Energetske izkaznice stavb

Energetske izkaznice stavb po epidemiji

Med razglasitvijo epidemije nove virusne bolezni COVID-19 smo spoštovali predpisane ukrepe in nismo izdelovali energetskih izkaznic. O tem smo vas obvestili v prispevku, obveščalo pa vas je tudi Združenje neodvisnih strokovnjakov za izdelavo energetskih izkaznic. Po preklicu pomladne epidemijo smo vam ponovno na razpolago. Vendar se izdelava energetske izkaznice stavb po epidemiji nekoliko razlikuje.

Energetske izkaznice stavb

Energetske izkaznice stavb  so javne listine s podatki o energetski učinkovitosti stavb in s priporočili za povečanje energetske učinkovitosti.  Izdelujemo jih neodvisni strokovnjaki na zahtevo stranke.
Zakaj potrebujete energetsko izkaznico stavbe? Da lastniki, kupci ali najemniki vedo, kako energijsko učinkovita je stavba in kako povečati energijsko učinkovitost. Zakonodaja predpisuje, katere stavbe in kateri deli stavb potrebujejo energetsko izkaznico  ter določa roke, do katerih jih mora pridobiti.

Sedaj, po omilitvi ukrepov zaradi epidemije nove virusne bolezni COVID-19, je več naročil energetskih izkaznic, kar je razumljivo. Trg nepremičnin, ki se je med korona krizo zaprl, se ponovno prebuja.

Izdelava EI skladno s priporočili NIJZ:

 • Ogled stavbe ali dela stavbe organiziramo tako, da skrajšamo čas ogleda stavbe, kar se da. Zato že predhodno pridobimo čim več podatkov o stavbi iz javnih baz podatkov ter po elektronski pošti in s telefonskim razgovorom z naročnikom.
 • Pred ogledom pošljemo ogledom naročniku vprašalnik o dokumentaciji stavbe, o posegih na stavbi (toplotni ovoj stavbe, okna, prezračevanje, ogrevalni sistem) in o bivalnih navadah.
 • Na ogled pridemo zdravi, brez znakov okužbe dihal (npr. nahod, kihanje, kašljanje, bolečine v žrelu, povišana telesna temperatura, motnje okušanja, vonja…). Enako pričakujemo od naročnika.
 • Ne rokujemo se, temveč pozdravimo na drug, spoštljiv način, brez dotika.
 • Pri vhodu v stavbo in ob izhodu si razkužimo roke.
 • Čim manj se dotikamo različnih površin in predmetov. Če se temu ne moremo izogniti, si nataknemo rokavice.
 • Vzdržujemo medosebno razdaljo najmanj 1,5 oziroma 2 metra.
 • Uporabljamo obrazno masko.
 • Ne dotikamo se obraza, zlasti ne ust, nosu in oči, dokler roke niso umite ali razkužene.
 • Vljudno odklonimo ponujeno kavo ali vodo.
 • Upoštevamo higieno kihanja in kašlja.
 • Med pregledom zaprtih prostorov predlagamo intenzivno zračenje.
 • Ob ogledu upoštevamo vse predpisane omejitve zaradi korona virusa.

Zahtevnejše delo, ista cena

Ogled stavbe je, z upoštevanjem priporočil za varno delo, zahtevnejši. Kljub temu je cena izdelave nespremenjena. Zagotavljamo najugodnejšo ponudbo in dajemo popolno garancijo na naše delo.

Še več, naročnikom preko portala www.nepremicnine.net nudimo 25 % popust, nepremičninskim posrednikom nudimo dogovor o trajnejšem sodelovanju.

Virusi so med nami

Vsak izmed nas lahko k preprečevanju širjenja COVID-19 prispeva z upoštevanjem vsakodnevnih preventivnih ukrepov.

Naučiti se moramo sobivanja z virusi.

https://www.nijz.si/sl/preprecevanje-okuzbe-z-virusom-sars-cov-2019

Dodatni nasveti

Med ogledom stavbe, razgovorom z lastnikom in pregledom dokumentacije pridobimo dovolj podatkov, da strokovno izdelamo energetsko izkaznico. Vendar se s tem naše delo ne zaključi. Svetujemo tudi, kako spremeniti bivalne navade za doseganje boljše kakovosti bivanja. Z upoštevanjem naših nasvetov boste tudi zmanjšali možnost okužbe z virusi in mikrobi, ne le znižali svoje stroške bivanja. Straniščna školjka naj bo ob splakovanju zaprta. Logično, ampak ni enostavno. Stara navada, železna srajca. Vseeno se splača, potrudite se. Za začetek nalepite to risbo ob tipko.

Straniščna školjka naj bo ob splakovanju zaprta. Nalepite to risbo ob tipko.

Skrivnost

Stroške za energijo lahko znižate vsaj za 20 % samo s spremembo bivalnih navad: energijsko učinkovito prezračevanje, znižanje temperature ogrevanja na prijetnih 20 °C, ugašanje luči in vseh nepotrebnih električnih trošil, zamenjavo žarnic s sijalkami … Še več, na spletu boste našli projekt, ki socialno šibkim pomaga zmanjšati energetsko revščino z izvedbo primernih ukrepov za zmanjšanje rabe energije in znižanje stroškov.

Vi vprašate, mi svetujemo. Enostavno. Ne verjamete? Poizkusite.

Sorodni članki

Energetske izkaznice stavb in epidemija

Matjaž Valenčič

Energetske izkaznice stavb

Matjaž Valenčič

Komentiraj