Jedrska energija

najprimernejši trenutek za zaustavitev jedrske elektrarne

https://www.nek.si/kako-deluje-nek/komandna-soba

ustavitev NEK

Iz vidika jedrske varnosti je bil najprimernejši trenutek za zaustavitev jedrske elektrarne pred 40 leti, drugi najprimernejši trenutek je danes.

načrtovana gradnja nove nuklearke

NEK je edina jedrska elektrarna na svetu, ki stoji na potresni prelomnici. IRSN je dal leta 2013 pisno poročilo o neprimernosti lokacije. Opozoril je, da na lokaciji sedanje in načrtovane jedrske elektrarne obstaja potresno tveganje. Opozorilo, ki je pomotoma prišlo v javnost, je umaknjeno, potresna nevarnost ostaja.

ZEG opozarja, da je v juliju 2021 minister za infrastrukturo presegel pooblastila in izdal energetsko dovoljenje za JEK2 brez pravne in strokovne podlage.

jedrski odpadki

Slovenija je najmanjša jedrska država, po površini in po številu prebivalcev. Glede na svojo velikost, geološke značilnosti, poseljenost in tektoniko je tudi najbolj izpostavljena jedrskemu tveganju. Nova spoznanja na področju skladiščenja jedrskih odpadkov bi nas morala zaskrbeti.

V trenutku, ko družba spozna, da ne more poskrbeti za trajne rešitve jedrskih odpadkov, je dolžna prenehati obremenjevati okolje z jedrskimi odpadki. To pa je v nasprotju s pohlepom, ki generira jedrske aktivnosti. Zaradi pohlepa odločevalcev o rabi jedrske energije je sedanja generacija izpostavljena jedrskemu hazardu, naslednje generacije pa bodo obremenjene z jedrsko zapuščino.

opomba

Naslovna fotografija

Sorodni članki

Jedrski buldožer

Matjaž Valenčič

Kredit, ki ga bodo vračali pravnuki

Matjaž Valenčič

Ogljični odtis jedrske energije

Matjaž Valenčič

Komentiraj