Izpostavljeno Zgodbice za lažje razumevanje

Izbira toplotne črpalke

Izbira toplotne črpalke za ogrevanje

Za ogrevanje stanovanjske stavbe je izbira toplotne črpalke dobra odločitev. Delovanje je preprosto, jemlje toploto iz toplotnega vira (zunanji zrak, voda, zemlja), jo s pomočjo (električne) energije dvigne na višji temperaturni nivo in skupno toploto odda v ogrevalni sistem. V povprečju daje TČ trojno količino toplote glede na količino porabljene elektrike (z eno kilovatno uro električne energije odda tri kilovatne ure toplote), odvisno od razmerij vstopne in izstopne temperature in od lastnosti TČ.

Ne le za ogrevanje, izbira toplotne črpalke je primerna tudi za segrevanje sanitarne vode.

Razlike ogrevalnih sistemov

Stanovanjske stavbe je možno ogrevati na razne načine. V večini primerov je izbira toplotne črpalke za ogrevanje enostanovanjske stavbe najprimernejša. Izbira toplotne črpalke je primerna tudi za večstanovanjske stavbe, v novogradnjah precej enostavnejše kot pri adaptacijah.

Se izbira toplotne črpalke splača?

Dve največji prednosti rabe toplotnih črpalk sta najcenejša energija in najmanjši okoljski odtis. Sploh pa bi moralo biti to vprašanje retorično. Nihče se ne vpraša, če se splača kupiti večji televizor, modernejši telefon ali prestižno ročno uro. Le pri stvareh, ki so povezane s kakovostjo bivanja, bi iskali ekonomiko.

Izbira toplotne črpalke, geosonda ali zrak/voda?

Pogosta vprašanja, ki spominjajo na klepet ob kavi, se nanašajo na primerjave toplotnih črpalk. Zrak/voda so glasne, geosonda je draga … Še dobro, da zemeljski kolektor/voda in voda/voda niso več popularne, drugače bi imeli mnogoboj.

Če vam januarja na vrtu cveti virginski nepozebnik, ste v krajih, kjer je primernejša toplotna črpalka z geosondo.

Načelno je toplotna črpalka zrak/voda primernejša v toplih krajih, kjer ni težav z zamrzovanjem uparjalnika in je temperaturna razlika ved virom in ponorom toplote majhna. V hladnejših krajih pa je primernejša geosonda, saj je pričakovati stalno temperaturo vira nad 10 °C, neodvisno od temperature zraka.

Če vas januarja na vrtu razveseljujejo cvetoče mimoze, ste v krajih, kjer je primernejša toplotna črpalka zrak/voda.

Denar ni ovira

Investicija v toplotno črpalko z geosondo je višja kot v toplotno črpalko zrak/voda (TČ-Z/V), ampak …

Najprej, značilnosti delovanja TČ-Z/V so, da z nižanjem temperature zraka padata grelno število in moč, cena toplote pa narašča.  Padanje moči običajno kompenzirajo z direktnimi električnimi grelniki ali drugim načinom ogrevanja, kar še poveča ceno toplote ali poveča vrednost investicije. Pogosto pa to rešujejo z vgradnjo močnejše TČ, kar povzroča nove težave.

Vir toplote toplotne črpalke geosonde (TČ-G) je zemlja na globini do 100 m, tam pa je temperatura konstantna. Nekoliko večja investicija se lahko povrne skozi nižjo ceno energije in daljšo dobo trajanja.

V obeh primerih, TČ-Z/V ali TČ-G, lahko dobite subvencijo Eko sklada, če vaša občina to dovoli.

Eko sklad nudi ugoden kredit in znatno spodbudo za vgradnjo toplotnih črpalk v celi Sloveniji. Izjema je tam, kjer so zaradi umazanega zraka razglašena degradirana  področja . Očitno zaščita okolja ni prioriteta.

S pomočjo Eko sklada denar ni več problem ampak rešitev.

Je izbira toplotne črpalke obveza trgovca?

Iznajdljiv instalater zna narediti marsikaj, tudi prepričati investitorja, da je njegov izdelek korekten.

Trgovec ne pozna toplotnih potreb stavbe kupca, ne pozna danosti lokacije te stavbe in ne pozna navad kupca. Ve pa, katera toplotna črpalka je zanj primerna. Tista, ki že nekaj časa leži v skladišču.

Bi kupili čevlje, ki jih ima vaš trgovec na polici, tudi če niso vaša številka in vam model ne ustreza?

Tipično vprašanje

… gradnja enostanovanjske montažne pasivne hiše … temeljna plošča na 10cm XPS …pritličje in mansarda, skupaj 150 m2 … TČ za talno ogrevanje in sanitarno vodo… čez nekaj dni začetek zidave temeljev … projekta še ni … izbira tipa TČ glede na informacije na forumu … izbira moči TČ glede na priporočilo trgovca …

Opis dokaj natančen, potem pa vprašanje: TČ-Z/V ali TČ-G?

Namesto da bi si ustvaril sloves vseveda in argumentirano potrdil, kar si graditelj želi, zapišem kot vedno. Naj odloči stroka. Projektant naj naredi projekt ter določi tip, vrsto, moč in način vgradnje TČ, trgovec naj jo proda in dobavi, monter naj jo vgradi in dokaže pravilno delovanje. Nobene vesoljske znanosti, le inženirsko znanje je potrebno za izbiro toplotne črpalke.

V gradbeništvu so možni popravni izpiti, če le ni izjemne napake. Vendar so popravni izpiti dragi. Neverjetno je, koliko ljudi zna projektirati in graditi lastno stavbo. Znanje je nekaj klikov daleč, tudi vaški mojster ima obilo izkušenj. Ko pa govorimo o navadni trenirki za prosti čas, ga ni junaka, ki bi si jo sam sešil in blaga, ki ga je sam stal iz niti, ki jo je sam zasukal. Je torej hišo lažje zgraditi kot pobrati letino bombaža? Projektiranje in izvedbo je najbolje prepustiti izkušenim strokovnjakom, saj so morebitne napake ne le drage, ampak tudi nevarne.

Ne le pogumni samograditelji, tudi zakonodaja je kriva, da so v naših stavbah najslabši bivalni pogoji, naše okolje pa najbolj onesnaženo. Država dovoli, da si vsakdo sam zgradi stavbo. Gradnja stanovanjske hiše, ki je verjetno največja investicija v življenju, je dovoljena v lastni režiji, čeprav je zelo zahtevna. Bodimo realni: smo res vsi usposobljeni? Res znamo vsi zgraditi “skoraj nič-energijsko stavbo sNES”, karkoli je že to?

 

 

 

Sorodni članki

Apel za slovensko gradbeništvo

Matjaž Valenčič

Zgodbica o vinu, za izhodišče in pogovor s sosedi

Matjaž Valenčič

5G

Matjaž Valenčič

Komentiraj

UA-149436393-1