IzpostavljenoJedrska energija

Kredit, ki ga bodo vračali pravnuki

Bi vzeli kredit, ki ga bodo vračali pravnuki? Sliši se vabljivo. Vzameš kredit, le nekaj malega plačaš za stroške odobritve, in uživaš. Celo življenje, brez skrbi za vračilo. Vračali bodo vnuki vnukov.

Je to mogoče? Je to etično? Je to korektno do zanamcev? Koga briga, samo da je njim lepo. To učijo zagovorniki jedrske energije.

Čeprav je videti vabljivo, lahko peče.

Pridobivanje, proizvodnja in razgradnja, jedrski gorivni krog

Raba jedrske energije je vezana na tri stopnje: pridobivanje goriva (rudarjenje, obdelava rude, pridobivanje urana, proizvodnja jedrskega goriva), proizvodnja energije (gradnja jedrske elektrarne, obratovanje, vzdrževanje) in razgradnja (odstranitev jedrske elektrarne, skladiščenje jedrskih odpadkov).

Za prvi dve stopnji, pridobivanje goriva in obratovanje) je treba plačevati sproti (to je enako kot stroški odobritve kredita). Sledi raba energije, uživanje sadov, ki jih bodo plačevali vnuki vnukov, del dohodka od prodane elektrike predstavlja dobiček, uživanje brez skrbi. 

Tretja stopnja, razgradnja, pa se začne veliko desetletij po prenehanju proizvodnje elektrike (kakor da vnuki vnukov vračajo kredit). Vsi stroški razgradnje in skladiščenja odpadkov se bodo začeli po tem, ko bo jedrska elektrarna že ustavljena, ko ne bo več ustvarjala denarja. Ko bodo ves denar jedrske elektrarne že porabili. Za razgradnjo in skladiščenje odpadkov bodo plačevali vnuki vnukov, in tako naprej.

Koliko časa pa bo treba varovati jedrske odpadke?

Radioaktivnost je naraven pojav. Tudi umetno ustvarjeni radioaktivni elementi sledijo naravnim zakonitostim, s časom se njihova radioaktivnost manjša.

Zaradi radioaktivnega razpada se radioaktivnost snovi sčasoma zmanjšuje. Hitrost zmanjševanja radioaktivnosti je
odvisna od razpolovnega časa, ki je pri različnih elementih različen. Pri radioaktivnem izotopu plutonija je razpolovna doba 24.100 let. To ne pomeni, da čez 24.100 let ne bo več nevaren, radioaktivnost se mu bo zmanjšala za polovico. Koliko razpolovnih dob pa traja, da ni več nevaren? Morda 10? Saj znate računati, 10 x 24.100 let je 241.000 let.

Torej, koliko časa bo treba varovati jedrske odpadke? Kdo zna to izračunati in si upa povedati na ves glas?

Strup je v repu

Kdor misli, da je razgradnja poceni, se moti. Razgradnja bo verjetno stala mnogo več kot pridobivanje goriva in proizvodnja skupaj. Upoštevati je treba, da se v procesu razpada jeder ustvarja veliko zelo radioaktivnih snovi, tako produktov razpada kot aktivacije, odstraniti pa je treba tudi kontaminirane ruševine in zemljino. 

Kdo torej zagovarja jedrsko energijo? Kdor ima od nje dobiček. Predvsem jedrska mafija. Da je ni v Sloveniji? Dajte no, v vseh jedrskih državah je. Zaključeni sodni procesi dokazujejo, da jedrska mafija zanesljivo deluje v teh državah: Južna Koreja, Japonska, Francija, Velika Britanija, Rusija …. Računsko sodišče pa je sramežljivo priznalo, da deluje jedrska mafija tudi v Sloveniji.

So radioaktivni odpadki varno odloženi? Za zmeraj?

Kaj pa te trditve?

Jedrska energija je čista. Ni, če obravnavamo celotni jedrski gorivni krog, od zibelke do groba.

Jedrska energija je uvrščena med nizkoogljične tehnologije, saj ne povzroča emisij ogljikovega dioksida. Ni res, če obravnavamo celotni jedrski gorivni krog, od zibelke do groba. Glej članek CO2 emisije jedrske energije: celotna slika.

Jedrska energija je poceni. Cena je relativen pojem. Energija iz obnovljivih virov je cenejša. Vsekakor je jedrska energija veliko dražja od energije iz obnovljivih virov, tudi če se večino stroškov skrijejo, če jih plačuje država iz proračuna ali če jih pustijo zanamcem.

Jedrska energija je varna. Res je, varna je, dokler ne gre nič narobe. In narobe bo šlo, slej kot prej. Še vedno ni rešitve, kako hraniti nevarne radioaktivne odpadke na tisoče let.

Povsod enako, krivca ni.

Jedrska energija je zanesljiva. Tudi jedrske elektrarne se kvarijo, nenadoma obstanejo in prenehajo proizvajati elektriko. Sonce pa vedno sije, veter vedno piha, toplota zemlje vedno greje, reke vedno tečejo, biomasa je vedno na razpolago… Res imajo obnovljivi viri manjšo energijsko gostoto in predvidljivo dinamiko, zato je treba razne OVE povezati med seboj in predvideti hrambo ter pretvorbo. Veliko malih generatorjev deluje bolj zanesljivo kot en velik.

Jedrska energija je domača. Tudi ni res. Tehnologija, postrojenje, gorivo, vse to je iz uvoza. Domače so le hladilna voda, posadka elektrarne, degradiran prostor in trajno radioaktivni odpadki.

Izrabljeno jedrsko gorivo je dragocena dediščina za zanamce. Največja neresnica, kar jih slišimo. Izrabljeno jedrsko gorivo je uporabno zgolj teoretično. Težav s ponovno rabo izrabljenega jedrskega goriva je toliko, da so predelavo za civilno rabo že opustili povsod po svetu. Prezahtevno, prenevarno in predrago.

Sorodni članki

Obnovljivi viri energije namesto fosilne in jedrske

Matjaž Valenčič

Konferenca trajnostne gradnje

Matjaž Valenčič

Izbira oken

Matjaž Valenčič

Komentiraj