IzpostavljenoZgodbice za lažje razumevanje

2023?

Kaj bo leta 2023? Cene stanovanj bodo drastično padle, meso bomo lahko jedli vsak teden, Evropska unija bo razpadla, zaprli bomo jedrsko elektrarno NEK, na zemljo bo padel velikanski meteorit, po vsem svetu bo mnogo naravnih katastrof, izbruhnila bo lakota, umrl bo velik vojskovodja, škrlatni stoli bodo moderni, s pravično razporeditvijo svetovnega bogastva bosta odpravljeni lakota in revščina, na svetu bo zavladal trajni mir …

Odvisno, koga vprašate

Napovedujem, da bodo stanovalci pospešeno vgrajevali sončne elektrarne na strehe svojih stavb, da bodo krepko zmanjšali rabo energije v stavbah, da bodo spremenili svoje navade mobilnosti in da bo javni prevoz brezplačen. Napovedujem tudi pospešen prehod na obnovljive vire energije ter ukinitev fosilnih in jedrskih energentov.

Bodo fosilni avtomobili prepovedani? Nobene potrebe, mestni električni avtomobili se bodo pospešeno uveljavljali za krajše vožnje, vendar ne bodo v celoti spodrinili fosilnih avtomobilov.

Kljub izpadu trošarin zaradi manjše prodaje fosilnih energentov v letu 2023, država še ne bo uvedla davka na električne avtomobile in na sončne elektrarne.

Jedrska elektrarna NEK samo do leta 2023?

Vsaka partija ima svoj konec.

Jedrska elektrarna Krško NEK deluje od leta 1983, takrat jo je zgradila družba Westinghouse. Redna obratovalna doba elektrarne je 40 let, kar se izteče leta 2023. Čeprav je skrbno vzdrževana, ne bi bilo primerno podaljšati njenega obratovanja. Razlogov je več:

  • stoji na potresni prelomnici, pravzaprav je to edina jedrska elektrarna na svetu, ki stoji potencialno aktivni potresni prelomnici, obratovanje na te lokaciji je tvegano;
  • lastništvo je deljeno, pol v slovenski in pol v hrvaški lasti, upravljanje obrata dveh lastnikov pa je zahtevno; pravijo. Veliko babic, kilavo dete;
  • NEK s prevaro in jedrskim udarom pridobiva dovoljenja za podaljšano obratovanje;
  • NEK je verjetno edina jedrska elektrarna v svetu, ki sploh nima urejenega odlaganja jedrskih odpadkov;
  • po podatkih Računskega sodišča je finančno poslovanje NEK sporno;
  • jedrska energija ni trajnostna, čeprav jo jedrska stroka uvršča med trajnostne vire energije;
  • jedrska energija ni rešitev za podnebne spremembe;
  • jedrska energija segreva svet in povzroča klimatske spremembe;
  • jedrska energija ni zelena, ne glede na to, kaj pišejo “neodvisni” novinarji;
  • obnovljivi viri energije so cenejši in zanesljivejši od jedrske energije…

Vpliv jedrske elektrarne NEK na ribe

Ste vedeli, da je reka Sava pod jedrsko elektrarno za 8 °C toplejša, kot je bila pred 60 leti, kar je veliko več, kot
so se spremenile temperature zraka v istem obdobju? Nepomembno? Če poznate kakega ribiča, ga vprašajte.

Nekatere vrste rib se sicer še vedno drstijo, a njihove ikre ali zarod propadejo, našim očem skrito. Iz spodnjega slovenskega dela reke Save so npr. že zdavnaj izginile hladnoljubne vrste, kot so lipan, sulec, blistavec in kapelj. Od Krškega nizvodno tudi pohre kmalu ne bo več.
Posamezne najdbe teh vrst so predvsem posledica njihove prisotnosti v pritokih in še ne pomenijo prisotnosti stabilne populacije. Lipan se v Savi in vseh večjih pritokih premika v zgornje odseke, na njegovo mesto pa prihaja mrena. Hkrati je težko ločiti vpliv temperature od sprememb habitata, kadar gre za večje regulacije ali graditve jezov.
Reka Sava je dandanes tako segreta, da so pri Brežicah že vzpostavljene temperaturne razmere, iz katerih lahko z veliko verjetnostjo napovemo drst tolstolobika in amurja! To sta vrsti, ki ju v Sloveniji vlagajo, saj doslej ni bilo nevarnosti, da bi se lahko drstili v naravi.

Zaprli bodo NEK. To vemo že od leta 1983.

Bomo po zaprtju jedrske elektrarne v mrazu in temi?

Kot poroča 24ur, plakati s številko 2023 in vprašajem nakazujejo na turbulentne čase, ki jih živimo, ko gredo cene, hrane, materialov in energentov, v višave. Je 2023? zgolj odlična propagandna akcija?

Jedrski strokovnjaki znajo in delajo vse, razen tistega, kar bi morali. Kdor pričakuje, da je jedrska varnost njihova prioriteta, se moti.

Zadeve na področju rabe jedrske energije so danes drugačne kot pred več kot pol stoletja, ko se je Jugoslavija pridružila jedrskim državam. Takrat smo naivno verjeli, da bo znanost hkrati z rabo jedrske energije pravočasno našla tudi trajno skladiščenje jedrskih odpadkov. Vendar ni. Nova spoznanja na področju skladiščenja jedrskih odpadkov bi nas morala zaskrbeti.

Nikjer na svetu še ni rešeno trajno odlaganje visoko aktivnih jedrskih odpadkov! Jedrski odpadki niso dragocena neprecenljiva dediščina zanamcem, temveč trajno breme. Ne verjemite jedrskim Lažnivim Kljukcem.

Kamor stopiš, naletiš na jedrske laži. Več jih je kot kravjekov na Veliki planini. Recimo: Volitve v Sloveniji je zaznamoval eksces 29.3.2022, ko so na javni televiziji RTV Slovenija zavajali gledalce. Lagali so, da Nuklearna elektrarna Krško  oskrbuje Slovenijo s približno 40 % vse potrebne energije. Poglej  44. sekundo prispevka https://365.rtvslo.si/arhiv/odmevi/174860561?fbclid=IwAR1VZAEmIty6WyMRACoLFkWtTW6KJInaoJ0lMsjloYbnOIdREhVKTBaZaSY

Jedrska elektrarna Krško oskrbuje Slovenijo s približno 5% energije!

Še drva, ki jih pripravljajo pridni kmetje, dajo več energije kot nuklearka. Ne, po zaprtju nuklearke ne bomo v mrazu in temi. Kdor pohiti, bo do takrat že imel lastno elektriko iz svoje sončne elektrarne na strehi, po sistemu samooskrbe. Drugi pa bodo dobivali elektriko tako, kot do sedaj, iz omrežja. Seveda bodo potrebne državne naložbe v posodobitev distribucijskega omrežja, v pametna omrežja, v naprave za pridobivanje in shranjevanje energije, v prilagodljivo tarifiranje, ampak tega potrošniki ne bodo občutili. Uporabniki bodo lahko postali aktivni odjemalci in ob tem celo služili. S prilagajanjem odjema in proizvodnje elektrike iz malih razpršenih proizvodnih naprav se bodo tudi gospodinjski odjemalci aktivno vključili na trg z električno energijo. Pomagali bodo ohranjati zanesljivost delovanja elektroenergetskega sistema z zmanjšanjem ali povečanjem svoje porabe, s časovnim zamikom porabe, s skladiščenjem električne energije v lastnih akumulatorjih ali e-avtomobilih ter s proizvodnjo električne energije iz malih, razpršenih virov (samooskrba). Končni cilj bodo pametne hiše, povezane v pametna omrežja.

Kaj pa referendum?

Predlagano je referendumsko vprašanje: Podpirate tvegano in drago jedrsko energijo ali želite prehod na zanesljivo in cenejšo trajnostno energijo? Kako se boš odločil, odločila? Sporoči, komentiraj, pod tem člankom te čaka prazen okvir. Vpiši komentar in pošlji.

Nagradna igra v vrednosti 100 €

Kdor našteje, utemelji in nam sporoči največ jedrskih laži, dobi nagrado, brezplačno pisno poročilo o nasvetu, kot predstavljeno na spletni strani www.zaensvet.si, v vrednosti 100,00 €. Nagradna igra je odprta do konca julija 2022. Sodeluj na te spletni strani.

Sorodni članki

Sonce in voda

Matjaž Valenčič

Načrtovanje in oprema kopalnic

Matjaž Valenčič

Jedrsko zavajanje

Matjaž Valenčič

2 komentarja

Marko 20. junija, 2022 at 15:32

https://m.facebook.com/105074178776648/
hvala za nagrado ?

Matjaž, zakaj še nisi antispecist in vegan?!

Reply
Matjaž Valenčič 20. junija, 2022 at 22:27

Pravila nagradne igre so jasna: Kdor našteje, utemelji in nam sporoči največ jedrskih laži, dobi nagrado. Ti si letvico postavil zelo visoko, naštel si veliko jedrskih laži, nisi pa jih utemeljil. Predlagam da jih utemeljiš, če hočeš zmagati. Pričakujem hudo konkurenco.

Antispecist in vegan? Provociraš? Kaj ne veš, da so živali čuteča bitja in da pri nas ni prostora za speciste? Veganstvo, to ni zgolj način prehrane, to je življenjski stil. Nisem med temi verniki. Bolj so mi blizu fleksitarijanci.

Reply

Komentiraj