Inovativne instalacijeIzpostavljenoPrezračevanje

Covid-19 prezračevanje

Covid-19 prezračevanje

ni nič drugega kot kakovostno prezračevanje.

To risbo mehanskega prezračevanja z vračanjem toplote predstavljam že več desetletij. Nekateri so se že naučili prezračevati, ostali se še bodo. Prezračevano izključno s svežim zrakom.

Objavljeno v EGES

Ta blog je osnutek članka Prezračevanje za COVID generacijo, objavljen v EGES-4/2020.

Opozorila

Precej je znakov, ki opozarjajo na slabo kakovost zraka v prostoru. To so slabo počutje, neugodje, glavobol, draženje oči, nosu in grla, suh kašelj, suha ali srbeča koža, omotica, slabost, težave s koncentracijo, utrujenost, občutljivost na vonjave …

Če stanovalci opozorila prezrejo, se njihovo zdravstveno stanje začne slabšati. Lahko se pojavijo hude bolezni, alergije, vročinske bolezni ali infekcije, povzročene z bakterijami, virusi ali glivami.

Nova bolezen, ki je na hitro okužila človeštvo, je okužba z novim koronavirusom. Virus so poimenovali SARS-CoV-2, bolezen, ki jo virus povzroča pa COVID-19. Bolezen se kaže z vročino, kašljem in občutkom pomanjkanja zraka, kar je običajno za pljučnico. Virus je še vedno neznanka, previdnost je na mestu. Do sedaj poznamo tri načine širjenja virusa. Poznavanje možnega prenosa virusov je osnovni pogoj, da lahko predlagamo učinkovite ukrepe za zmanjševanje možnosti okužbe.

Pravilno prezračevanje zmanjša verjetnost okužbe.

Preprečevanje širjenja SARS-CoV-2 v zaprtih prostorih

Za epidemijo so pomembne prenosne poti povzročitelja okužbe. Če poti prenosa poznamo, jih lahko omejimo ali preprečimo.

Koronavirus SARS-CoV-2 se širi med ljudmi na tri znane načine:

1.         kontaktni prek velikih kapljic, ki nastajajo pri kihanju ali kašljanju ali govorjenju. Kapljice padejo na površine, ki so oddaljene do 2 m od okužene osebe in se prenesejo prek površinskega (kontaminiranega) stika, če se dotaknejo nato svojih oči, nosu ali ust. Koronavirus ostane aktiven do 3 dni na sobnih površinah pri običajnih notranjih pogojih. Če ljudje stojijo do 2 metra od okužene osebe, lahko te kapljice ujamejo neposredno tako, da jih vdihnejo.

2.         v zraku lahko ostanejo majhni delci (< 5 mikrometrov) aktivni več ur in se prenašajo na dolge razdalje. Takšni delci v zraku prepotujejo velike razdalje tako, da jih prenašajo zračni tokovi v prostorih ali v kanalih prezračevalnih sistemov.

3.         po fekalno-oralni poti.

Prezračevanje stanovanj

Prezračevanje stanovanj naj bo izključno s svežim zrakom, mehansko ali naravno. Prezračevalni sistemi, kjer se odpadni zrak meša s svežim in vrača v prostor, niso primerni. Neprimerni so tudi toplozračni ogrevalni sistemi.

Centralno prezračevanje preprečuje širjenje virusov, rekuperator pa zmanjšuje toplotne izgube. Dva plusa.
Centralno prezračevanje je možno vgraditi tudi v mala stanovanja, celo v garsonjere. Za podobno ceno kot neprimerne decentralne sisteme. Sploh kdo posluša strokovnjake?

Hlajenje stanovanj

Hlajenje stanovanj ni problematično, če je izvedeno z lokalnimi hladilnimi napravami. Podrobno je opisano v prispevku Klimatizacija in covid. Podobno kot s klimatskimi napravami se lahko hladi tudi s fan-coili.

Hlajenje poslovnih stavb

Hlajenje poslovnih stavb lahko predstavlja večje tveganje za okužbo z virusi, ki se prenašajo po zraku. Na to opozarja Smernica REHVA COVID-19 in posodobitev smernice avgust 2020.

Virus SARS-CoV-2 ostane aktiven do 3 ure v zraku zaprtih prostorov. Pravilno prezračevanje je osnovni ukrep za odstranjevanje virusov iz prostorov. Prezračevati je potrebno izključno s svežim zrakom.

V delih stavbe z mehanskimi prezračevalnimi sistemi je priporočeno neprekinjeno prezračevanje, z najvišjo stopnjo prezračevanja, ves čas uporabe stavbe in tudi dve uri pred ter po tem. V preostalem času je dovoljena nižja stopnja prezračevanja. Nikakor ni primerno izključiti prezračevanja. Poleg tega je treba dodatno prezračevati z odpiranjem oken.

Odvodni (odtočni) prezračevalni sistemi sanitarij naj bodo stalno vklopljeni in naj zagotavljajo podtlak.

V delih stavbe brez mehanskih prezračevalnih sistemov je priporočljivo aktivno uporabljati okna (veliko več kot običajno, tudi če to povzroča delno toplotno neugodje). Zračenje z odpiranjem oken je torej edini način za povečanje izmenjav zraka. Okna odprite za 15 minut ali več, ko vstopite v prostor (še zlasti, če je bil prostor predhodno zaseden z drugimi osebami), to ponavljajte vsako uro. Tudi v stavbah z mehanskim prezračevanjem se lahko prezračevanje z odpiranjem oken uporablja za dodatno povečanje prezračevanja.

Varna uporaba sistemov za vračanje toplote

Pod določenimi pogoji lahko virusni delci v zraku ponovno vstopijo v stavbo. Neprimerne naprave za rekuperacijo toplote lahko prenesejo viruse iz odvodnega (odtočnega) zraka na dovodni (vtočni) zrak. Preverite, če je naprava v vaši stavbi primerna in po potrebi ukrepajte.

 • Regenerativni prenosniki toplote zrak-zrak (rotacijski prenosniki) so občutljivi na puščanje. V obstoječih sistemih so ventilatorji nameščeni tako, da se ustvari večji tlak na strani odvodnega (odtočnega) zraka. To povzroča uhajanje odvodnega (odtočnega) zraka v dovodni (vtočni) zrak. Upravljavec naj opravi meritve netesnosti in ukrepa, če je puščanje nad 5 %.
 • Ploščni prenosniki toplote so manj občutljivi na puščanje. Kljub temu svetujemo meritve tesnosti in ukrepanje.
 • Konvektorski prenosniki toplote so varni glede prenosa virusov, saj zagotavljajo 100-odstotno ločitev zraka med stranjo povratka in dovoda.
 • Recirkulacija (vračanja zavrženega zraka) omogoča širjenje virusov, zato ni primerna. Delci virusa v odvodnih (odtočnih) zračnih kanalih lahko vstopijo v bivalne prostore, če so enote za obdelavo zraka opremljene z recirkulacijskimi enotami. Predlagamo, da vgrajene recirkulacijske lopute tesno zaprete ali odstranite. Če to povzroči težave s hladilno ali ogrevalno močjo, je to treba sprejeti, ker je pomembnejše preprečiti onesnaženje in varovati javno zdravje, kot zagotoviti toplotno ugodje.

Skladno s smernico predlagamo, da preprečite možnost recirkulacije zraka v klimatskih sistemih in zagotovite povečano stopnjo prezračevanja. Pomislek, da bo intenzivno prezračevanje povečalo rabo energije v stavbi, je utemeljen, vendar ima varovanje zdravja prednost pred varčevanjem z energijo!

Rotacijski prenosnik, zlasti v povezavi z žaluzijami obtočnega zraka, predstavlja možnost prenosa virusov po prezračevalnem sistemu stavbe.

Res, decentralni sistemi prezračevanja niso primerni

Pripravljena so Praktična priporočila za delovanje stavbnih sistemov (Smernica REHVA COVID-19, 3. april 2020), ki se nanašajo pretežno na prezračevanje. Neverjetno ampak resnično, pravilno prezračevanje krepko zmanjša možnost okužbe v zaprtih prostorih.

Primerni so sami tisti načini prezračevanja ter prezračevalni oz. klimatski sistemi, ki ne predstavljajo možnosti širjenja virusov.

Niso vsi prezračevalni sistemi primerni. Svetujemo:

 • prezračevanje prostorov z zunanjim zrakom,
 • prezračevanje na nazivno hitrost, tudi ko stavba ni obljudena
 • zagotovite redno prezračevanje z odpiranjem oken (tudi v mehansko prezračevanihstavbah)
 • zagotavljajte konstantno mehansko prezračevanje stranišč 24/7(ur/dni v tednu)
 • izogibajte se odprtim oknom v straniščih
 • stranišče splakujete z zaprtim pokrovom, da zmanjšate možnost fekalno-oralne okužbe
 • izključite recirkulacijo, klimatske naprave naj delujejo na zunanji zrak, brez mešanja. Lokalne dvosmerne ventilatorje izključite.
 • preglejte opremo za rekuperacijo toplote in se prepričajte, da tesni
 • ventilatorski konvektorji naj imajo ventilatorje stalno vklopljene
 • menjajte zračne filtre kot običajno v skladu z načrtom vzdrževanja
Izmenično prezračevanje, poimenovano “decentralno prezračevanje“, ni primerno. Ne uporabljajte recirkulacije!

Sorodni članki

Prezračevanje stanovanj

Matjaž Valenčič

Prezračevanje z rekuperacijo

Matjaž Valenčič

Webinar: toplotna zaščita stanovanjskih stavb

Matjaž Valenčič

Komentiraj