Izpostavljeno Kakovost bivanja Okna Zgodbice za lažje razumevanje

Vzdrževanje hiše med karanteno

Vzdrževanje hiše med karanteno

Karantena, začasna prisilna osamitev zaradi preprečitve širjenja okuženosti, nas je doletela. Osamitev zaradi preprečitev širjenja nalezljive bolezni Covid-19, ki jo povzroča koronavirus SARS-CoV-2, je le eden v vrsti nujnih ukrepov. Spoštujmo ga.

Slaba in dobra stran karantene

Psihologi opozarjajo na negativne posledice izolacije na duševno počutje. Tudi če niste okuženi vi niti vaši sostanovalci, prisilna osamitev niso počitnice. Množica nujnih opravil, ki je še pred dnevi zapolnjevala vaše življenje, je nasilno ustavljena. Preživljanje v »zaporu«, ob omejenih osebnih stikih, obrnjeni dnevni rutini, nezmožnosti reševanja finančnih skrbi, negotovosti za svoje zdravje in zdravje bližnjih in še marsikaj neugodno vpliva na psihično počutje. Zato so na Zbornici kliničnih psihologov Slovenije pripravili nekaj psiholoških napotkov v pomoč pri obvladovanju fizične distance v družbenih odnosih, izolacije in karantene v povezavi z epidemijo Covid-19. Poiščite jih in upoštevajte.

Potrtost in dolgčas lahko preganjate tudi z enostavnimi opravili vzdrževanja hiše ali stanovanja. Namesto reševanja križank, obrekovanja sosedov in gledanja velikokrat ponovljenih starih novic po televiziji se lahko lotite domačih opravil, ki ste jih odlagali zaradi pomanjkanja časa ali priložnosti. Pričakujte, da bo karantena trajala dalj časa in vam tudi izgovarjanje na napačno luno ne bo pomagalo. V pomoč pri oceni stanja stavbe vam je naš vprašalnik.

Nasvet za vzdrževanje hiše med karanteno

Medtem ko ste v karanteni, načrtujte preživljanje svojega časa s podrobnim pregledom svoje stavbe in z enostavnimi vzdrževalnimi deli. Če pa živite v večstanovanjski stavbi, omejite svoje dejavnosti le na stanovanje.

Hitra ocena energijske potratnosti

Stavba je največ toliko udobna in varna, kot to omogočajo vgrajeni tehnični sistemi. Tehnične sisteme je treba redno vzdrževati, saj imajo veliko krajšo dobo trajanja kot celotna stavba. Je pa res, da je interval vzdrževanja nekoliko ohlapen, posamezne intervale brez večjega tveganja podaljšate ali skrajšate.

Dokumentacija

Izkoristite ta čas, ki ga imate zaradi prisilne osamitve. Pripravite navodilo za vzdrževanje, zberite slikovno gradivo, načrte in garancije, navodila … Po nekaj dneh zbiranja boste ugotovili, da imate več, kot ste mislili. Med svojimi dokumenti izberite tiste, ki so potrebni za načrtovanje vzdrževanja, pobrskajte tudi po internetu.

Posodobite naslove in telefonske številke serviserjev in dimnikarja. Načrtujete, da jih boste poklicali, ko se bo situacija uredila. Zabeležite si napake, ki jih ne morete sami odpraviti, da nanje ne boste pozabili do obiska serviserja.

Ogrevanje

Zima se poslavlja, kurilna sezona se počasi končuje. Zato nadaljujte pri ogrevalnem sistemu. Najprej primerjava porabe energentov glede na pretekla leta. Zima je bila milejša od dolgoletnega povprečja, tudi poraba bi morala biti.

Poglejte elemente ogrevalnega sistema, ventile, kotel, obtočne črpalke, dimnik, cisterno kurilnega olja … Ali so pri ventilih vidne sledi puščanja vode? So obtočne črpalke glasne med delovanjem?  Opazite lise zaradi zamakanja iz dimnika?

Prezračevanje

Če imate prezračevalni sistem, je morda že čas za zamenjavo filtrov. Očistite tudi vpihovalne in sesalne rešetke.

Hlajenje

Vzdrževanje klimatske naprave je enostavno, vendar nujno. Operite ali zamenjajte zračne filtre, očistite rešetke.

Vodovod

Očistite ali zamenjati perlatorje (mrežice) na pipah. Preverite tesnost odtočnih ventilov pod umivalniki, očistite sifone, preverite mehčalne filtre …

Elektrika

Preverite delovanje vseh sistemov. Če so se izbrisale oznake pri varovalkah, preverite in ponovno zapišite, katere varovalke varujejo luči in katere so za gospodinjske aparate … Preverite tudi, kdaj so pri vas naredili zadnji redni pregled električnih inštalacij, opravljen mora biti vsakih šestnajst let.

Streha

Bežen pogled na streho pokaže, ali so strešniki premaknjeni. Moker madež na fasadi nakazuje na zamašen ali dotrajan žleb.

Okna

Preverite, kako se okna zapirajo, kako tesnijo. So povešena in je treba nastaviti okovje? So tesnila poškodovana? Je treba osvežiti premaz?

Gospodinjski aparati

Pralni stroj, pomivalni stroj, hladilnik, zamrzovalnik, sesalec za prah, vse to potrebuje redno vzdrževanje. Pri pralnem in pomivalnem stroju očistite filtre, dodajte sol za mehčanje vode, očistite ledene obloge zamrzovalnika … Preglejte vse aparate in naredite, kar morete in morate.

Splošno

Ne glede na to, kako vešči ste posameznih hišnih opravil, morate vedeti:

  • Kje je glavni vodovodni ventil in kako ga zaprete.
  • Kje je glavno stikalo za elektriko oziroma glavna varovalka in kako izklopite elektriko.
  • Kje je pipa za dovod plina in kako jo zaprete.

Navodila za vzdrževanje hiše med karanteno

V navodilih za vzdrževanje tehničnih sistemov stavb morajo biti določeni obvezni (minimalni) časovni razmiki rednih pregledov ter roki in obseg občasnih pregledov kakor tudi obseg vzdrževalnih del. Navodila za vzdrževanje tehničnih sistemov naj bodo prilagojena vaši stavbi in vgrajenim tehničnim sistemom. Imejte rokovnik sistematskega vzdrževanja, v katerega se vpisujejo vsi posegi in podrobna evidenca vzdrževanja, podobno kot zgodovina vzdrževanja v servisni knjižnici avtomobila.

Pravočasno načrtujte vzdrževanje hiše med karanteno

Okvare niso tako pogoste, zato morda še nimate izkušenj z iskanjem pravega mojstra in odpravo posledic. Kje ga poiskati takrat, ko ga res potrebujete? Morda ga pozna sosed, sorodnik ali prijatelj.

Najbolje je, da takoj začnete pisati datume, stroške in storitev vzdrževanja v rokovnik, zraven pa tudi kontakte serviserjev. To vam bo v pomoč pri rednem vzdrževanju tehničnih sistemov stavb in pri odpravi nepričakovanih okvar.

Evidenco preventivnih pregledov in plan vzdrževanja lahko vodite ročno, v rokovniku ali sodobno, v elektronski obliki. Vseeno je. Vendar naj bodo vhodni podatki čim bolj točni.

Čas hitreje mine

Z načrtovanjem vzdrževanja in odpravo manjših napak bo uspeh dvojen. Stavba bo v boljši kondiciji, vi pa boste koristno zaposleni med prisilno osamitvijo. Poleg vseh ukrepov (ki so dostopne na portalu Uradne informacije o koronavirusu COVID-19) za preprečevanje okužbe z virusi ne pozabite na pravilno prezračevanje.

Sorodni članki

Radon in ocena bivalnih pogojev

Matjaž Valenčič

Mobilnost za trajnostno prihodnost

Matjaž Valenčič

Navadna ali RAL montaža oken?

Matjaž Valenčič

Komentiraj

UA-149436393-1