Inovativne instalacije

Pohodni tuši

Inovativne instalacije

“Pohodni tuši” je kratka informacija iz serije prispevkov o inovativnih instalacijah. Verjemite, tudi instalacije se razvijajo in prilagajajo potrebam sodobnega bivanja.

Osebna higiena

Sanitarni elementi naj bodo sodobni, varčni, preizkušeni. V kopalnici naj bosta vgrajeni pršna in kopalna kad, če je le dovolj prostora. Tuširanje je veliko varčnejše kot kopanje v kopalni kadi, saj je poraba vode pri tuširanju občutno manjša. Za vsakodnevno higieno je primerno uporabljati tuš, za sprostitve pa daljše kopeli v kopalni kadi.

Nevarna tuš kad

Običajna tuš kad je visoko nad tlemi. Visoka stopnica je pri vstopanju v tuš kabino nerodna.

Še hujše je pri izstopanju iz tuš kabine, saj je treba stopiti v globino, držala ni, mokre noge pa drsijo na talni oblogi. Izstop iz visoke tuš kadi, preko roba in na tla kopalnice je nevaren. Zaradi neprimerno zgrajenih domov trpi zdravje.

Dvignjena tuš kad je zlasti za manj gibljive osebe zelo nevarna. Ampak tega ne veste, dokler vam je ne vgradijo in jo prvič uporabite. Nevarnost padca je velika.

Padec iz tuš kadi

Nevarne so gladke ploščice, mokra tla in nivojske razlike. Zaradi vrat tuš kabine ni možno pritrditi oprijemal. Kako naj torej starostnik varno stopi iz visoke pršne kadi?

Padci povzročijo 80 % vseh poškodb pri starejših ljudeh in so najpogostejši vzrok za napotitve v bolnišnice. Pri starejših so poškodbe zaradi padcev težje kot pri mladih in se tudi slabše zdravijo. Pogosto posledice so invalidnost in odvisnost od tuje pomoči.

Največja nevarnost padca je doma. Zaradi padcev v stanovanjih vsako leto umre več ljudi kot zaradi avtomobilskih nesreč. Starejši so doma pogosto sami, če ni nikogar, ko padejo in ne morejo več vstati, so v smrtni nevarnosti. In v resnici je smrtnost najvišja pri padcih doma. To je zadosten razlog, da smo današnje srečanje namenili samo padcem v domačem okolju.

Pohoden tuš

Ko načrtujete kopalnico, pomislite na enostavno resnico : varna tla so ravna, nedrseča. Zato je pohoden tuš najboljša izbira.

Hidroizolacija kopalnice

Vemo, da so tla v kopalnici pogosto mokra. Da ta voda ne bi zamakala v konstrukcijo in k spodnjemu sosedu, je potrebna hidroizolacija.

Žal so naši arhitekti vrsto let risali napačne detajle, izvajalci pa so njihove napake nekritično izvajali. Takšno stanje je še danes, marsikje. Skladno z načelom: “Kar se Janezek nauči, to Janez zna!” smo obsojeni na napake, dokler ne bodo uporabniki zahtevali kakovosti, tudi v detajlih.

Napačen gradbeni detajl, ni edini. Takih stanovanj je samo v Ljubljani na tisoče! In še več jih bo, saj je naročniku pomembna zgolj šminka in nizka cena, ne glede na strokovnost in veščine izvajalcev.

Hidroizolacija, ki je vgrajena na AB plošči, pod toplotno izolacijo in estrihom, morda res, za kratek čas, omeji zamakanje k spodnjemu sosedu. Vendar, kam gre voda, ki se tam nabira? Odtoka ni. Sčasoma, ko se toplotna izolacija in estrih napijeta kot goba, pa se tudi pri sosedu pojavijo vlažni madeži. Da o zatohlem zraku in plesni v kopalnici niti ne govorimo.

Napake učijo

Besedičenje, da so fuge med keramičnimi ploščicami vodotesne in da je silikonski kit vsemogočen, se prepozno izkaže za nakladanje. Sanacija te napake je draga. Povsem nepotrebno, saj ni pravilna izvedba ni nič dražja od napačne. Bolje pa je, da se učite na tujih napakah kot na svojih. Naši nasveti so vam v pomoč.

Pravilna izvedba je logična: vodo, ki priteče skozi fuge, prestreže hidroizolacija pod talno oblogo in jo usmeri v talni odtok. Polagalci keramike to obvladajo, vendar morajo biti vsi stiki, skozi katere lahko zamaka voda, pravilno izvedeni. Talni odtok mora biti spojen s hidroizolacijo, tudi robni spoji in dilatacijske fuge morajo biti trajno tesne, hidroizolacija se mora nadaljevati tudi na stenah, ki so lahko zmočene.

V kopalnici in sanitarnih prostorih je vsakodnevno prisotna voda, zato je treba poskrbeti za hidroizolacijo teh površin. Tako si prihranite morebitne nevšečnosti zaradi zamakanja vode in s tem povezanih kasnejših sanacijskih del.

Sistemske rešitve kopalnic zagotavljajo kakovostno in trajno ureditev hidroizolacije. Izberite le preverjene sisteme. Obdelati je treba celotna tla v sanitarijah in dele sten, ki se močijo (v tuš kabini, ob kopalni kadi, za umivalniki…).

1 Osnovni premaz (cementne ali apneno-cementne podlage)
2 Hidroizolacija: 1. sloj hidroizolacije
3 Hidroizolacija: tesnilni trak ali manšeta
4 Hidroizolacija: 2. sloj  hidroizolacije + armirna merežica (talne površine)
5 Hidroizolacija: 3. sloj hidroizolacije
6 Lepljenje keramike: lepilo
7 Fugiranje: fugirna masa

Gradbeni detajli in instalacije

Stavbni sistemi so medsebojno povezani. Ni dovolj, da integralno projektiranje in informacijsko modeliranje gradenj ustvarjata transparentnost pri načrtovanju gradnje objektov, medsebojno morajo sodelovati tudi izvajalci. Sloj hidroizolacije v sanitarijah je funkcionalni del sanitarnih instalacij, zato morata polagalec keramike in inštalater tesno sodelovati.

Integralno projektiranje bazira na interdisciplinarnem in stalnem hkratnem dialogu vseh akterjev: investitorja, arhitektov, inženirjev, kot tudi izvajalcev in uporabnikov. Uspešen dialog je lahko le enakopraven, ki poteka transparentno in je odprt za izmenjavo idej. Tako voden oziroma orkestriran dialog ustvarja jasno vsebino, prinaša zaupanje in zagotavlja močno verigo odgovornosti. Tveganja postajajo bolj obvladljiva, dolgoročni učinki so predvidljivi, pričakovanja in cilji pa realistični.

Razne vrste pohodnih tušev

Glede na razpoložljivo višino gradbene konstrukcije, obliko sanitarij in želje uporabnikov je ponujenih veliko raznih vrst pohodnih tušev.

Sistemske komponente pohodnih tušev niso poceni. Če upoštevate, da ne potrebujete tuš kadi niti talnega sifona, si lahko izračunate, da je naložba v pohodni tuš cenovno primerljiva z naložbo v klasično, pršno kad.

Pri adaptaciji, kjer običajno ni dovolj vgradne višine, je najprimernejši pohodni tuš X-center. Mere tuša so od 1 x 1 m do 1,2 x 1,2 m, vgradna višina pa 70 mm.

Poleg panelov s sredinskim odtokom, robno muldo ali stensko rego je možno izbrati tudi izvedbe s skritim odtokom ali z odtokom, skritim v steno. Čeprav se razlikujejo predvsem na pogled, poglejte tudi na tehnične lastnosti. Zmogljivost odtoka je ključna, zlasti če se odločate za ogromno pršno glavo z učinkom tropskega dežja.

Zidna kanaleta je zelo priljubljena.

Zidna kanaleta omogoča popolno svobodo pri izdelavi podlage tuša – poenostavi katero koli opravilo, od prenov do novih postavitev modernih, elegantnih in varnih tušev.

Prednosti kanalete X-wall:

  • Dve različici, s 30 in 50 mm vodnim stolpcem, 0.6 do 0.8 l/s, 290 do 430 Pa vodne zapore
  • Možnost priklopa napeljave kondenzata iz klimatske naprave
  • Olajšan dostop za čiščenje in vzdrževanje
  • Primeren za vse vrste sten in montažne elemente

Pohodni tuš je kompatibilen s sistemom sive vode, pa tudi z ukrepi za zmanjševanje možnosti okužbe. Ko načrtujete novo kopalnico, mislite širše.

Za individualen nasvet se javite pri nas. Dober nasvet je vreden več kot stane.

Sorodni članki

Virusi iz kanalizacije

Matjaž Valenčič

Vonj sanitarij

Matjaž Valenčič

Prezračevanje po epidemiji

Matjaž Valenčič

Komentiraj