ministrstvo jim mora podeliti mandat tudi za preglede prezračevalnih sistemov. Prezračevanje je temelj zdravja, deluje preventivno. Med epidemijo se je zaradi neustreznega prezračevanja okužilo preveč ljudi, mnogi od njih so tudi umrli. Žal.

Hvala

Hvala vsem, ki so sodelovali na izobraževanju. Se srečamo naslednjič.

Sorodni članki

Cena ogrevanja

Matjaž Valenčič

Miti in resnice o ogrevanju

Matjaž Valenčič

Lepota velikih poplav

Matjaž Valenčič

Komentiraj