Inovativne instalacijeIzpostavljenoKakovost bivanjaSpletni seminar

Načrtovanje in oprema kopalnic

GBC Slovenija je pripravil in vodil strokovno izobraževanje načrtovanje in opreme kopalnic.  Prek spleta je zanimive vsebine spremljalo več kot 170 udeležencev iz vrst projektantov, arhitektov, upravnikov večstanovanjskih stavb, profesionalnih izvajalcev ter drugih strokovnjakov, ki so povezani z načrtovanjem in izvedbo kopalniških prostorov, s kasnejšim prenosom prek družbenega omrežja FB pa je mnogo mnogo več ogledov. Poglej tudi tiZanimivo je.

S tem izobraževanjem so zaključili serijo predavanj na temo kakovosti notranjih prostorov za leto 2021 in že pripravljajo nova izobraževanja v letu 2022, kakor obljublja vodja GBC Slovenija, dr. Iztok Kamenski.

Razvoj kopalnic

Dejstvo je, da se kopalnice spreminjajo že stoletja, v zadnjih letih pa jim posvečamo še več pozornosti. Zanimiva predavanja so obsegala vse vidike – od projektiranja in arhitekture kopalnic, njihovega umeščanja v objekte, načrtovanja inštalacij, uporabe trajnostnih materialov in zaključnih slojev za tla in stene, do načrtovanja in izbire kopalniške opreme in pohištva. 

Dotaknili so se tudi zakonodaje, ki vse bolj upošteva zahteve po dostopnosti in prilagoditvi prostorov za funkcionalno ovirane osebe, med predavatelje pa povabili še snovalce kopalnic v največji leseni stavbi v Sloveniji, pa tudi strokovnjake za čiščenje in vzdrževanje kopalnic. Izobraževanje so sklenili z zanimivimi zgodovinskimi utrinki razvoja kopalnic, sanitarij in opreme.

Predavanja so prispevali Raziskovalni inštitut InnoRenew CoE, Fakulteta za dizajn, Zavod energetsko svetovanje ZaEnSvet, Zavod Dostop, GBC Slovenija ter podjetja JUB, Ropot, Talne obloge Prinčič in Čistilni servis čista 10-ka. Za vse, ki ste jih zamudili, so pripravili kratke povzetke, ki jih najdete v nadaljevanju.https://gbc-slovenia.si/uncategorized-sl/nacrtovanje-in-oprema-kopalnic/

Prezrti detajli

Pri načrtovanju novih sanitarij ali prenovi bodite ambiciozni, ne zadovoljite se z rešitvami iz prejšnjega tisočletja.

Verjetno boste kmalu potrebovali japonsko stranišče. Lažje ga boste vgradili, če bodo instalacije vode, elektrike in odvoda vonjav pripravljene.

Znanja in izkušenj, zlasti pri samograditeljih, je premalo. Mnogo lahko pridobite z obiskom naše spletne strani. Če kaj pogešate in niste našli na spletni strani, vprašajte. Poudarki gradnje in prenove naj bodo na varnosti, udobju in uporabnosti, ne pozabite pa na estetiko.

Zakonodaja določa zgolj minimalne zahteve, prepogosto je v načrtovanju prezrta zdrava pamet. Sodobne stavbe in sodobne sanitarije so povsem drugačne od tradicionalnih, čeprav na videz podobne. ◦V stanovanju z več etažami naj bodo sanitarije v vsaki etaži; v stanovanjih z več kot dvema sobama vsaj dve stranišči (stranišče v kopalnici, poleg tega še ločeno stranišče).

Obvezno je prezračevanje sanitarij! Centralnemu prezračevanju z vračanjem toplote je v pomoč odvod neprijetnih vonjav.

Varčevanje z vodo, energijo in stroški se začne pri načrtovanju sanitarne opreme. Kaj pa raba deževnice in sive vode?

Padec iz tuš kadi?

Nevarne so gladke ploščice, mokra tla in nivojske razlike. Zaradi vrat tuš kabine ni možno pritrditi oprijemal. Kako naj torej starostnik varno stopi iz visoke pršne kadi?

Rob tuš kadi višine 35 cm je z nosilcem vrat povišan na 40 cm. Kako je to združeno z varnostjo?

Padci povzročijo 80 % vseh poškodb pri starejših ljudeh in so najpogostejši vzrok za napotitve v bolnišnice. Pri starejših so poškodbe zaradi padcev težje kot pri mladih in se tudi slabše zdravijo. Pogosto posledice so invalidnost in odvisnost od tuje pomoči.

Največja nevarnost padca je doma. Zaradi padcev v stanovanjih vsako leto umre več ljudi kot zaradi avtomobilskih nesreč. Starejši so doma pogosto sami, če ni nikogar, ko padejo in ne morejo več vstati, so v smrtni nevarnosti. In v resnici je smrtnost najvišja pri padcih doma. To je zadosten razlog, da smo današnje srečanje namenili samo padcem v domačem okolju.

Si želite vgraditi pohodni tuš, pa ga ne poznate?

Ko načrtujete kopalnico, pomislite na enostavno resnico : varna tla so ravna, nedrseča, brez stopnic. Zato je pohoden tuš najboljša izbira.

Sorodni članki

Preveč elektrike?

Matjaž Valenčič

Izbira klimatske naprave

Matjaž Valenčič

Pravilo 13

Matjaž Valenčič

Komentiraj