Inovativne instalacije Kakovost bivanja

Prezračevanje po epidemiji

Inovativne instalacije

“Prezračevanje po epidemiji” je kratka informacija iz serije prispevkov o inovativnih instalacijah. Verjemite, tudi instalacije se razvijajo in prilagajajo potrebam sodobnega bivanja.

Prezračevanje

Kakovost zraka je dejavnik, ki vpliva na zdravje ljudi. To vemo, zato pozorno spremljamo kakovost zraka na prostem. Povsem druga pesem pa je kakovost notranjega zraka, kot da je to sramota, o kateri se ne govori. Ne, napaka je, če se o kakovosti notranjega zraka ne pogovarjamo in če se ne trudimo, da jo izboljšamo. Prezračevanje je en od ukrepov za zagotavljanja kakovosti notranjega zraka, zelo pomemben. Sedaj vemo, prezračevanje po epidemiji je drugačno.

Za sodobna stanovanja je primerno mehansko prezračevanje z vračanjem toplote (in vlage).

To risbo mehanskega prezračevanja z rekuperacijo promoviram že več desetletij. Nekateri so se že naučili, ostali se še bodo.

V bivalne prostore se stalno dovaja svež zrak, temperiran s toploto odpadnega zraka. Svež zrak splakne bivalne prostore, kakovost notranjega zraka je dobra. Iz bivalnih prostorov (spalnica, dnevna soba, otroška soba…) gre zrak preko nevtralnih prostorov (hodniki, stopnišča, predsobe…) v obremenjene prostore (kuhinja, kopalnica, sanitarije …) in ven. Zrak v celotnem stanovanju se zamenja v dveh urah, po potrebi pa tudi hitreje. V stanovanje je stalno vpihovan svež, očiščen zrak, onesnažen zrak pa je v celoti odveden. Energijsko učinkovito in zdravstveno primerno.
Dovod svežega zraka v bivalne prostore, ki je segret s toploto odpadnega zraka, zagotavlja zdravo in kakovostno bivanje.

S takim načinom prezračevanja stanovanj bi preprečili marsikatero okužbo in izboljšali kakovost bivanja. To mnogim še danes ni jasno. Zato pa imamo v Sloveniji najslabšo kakovost notranjega zraka.

Na napakah se učimo

Izkušnje so zbirka napak, ki se jim znamo izogniti. Na področju prezračevanja je ta zbirka napak velika, pa vendar kaže, da se je izogibamo. Imamo najslabšo kakovost notranjega zraka v Evropi, pa kaže, da smo s tem zadovoljni. Zakonodaja ni urejena, še vedno velja standard DIN 1946 iz pradavnine. Eko sklad spodbuja zgolj učinkovito rabo energije, ne kakovosti bivanja. Stroka je prezrta, opozorila stanovskih združenj in celo Strokovnega sveta za učinkovito rabo energije v stavbah so kot bob ob steno.

Bolje je, da se učimo iz tujih napak, ne iz svojih. Tega se zakonodajalec še ni domislil. Sindrom bolnih stavb, SBS, poznamo že pol stoletja, pa naša država še vedno spodbuja gradnjo nezdravih stavb. Koliko napak in koliko popravnih izpitov, da se bo počasi začelo obračati na boljše? Najprej sodobna zakonodaja, potem uporaba sodobnih smernic, izobraževanje izvajalcev, osveščanje uporabnikov… Je bolje pol stoletja tiščati glavo v pesek in imeti 150.000 stavb, neprimernih za bivanje ali poslušati stroko?

Opozorila

Precej je opozoril, ki kažejo na slabo kakovost zraka v prostoru. To so bolezen, slabo počutje, neugodje, glavobol, draženje oči, nosu in grla, suh kašelj, suha ali srbeča koža, omotica, slabost, težave s koncentracijo, utrujenost, občutljivost na vonjave …

Če stanovalci opozorila prezrejo, se zdravstveno stanje začne slabšati. Lahko se pojavijo hude bolezni, alergije, vročinske bolezni ali infekcije, povzročene z bakterijami, virusi ali glivami.

Legioneloza je bolezen, ki jo povzročajo bakterije legionele, ki so prisotne v naravnih vodah. Število bakterij v naravnem okolju je majhno, zato naravno okolje običajno ne predstavlja vira te okužbe za ljudi. Nasprotno pa se legionele hitro razmnožijo v prezračevalnih, klimatskih in vodovodnih sistemih. To vemo že od leta 1976 in poznamo ukrepe za preprečevanje okužbe.

Nova bolezen je okužba z novim koronavirusom. Novi koronavirus so poimenovali SARS-CoV-2, bolezen, ki jo virus povzroča pa COVID-19. Bolezen se kaže z vročino, kašljem in občutkom pomanjkanja zraka, kar je običajno za pljučnico. Virus je še vedno neznanka, previdnost je na mestu. Vendar pa poznamo tri načine širjenja virusa. To je osnovni pogoj, da lahko sprejmemo ukrepe za zmanjševanje možnosti okužbe.

Preprečitev širjenja COVID-19 v zaprtih prostorih

Za epidemijo so pomembne prenosne poti povzročitelja okužbe. V zvezi s COVID-19 so verjetne tri poti prenosa:

 • prek velikih kapljic (kapljice/delci, ki nastanejo pri kihanju, kašljanju ali govorjenju)
 • prek površinskega (kontaminiranega) stika (roka-roka, roka-površina ….)
 • fekalno-oralna pot.
Centralno prezračevanje preprečuje širjenje virusov, rekuperator pa zmanjšuje toplotne izgube. Dva plusa.
Centralno prezračevanje je možno vgraditi tudi v mala stanovanja, celo v garsonjere. Za podobno ceno kot neprimerne decentralne sisteme. Sploh kdo posluša strokovnjake?

Kdaj bodo potrošniki dojeli, da decentralni sistemi niso primerni?

Pripravljena so Praktična priporočila za delovanje stavbnih sistemov, ki se nanašajo pretežno na prezračevanje. Neverjetno ampak resnično, pravilno prezračevanje krepko zmanjša možnost okužbe v zaprtih prostorih.

Niso vsi prezračevalni sistemi primerni. Svetujemo:

 • prezračevanje prostorov z zunanjim zrakom,
 • prezračevanje na nazivno hitrost, tudi ko stavba ni obljudena
 • zagotovite redno prezračevanje z odpiranjem oken (tudi v mehansko prezračevanihstavbah)
 • zagotavljajte konstantno mehansko prezračevanje stranišč 24/7(ur/dni v tednu)
 • izogibajte se odprtim oknom v straniščih
 • stranišče splakujete z zaprtim pokrovom, da zmanjšate možnost fekalno-oralne okužbe
 • izključite recirkulacijo, klimatske naprave naj delujejo na zunanji zrak, brez mešanja. Lokalne dvosmerne ventilatorje izključite.
 • preglejte opremo za rekuperacijo toplote in se prepričajte, da tesni
 • ventilatorski konvektorji naj imajo ventilatorje stalno vklopljene
 • menjajte zračne filtre kot običajno v skladu z načrtom vzdrževanja
Izmenično prezračevanje, poimenovano “decentralno prezračevanje“, ni primerno. Ne uporabljajte recirkulacije!

Sorodni članki

Poletna vročina brez klimatskih naprav

Matjaž Valenčič

Nove spodbude Eko sklada, Javni poziv 74SUB-OB19

Matjaž Valenčič

Splakovanje stranišča

Matjaž Valenčič

Komentiraj