Nasvet tedna Zgodbice za lažje razumevanje

Pet mitov o IR panelih

Resnice ali zmote o IR ogrevanju?

Obstajajo miti o IR panelih, so to le zakoreninjena prepričanja, morda uspešne marketinške poteze? Nekaj mitov je že zbledelih, nekateri še ostajajo. Počakajte na razbijanje teh mitov. Verjamete še v kakšnega? Pomagajte ga ovreči ali potrditi.

 

1. Toplota IR panelov je izredno prijetna in naravna.

Trditev, ki ji ne gre oporekati, le dopisati je treba besedico »lahko«. Torej,  toplota IR panelov je lahko izredno prijetna. Lahko je tudi neprijetna, če je površinska temperatura IR panela previsoka ali je IR panel preblizu. Res je tudi, da je toplota vsakega grelnega telesa prijetna, če ni neprijetna. Toplota je elektromagnetno sevanje, podobno svetlobi, le nevidno za naše oči. Vsako toplo telo seva toplotne žarke, tudi IR panel, radiator, žarnica ali gašperček. In toplota vsakega grelnega telesa je lahko izredno prijetna.  Drugi del trditve je tudi točen, toplota je  naravni pojav, lahko rečemo, da je naravna. Predstavljena trditev je mit, saj zavaja površne bralce.

 

2. Stroški ogrevanja z IR paneli so nizki.

Trditev je prvi del primerjave: … nizki glede na …  Poglejmo cene energije iz najpogosteje uporabljenih energentov, podrobno »cene energentov in koristne energije«. Če pri nabavnih cenah energentov upoštevamo izkoristke, dobimo cene koristne energije, ki jih lahko medsebojno primerjamo. Najcenejša je toplota iz drv z biomasnim kotlom, 0,03 €/kWh. Toplota iz zemeljskega plina s kondenzacijskim grelnikom stane 0,08 €/kWh, iz kurilnega olja z nizkotemperaturnim kotlom 0,13 €/kWh,  iz UNP (propan) 0,15 €/kWh, iz elektrike po 0,15 do 0,19 €/kWh, odvisno od tarife. Za nianso več, od 0,15 do 0,19 €/kWh, stane tudi toplota iz IR panelov. Res je, da so cene energentov sestavljene iz mnogih postavk, s pametno izbiro jih je možno malo znižati, s kreativno manipulacijo pa precej znižati, a le navidez. Konkretno, gola elektrika stane 0,04 € kWh MT in 0,06  kWh VT, z obračunsko močjo, omrežnino, prispevki, trošarino in davkom pa več kot trikratno naraste, kot kvašeno testo.Tudi če upoštevamo le del cene elektrike, recimo brez priključne moči, je toplota iz IR panelov še vedno občutno dražja od toplote iz toplotne črpalke ali iz kondenzacijskega plinskega grelnika. Predstavljena trditev, da so stroški ogrevanja z IR paneli nizki v primerjavi z običajnimi ogrevalnimi sistemi, je mit.

3. Nizka naložba v ogrevanje.

Trditev je splošna, neprimerljiva. Res je vgradnja 10 IR panelov cenejših od   vgradnje radiatorskega ali talnega ogrevanja v enako veliko stavbo, vendar IR ogrevanje v večini stavb ni enakovredno tradicionalnemu. Ceneje kot IR panele lahko uporabimo lestence s klasičnimi žarnicami na žarilno nitko, saj se le 5% porabljene energije žarnic pretvori v svetlobo, preostanek pa seva kot toplota, kot pri IR panelih. Kaj pa infra rdeče žarnice, bi se ogrevali z njimi? Potrjeno, nizka naložba v ogrevanje z IR paneli je mit!

4. Vrsta prednosti pred drugimi načini ogrevanja.

Navedbe, ki naj bi utemeljevale to trditev, so dvomljive: prijetna toplota, naraven način ogrevanja,  sušenje vlažnih zidov in preprečevanje nastanka plesni, brez obremenitve okolja, …  IR ogrevanje ima prednosti in pomanjkljivosti. Nedvomno pa je primerno za občasno ogrevane manjše objekte (počitniške hiše, kamp prikolice) in za ogrevanje stanovanjskih prostorov v prehodnem obdobju. Potrjeno, pavšalno navedene prednosti so mit!

5. Toplota z IR paneli je zdravilna. 

Toplota pomirja, sprošča in daje občutek ugodja. Zdravljenje s toploto imenujemo termoterapija. Že pred tisočletji so predniki lajšali poškodbe in bolezni z ogrevanjem. Toplota lajša dolgotrajne bolečine udov, blaži mišične krče, izboljšuje gibljivost sklepov in prekrvitve celega telesa ali posameznih njegovih delov, pospešuje celični metabolizem, pretok krvi, odvajanje odpadlih snovi … Vendar učinkuje toplota IR panelov podobno kot toplota radiatorjev, peči, tople kopeli ali savne. Splošna resnica je, da je toplota zdravilna. Trditev,  da je toplota toplota z IR paneli zdravilna, je mit.

So sploh kakšne prednosti IR ogrevanja?

Nedvomno ima IR ogrevanje veliko prednosti v “skoraj nič-energijskih stavbah”. Pri energijsko učinkoviti stavbi je povsem drugačno razmerje investicija/stroški kot pri tradicionalni, energijsko potratni stavbi, tudi ekonomika je druga. Če je raba energije zelo majhna, je skoraj vseeno, koliko stane. V takem primeru so pomembnejši višina investicije in celotni stroški v uporabni dobi. To je možno izračunati z LCCA metodo.

Za sNES je zanimiva kombinacija IR panelov za ogrevanje in klimatskih naprav za razvlaževanje  in hlajenje, za segrevanje sanitarne vode je sanitarna toplotna črpalka, vse skupaj v povezavi s sončno elektrarno v samooskrbi, prezračevanje pa s prezračevalno napravo z vračanjem toplote.

Zavedati se moramo, da so ogrevalni sistemi le del hišne energetike. V celoviti primerjavi je treba upoštevati tudi pripravo tople vode, hlajenje, prezračevanje in domačo sončno elektrarno. Cenovno primerjavo (investicija in tekoči stroški)  pa je treba pripraviti na dolg rok, vsaj 30 let. Šele podroben izračun pokaže primernost posameznih ogrevalnih sistemov glede na lastnosti konkretne stavbe. Pišite nam, svetovali vam bomo.

Sorodni članki

Energetsko svetovanje in urbane legende

Matjaž Valenčič

Energetske izkaznice stavb

Matjaž Valenčič

Naravne sile

Matjaž Valenčič

Komentiraj