IzpostavljenoJedrska energija

Iver in bruna

Jedrska elektrarna v Nemčiji FOTO: AP

Zgodba je stara tisoče let, pa vendar aktualna. Iver in bruna. Iver v tujem očesu vidiš, brun v svojem ne. Izderi najprej bruno iz svojega očesa in potem boš videl vzeti iver, ki je v očesu tvojega brata. Tako sem zasledil, da Nemčijo pretresa razkritje, saj naj bi najvišji uradniki na ministrstvih za gospodarstvo in okolje iz vrst Zelenih ponarejali in skrivali dokumente, na podlagi katerih so zaprli še zadnjo jedrsko elektrarno v državi. Vest je tako šokantna, da jo je takoj poobjavil tudi JPD. Uradniki vladajoče stranke Zeleni naj bi ponaredili dokumente o nujnosti zaprtja nemških jedrskih elektrarn, ker da jih je treba zapreti zaradi varnosti, čeprav so strokovne podlage kazale nasprotno in čeprav so strokovne podlage kazale, da bi to pomembno znižalo cene elektrike v Nemčiji, ter kako so prikrivali, da je 5 izmed 6 zadnjih jedrskih elektrarn še mogoče aktivirati ob razumnih stroških.

Običajno takšne vesti počakajo na čas kislih kumaric, v jedrski histeriji, ki smo ji priča, pa morajo takoj na plano.

Zapiranje nemških nukleark

Nemčija se je za zaprtje jedrskih elektrarn odločila po nesreči v Fukušimi leta 2011.

Čeprav so se o postopnem opuščanju jedrske energije v Nemčiji razpravljali že pred Fukušimo, je ta nesreča pospešila sprejemanje odločitve. Leta 2011 je nemška vlada pod vodstvom kanclerke Angele Merkel napovedala, da bodo vse jedrske elektrarne v državi zaprte do leta 2022.

Ta prvotni načrt se je nekoliko zamudil zaradi energetske krize, ki jo je povzročila ruska invazija na Ukrajino leta 2022. Vendar pa je Nemčija kljub temu, z rahlo zamudo, potrdila svojo zavezanost izstopu iz jedrske energije. V Nemčiji so 15. aprila 2023 zaprli še zadnje tri jedrske elektrarne – Isar 2, Neckarwestheim 2 in Emsland. Te bi prvotno morale prenehati obratovati s koncem 2022, a se je vlada v Berlinu po napadu Rusije na Ukrajino in prekinitvi dobav ruskih energentov odločila za njihovo podaljšanje. Zaprtje nemških nukleark smo praznovali tudi v Sloveniji kot praznik protijedrskega gibanja.

Ustavno sodišče in jedrska energija

Jedrski lobisti so bili glasni tudi v Nemčiji in na vse načine ovirali zaprtje nukleark. Vendar je nemško ustavno sodišče je leta 2021 sprejelo odločitev, ki je potrdila načrt nemške vlade za zaprtje vseh jedrskih elektrarn do konca leta 2022. Sodišče je presodilo, da zakon o jedrski energiji iz leta 2011, ki je določal postopno opuščanje jedrske energije, ni v nasprotju z ustavo.

To je bila pomembna zmaga za nemško vlado in okoljske skupine, ki so podpirale izstop iz jedrske energije. Nasprotniki jedrske energije so trdili, da so jedrske elektrarne prenevarne in da predstavljajo tveganje za javno zdravje, medtem ko so zagovorniki jedrske energije trdili, da so jedrske elektrarne nujen vir čiste energije.

Iver

To alarmantno novico je prinesel JPD:

Kako se je to lahko zgodilo? Urednik Cicera Daniel Gräber je objavil dokumente, ki zdaj omogočajo vpogled v odločitve ministra za gospodarstvo Roberta Habecka (Zeleni). Poročilo nakazuje, da so najvišji uradniki Zelenih z ministrstev za gospodarstvo in okolje namerno ponaredili strokovna poročila. Očitno so želeli doseči postopno opuščanje jedrske energije za vsako ceno, če je bilo treba proti vsem ekonomskim in znanstvenim razlogom.

Obstaja na primer interna nota okoljskega ministrstva pod vodstvom Steffi Lemke (Zeleni) z dne 1. marca 2022. V njej strokovnjaki pojasnjujejo, zakaj bi bilo z varnostnega vidika možno nadaljnje delovanje preostalih nemških jedrskih elektrarn še več let. Gerrit Niehaus, vodja oddelka za zaščito pred sevanjem na ministrstvu za okolje, ga je očitno prepisal na zavajajoč način. Dva dni kasneje je nova različica opombe glasila: Podaljšanje mandata, tudi za samo nekaj mesecev, je treba “zavrniti zaradi jedrske varnosti.” Minister za gospodarstvo Habeck, piše Cicero, ni nikoli prejel originalne različice strokovnega zapisa.

Po tem, ko je vlada odločila postopno zapiranje in ko je ustavno sodišče potrdilo odločitev o zapiranju, pa so našli neko namerno ponarejeno strokovno poročilo, ki menda niti ni prišlo do ministra za gospodarstvo, da naj bi se vpletla Habeckova poročna priča Patrick Graichen, ki je ustanovil lobistično organizacijo za energetski prehod »Agora Energiewende«.

Bruna

Jedrske prevare v Sloveniji. Glej DRŽAVNI ZBOR, ODBOR ZA INFRASTRUKTURO, OKOLJE IN PROSTOR, 11. januar 2023.

Dejstvo je, da je raba jedrske energije prišla v resolucijo o dolgoročni podnebni strategiji Slovenije do leta 2050 s prevaro. Ta prevara pa se potem prelije tudi v NEPN in v to resolucijo, ki jo obravnavamo. To prevaro so pojasnili mag. Andrej Urbančič, Katarina Trstenjak, mag. Stane Merše, vsi iz Centra za energetsko učinkovitost Jožef Štefan in so jo objavili v Dnevniku. Se pravi, je javnosti dostopna, 11. septembra 2021.

V okviru projekta, ki ga je vodil IJSCU projekt priprava osnutka dolgoročno podnebne strategije in pomoč pri nadaljnjem usklajevanju dokumenta, je konzorcij pripravil osnutek besedila strategije. Konzorcij je sodeloval tudi pri usklajevanju besedila z različnimi ministrstvi in obravnavi pripomb iz javne obravnave. V času usklajevanja in tudi v osnutku dokumenta sta bila ves čas enakovredno upoštevana dva scenarija, predvideno pa je bilo, da se je pred odločanjem oziroma izbiro med opcijama z jedrsko energijo ali brez nje zagotovijo potrebne informacije in analize. Ministrstvo za okolje in prostor je te usmeritve predložilo v javno obravnavo.

Enake usmeritve glede odločanja o jedrski energiji je vključevalo tudi javno objavljeno vladno gradivo, ki pa je bilo dan pred sejo Vlade nadomeščeno z besedilom, ki potrjuje izbiro jedrske opcije. Dan pred sejo Vlade nadomeščeno, torej s prevaro. Namesto, da bi to prevaro odpravili, je še naprej podlaga za sprejemanje pravnih aktov. Pričakujem, da boste storili vse, da se ta prevara s katero je jedrska opcija dobila luč brez potrebnih informacij in analiz, odpravi. To je pomembno zlasti zato, ker se današnja resolucija nanaša na celovit nacionalni podnebni načrt in dolgoročno strategijo, kamor pa je bila jedrska energija uvrščena s prevaro, kot veste. Zato predlagamo, da se ta resolucija bistveno dopolni ali pa zavrne..

Torej, v Sloveniji s prevaro sprejmejo neveljaven dokument. Namesto, da bi se s tem ukvarjali organi pregona, je ta ponaredek osnova za jedrski prevzem politike in gospodarstva. Za jedrski udar.

Kdor ne verjame, da so v Sloveniji ponaredki veljavni dokument, naj sam preveri.

… dan pred sejo vlade nadomeščeno …

Jedrska energija je slepa ulica

Značilnosti držav, ki zagovarjajo jedrsko energijo:

  1. Države, ki pod krinko jedrskih elektrarn proizvajajo jedrsko orožje.
  2. Države, ki izvažajo jedrsko tehnologijo za financiranje svojega vojaškega jedrskega programa.
  3. Koruptivne države.

Kdaj je torej najprimernejši trenutek za zaprtje jedrske elektrarne?

Iz vidika jedrske varnosti je bil najprimernejši trenutek za zaustavitev jedrske elektrarne pred 40 leti, drugi najprimernejši trenutek je danes.

Sorodni članki

Ogrevanje vikenda

Matjaž Valenčič

Paralele

Matjaž Valenčič

Prikriti jedrski lobisti

Matjaž Valenčič

Komentiraj