Jedrska energijaObnovljivi viriTaksonomija

Sonce in veter sta najcenejša vira energije

Sven Teske

Svena sem srečal na Greeenpeacovem webinarju “KRITIČNO O JEDRSKI ENERGIJI“. Webinar, ki ga je pripravila Katja Huš (hvala, Katja), je bil odlično obiskan, tudi s strani zagovornikov rabe jedrske energije, ki so hoteli provocirati, pa jim ni uspelo.

Po uvodnih težavah s tehniko je sledila čudovita predstavitev. Sven je briljantno odgovoril tudi na dve moji vprašanji, hvala.

Nekaj dni kasneje je z njim objavila odličen intervju Anja Hreščak. Če ste ga spregledali, vas vabim, da ga poiščete in preberete. Posredujte ga tudi drugim, vam bodo hvaležni.

Za tiste, ki bi si želeli ogledati posnetke konference, prilagam povezavo.

Blog#jedrska#Podnebje

Konferenca “Kritično o jedrski”: posnetki predavanj

Greenpeace Slovenija oktober 14, 2020

V Sloveniji vse bolj odmeva ideja o gradnji novega jedrskega reaktorja. T.i. jedrski scenarij je tudi eden izmed dveh ponujenih scenarijev v osnutku dolgoročne podnebne strategije Slovenije.

Vsekakor pa ne pozabite, kdo zagovarja jedrsko energijo. Sebičneži. Ne verjamete? Preberite Kredit, ki ga bodo vračali pravnuki.

Okoljska samozadostnost Slovenije, neizogibna nujnost

Iz predstavitve na 23. strokovnem posvetovanju 2020, okoljska samozadostnost Slovenije, neizogibna nujnost:

Jedrska energija je preveč pomembna, da bi jo prezrli in preveč tvegana, da bi jo dopustili. Odpira več problemov, kot jih rešuje. ´Ponuja se nam kot čudežna rešitev. Jedrski strokovnjaki jo deklarirajo kot “trajnostno, brezogljično energijo, cenovno ugodno rešitev za razogljičenje”.

Jedrska energija ni trajnostni vir, niti s stališča trajnostnosti niti z vidika interesov prihodnjih generacij niti kot dolgoročna vizija niti kot prehodni energent, ni brezogljična sploh pa ni poceni. Ne smemo ocenjevati zgolj razpada jeder ampak celotni jedrski gorivni krog.

Trditve jedrskih lobistov, da so jedrski odpadki »dragocena neprecenljiva dediščina zanamcem«, so kot blodnje alkimistov.

Jedrska mafija razgali sebične zagovornike jedrske energije, zbrane okoli Jožeta P. Damijana.

Opomba: SSKJ

sebíčnost -i ž  lastnost človeka, ki upošteva samo svoje koristi. V svoji sebičnosti ne vidi drugih ljudi.

Sorodni članki

Srečno novo leto

Matjaž Valenčič

Jedrske pravljice

Matjaž Valenčič

Leu Šešerku v slovo

Matjaž Valenčič

Komentiraj