Jedrska energijaTaksonomija

Jedrska energija ni tehnologija za reševanje podnebne krize

Jedrska energija ni tehnologija za reševanje podnebne krize, saj je predraga, prepočasna, prenevarna, preveč blokirajoča, Berlin, 27. 10. 2021.

Pomanjkljive študije

Jedrska energija ne more prispevati k reševanju podnebne krize, ker se prepočasi širi, predraga in preveč tvegana. Poleg tega strukturno ovira širjenje obnovljivih virov energije, ki so bolj dostopni, cenejši in neškodljivi od jedrske energije. To kaže mednarodna skupina znanstvenikov iz organizacije Scientists for Future (S4F) v danes objavljenem besedilu.

Ker jedrska energija pri proizvodnji električne energije skoraj ne ustvarja neposrednih emisij toplogrednega plina ogljikovega dioksida (CO2), jo njeni zagovorniki navajajo kot tehnologijo v boju proti podnebni krizi. V Evropi je zlasti Francija tiskovni predstavnik za jedrsko energijo, zlasti med pogajanji o taksonomiji EU, ki določajo, katere ukrepe je treba pripisati državam članicam in v kolikšni meri, da bi dosegli zmanjšanje toplogrednih plinov po vsej EU. emisije plinov. Znanstveniki za prihodnost kažejo, da imajo študije, ki predstavljajo jedrsko energijo kot tehnologijo za zmanjševanje emisij, sistematične pomanjkljivosti.

Potencialna nevarnost

Potencialna nevarnost jedrske energije je dobro znana. Predvideva se, da so takšne nesreče izjemno redke. Statistika govori proti. Ben Wealer, glavni avtor študije in član S4F, pravi: »V vsakem desetletju od sedemdesetih let prejšnjega stoletja so se zgodile velike nesreče in množica manjših incidentov. Jedrska energija je tako tvegana, da jedrskih elektrarn ni mogoče nikjer zavarovati.« Škoda, ki jo povzroči velika nesreča, je tako velika, da so zahtevane zavarovalne premije tako rekoč nedosegljive. Pravzaprav so bile katastrofe v Fukušimi, Černobilu ali na Otoku treh milj preprosto vsiljene družbi. Jedrska energija je tudi v nasprotju z vsemi izračuni dobičkonosnosti. »Naš pregled ustreznih študij o jedrski energiji kot sredstvu za zmanjšanje emisij toplogrednih plinov je pokazal, da je proizvodnja električne energije iz jedrske energije predvsem izjemno draga,« pojasnjuje Christian Breyer, soavtor študije in tudi član S4F.

»Jedrska energija nikoli ni bila ekonomsko konkurenčna in je na energetskem trgu preživela od samega začetka le zahvaljujoč velikemu državnemu financiranju. Proizvodnja električne energije iz obnovljivih virov energije je že danes cenejša kot iz fosilnih in jedrskih tehnologij. Poleg tega je potrebna nujnost. Štirideset let po prvih opozorilih o globalnih podnebnih spremembah, ki jih je povzročil človek, so takratni scenariji zdaj grozeča realnost.

Zaostanek

Članica S4F Claudia Kemfert, prav tako soavtorica, pravi: »Da bi se izognili dramatičnim prelomnim točkam v zemeljskem sistemu, moramo do leta 2030 postati podnebno nevtralni, nam pravi fizika zemeljskega sistema. Nujno, hitro pretvorbo energetskega sistema je mogoče doseči le z zahtevano hitrostjo z obnovljivo energijo.« Glede na načrtovano in gradbeno obdobje dveh desetletij ter predvidljivo malo tehničnih novosti jedrske energije ni mogoče uporabiti v časovnih obdobjih dve do največ tri desetletja, ki so pomembna za boj proti podnebni krizi.

Igra vlog

Nova generacija jedrskih elektrarn (majhni modularni reaktorji), ki jih je pred kratkim razpravljala Francija, prav tako ni možnost, saj je ta tehnologija še desetletja oddaljena od možne komercialne uporabe. Največji izziv pri razvoju trajnostne oskrbe z energijo je premagovanje odpornosti današnjega energetskega sistema, v katerem prevladujejo elektrarne na fosilna goriva.

Jedrska energija ni primerna za podporo tega procesa preoblikovanja, pravzaprav ga blokira: prevladujoča poraba za jedrsko energijo omejuje razvoj trajnostnih tehnologij za zaščito podnebja, kot so obnovljivi viri, shranjevanje in energetska učinkovitost. Na človeštvo in življenje na Zemlji nasploh bodo še milijone let še naprej vplivali radioaktivni ostanki, ki nastanejo v nekaj desetletjih. Ta nesorazmernost, ki presega človeške standarde, je našla pot v razpravo o energetski tranziciji pod pojmom “večni stroški”.

Trajnostnost

Scientists for Future na koncu navajajo, da jedrska energija ni možnost za pretvorbo energetskega sistema v trajnostnega. V naslednjih desetih letih ohranjanje jedrske energije z nadaljnjim obratovanjem ali podaljšanjem njene življenjske dobe ne bi privedlo do bistvenega zmanjšanja emisij toplogrednih plinov. Niti širitev z obstoječo jedrsko tehnologijo niti uvedba nove generacije jedrskih elektrarn ne predstavljata rešitve.

Viri

Celotno besedilo študije “Nuclear Power and Climate” je na voljo tukaj: https://doi.org/10.5281/zenodo.5573719 Kontaktne osebe: dr Ben Wealer, TU Berlin, e-pošta: bw@wip.tu-berlin.de Prof. Christian Breyer -LUT Lappee

Pripravil dr. Leo Šešerko

Sorodni članki

Sonce in veter sta najcenejša vira energije

Matjaž Valenčič

Ruski pritisk na evropsko jedrsko energijo

Matjaž Valenčič

Kdo se boji presoje vplivov na okolje?

Matjaž Valenčič

Komentiraj