Izpostavljeno Kakovost bivanja Prezračevanje

Prezračevanje v tem času

Ali lahko z ustreznim prezračevanjem zmanjšamo okužbe? Na radioprvi je objavljen prispevek Prezračevanje v tem času je dobrodošlo in nujno.

Če je vsa naša pozornost usmerjena v to, kako se spopasti z virusom, ko ta enkrat vstopi v telo, je prav, da razmišljamo tudi o tem, kako v stavbah obvladovati zračne mase, da se ne pojavijo okužbe oz. da se tveganje za okužbe zniža na čim manjšo možno raven. O tem razmišlja neodvisni energetski strokovnjak Matjaž Valenčič.

Virus ostane v zraku približno tri ure. Osnova dobrega prezračevanja je, da se zrak popolnoma zamenja – da se ne meša. Poslovni prostori, kjer poteka delovni proces, se morajo zračiti dve uri, preden ljudje v njih začnejo delati, zračiti se morajo vmes in temeljito, dve uri, po delovnem procesu.

Po mnenju Valenčiča bi bilo zelo dobrodošlo, če bi bili merilniki kakovosti zraka, ki merijo temperaturo, vlago in količino ogljikovega dioksida, nameščeni v vseh javnih prostorih, tudi v šolah. Velik problem sta tudi zastarela zakonodaja in predpisi na tem področju.

Prezračevanje, klimatiziranje prostorov je temelj zdravja, pravi Valenčič.

Sorodni članki

Prezračevanje stanovanj

Matjaž Valenčič

Dnevna svetloba v bivalnem okolju

Matjaž Valenčič

Preveč elektrike?

Matjaž Valenčič

Komentiraj