IzpostavljenoJedrska energijaUrbane legendeZgodbice za lažje razumevanje

V energetiki je vrag vzel šalo

Protestiram! S šovinizmom proti “šovinizmu”. Že videno jedrsko zavajanje! Poglej članek “Ustavimo tehnološki šovinizem ali V energetiki je vrag vzel šalo”: https://www.delo.si/sobot…/v-energetiki-je-vrag-vzel-salo/

Zavestno neresnična izjava z namenom zavajati v zmoto

V slovarju je beseda “laž” obrazložena: láž -í ž (ȃ) 1. zavestno neresnična izjava z namenom zavajati v zmoto: to je laž; to je očitna, velika, ekspr. debela, gola, grda laž / ne nasedajte lažem; govoriti o kom laži / pomagala si je s konvencionalno lažjo, da očeta ni doma / ali je bila v njenih obljubah laž

Kako naj verjamem nekomu, ki se v članku predstavlja kot “raziskovalec na področju reaktorske fizike … in predavatelj …” , na spletu pa je zapisano, da je izr. prof. dr. Luka Snoj, vodja odseka za reaktorsko fiziko, vodja reaktorja TRIGA in izredni profesor na Fakulteti za Matematiko in Fiziko Univerze v Ljubljani? Čemu takšna netočnost, če vem, da morajo biti jedrski fiziki natančni? Mar naj bi bile jedrske laži manj verjetne, če jih predstavlja raziskovalec kot če jih zapiše vodja odseka za reaktorsko fiziki in vodja reaktorja TRIGA?

Razlika med jedrsko lažjo in “jedrsko resnico”

Raziskovalec na področju reaktorske fizike na IJS in predavatelj na Fakulteti za matematiko in fiziko UL Luka Snoj ne laže, on samo trosi “jedrske resnice”, ki so daleč od resnice. Mi pomagate odkriti vse njegove jedrske laži iz članka “Ustavimo tehnološki šovinizem ali V energetiki je vrag vzel šalo”, Sobotna priloga Delo 30.4.2022 str. 18 in 19?

Prva laž je, da 80 odstotkov energije pridobimo iz fosilnih energentov. To ne velja niti za Slovenijo niti za cel svet, niti za elektriko niti za vse energente skupaj.

Druga laž je malo bolj skrita: “za varovanje okolja, omilitev podnebnih sprememb in ohranitev blaginje mora človeštvo preiti na nizkoogljične tehnologije”. Ključno, zmanjšanje rabe energije, je izpustil. Odrast ali nerast, kar nam je ljubše, je osnova. Ne pa povečevanje rabe elektrike in enačenje civilizacije z povečevanjem rabe elektrike.

Omalovaževanje OVE in favoriziranje jedrske energije je tipičen jedrski šovinizem. Šovinist drugim očita šovinizem. Ne, Luka, ni korektno. Razpoložljivost OVE naj bi bila od 0 do 50%, razpoložljivost nuklearke pa malo več kot 90%, ni res. Obnovljivi viri energije lahko 100% pokrivajo potrebe družbe brez dodatne rezerve, nuklearka pa potrebuje dve rezervi, prvo za zagotavljanje varnosti nuklearke ob njenem nepričakovanem izpadu in drugo, za nadomestitev preskrbe ob nepričakovanem izpadu.

Njegova najbolj nevarna laž je, da gredo vsi radioaktivni odpadki v silos globine 50 m in premera 20 m. To, da tega silosa še ni in da je narobe navajal premajhne mere, niti ni pomembno. Pomembno je, da je prezrl visoko radioaktivne odpadke in izrabljeno jedrsko gorivo! Tisti silos globine 55 m in svetlega premera 27,3 m (približno dvakrat večji volumen, kot je zapisal raziskovalec) je namenjen samo slovenski polovici NSRAO, ne pa vsem radioaktivnim odpadkom, zlasti pa ne VRAO!

Odlaganje VRAO in IG pač ni nepomembna malenkost, ki jo lahko jedrski strokovnjak spregleda. Dokler ne bo urejeno trajno odlaganje jedrskih odpadkov, ni etično ustvarjati novih jedrskih odpadkov. Verjetni PV je dne 18.6.2021 jasno povedal, da za odlaganje VRAO nimamo tehničnih rešitev niti denarja: »morda bodo čez dvesto let zanesljivo našli tehnično rešitev«. Poglej https://365.rtvslo.si/arhiv/na-tretjem/174784809

Nagradna igra v vrednosti 100 €

Kdor našteje in nam sporoči največ jedrskih laži v tem članku, dobi nagrado, brezplačno pisno poročilo o nasvetu, kot predstavljeno na spletni strani www.zaensvet.si, v vrednosti 100,00 €. Nagradna igra je odprta do konca maja 2022. Sodelujte na te spletni strani.

PP29

Pripombe na članek sem poslal v PP29. Skušal sem biti objektiven; kar je dobrega, sem pohvalil, na napake sem opozoril, grajal nisem.

Objavljeno pismo. Hvala, Delo.

Namen jedrske dezinformacije

Menda je vladni minister za propagando nacistične Nemčije Joseph Goebbels rekel: “Laž, povedana enkrat, ostane laž, povedana tisočkrat, postane resnica!” Pripisujejo mu tudi izrek: “Če poveste dovolj veliko laž in jo kar naprej ponavljate, bodo ljudje na koncu verjeli.” 

Se je morda zaradi tega oglasil v PP29 dne 7.5.2022 Egon Lukacz iz Žalca, nekdanji uslužbenec URSJV? Citirani članek Luka Snoja je pohvalil, češ da je prispevek prepričljiv in nazoren, vendar pohvale ni obrazložil. Dovolj je ponavljanje, da bodo ljudje na koncu verjeli jedrskim lažem.

Sorodni članki

Sonce in veter sta najcenejša vira energije

Matjaž Valenčič

Zgodbica o pravilni rabi stanovanja

Matjaž Valenčič

Ob deseti obletnici jedrske nesreče

Matjaž Valenčič

Komentiraj