Jedrska energija

osebni interesi, obljube, zagotovila

V medijih smo zasledili objavo, ki v povezavi z nameravano gradnjo jedrske elektrarne predpostavlja, da se mudi, ker so »osebni interesi, obljube, zagotovila«. Ta izjava bi morda lahko bila sporna, če ne bi slonela na dejstvih.

Nekaj dni prej, v začetku marca 2023, je Bojan Kumer, minister za okolje, podnebje in energijo, napovedal zamik začetka gradnje Jedrske elektrarne Krško (JEK2). Dejal je, da se z gradnjo pretirano ne mudi in ni nič narobe, če se časovnica za drugi blok v Krškem zamakne. Nekateri opozicijski poslanci so se burno odzvali. Jernej Vrtovec je sklical sejo komisije DZ o zavlačevanju s postopki za JEK2, Janez Janša pa je rekel, da je zadeva zrela za kazenski pregon. Na ministrstvu vse očitke zavračajo.

V državi, kjer vse parlamentarne stranke in večina izven-parlamentarnih strank odkrito podpirajo jedrsko energijo, kjer mediji poveličujejo jedrsko energijo, kjer cenzura ne dovoli nasprotnega mnenja, kjer je minister za infrastrukturo presegel pooblastila in izdal energetsko dovoljenje za JEK2 brez pravne in strokovne podlage, je izjava o zamiku časovnice JEK2 sporna?

Edina stalnica so zavajanja

GEN energija načrtuje drugi blok. Vsi govorijo o drugem bloku. Ne, to ni drugi blok temveč povsem samostojna nuklearka, ki bi lahko, glede na potresoslovje, stala tudi pri Veržeju ob Muri, namesto tam načrtovane hidroelektrarne.

Z Resolucijo o nacionalnih razvojnih projektih za obdobje 2007-2023 se je začela gradnja nove nuklearke.

V resoluciji predvidena PWR 1000 MW se verjetno nanaša na Siemens SWR 1000.

Kolikšna je bila leta 2006 predvidena cena? Dve milijardi evrov. Brez državnih, občinskih ali evropskih sredstev. Vse plačano iz zasebnih virov.

Mar se sedaj zato mudi, ker so zasebni investitorji nestrpni? Kaj pa pranje denarja in jedrska mafija? Kaj pa jedrske laži, prevare in izsiljevanja?

V resoluciji zapisana vrednost projekta izgradnje bloka 2 Nuklearne elektrarne Krško, dve milijardi zasebnih virov.
To je najboljša finančna naložba za premožne zasebnike. Ko gre kaj narobe, plača država odškodnino zasebnikom in vso škodo okolju. Tako je bilo na Japonskem, takšni so zakoni, ki jih pišejo jedrci.

Jedrci tečejo nečastni krog

Treba je priznati, da imajo jedrci vizijo. Vse pripravijo na dolgi rok in dobro premislijo, razen tistega, kar bi morali. Kot je rekel Miroslav Gregorič: “Prenagljeno in perverzno pa je zlasti to, da politika rine v gradnjo nove jedrske elektrarne, preden se pospravijo odpadki stare.

Če slučajno nanese pogovor na jedrske odpadke, naj bi bilo možno težave rešiti z levo roko. Floskule, da »jedrski odpadki sčasoma razpadejo v stabilne, neaktivne materiale« (bivši generalni direktor družbe GEN energija), »morda bodo čez dvesto let zanesljivo našli tehnično rešitev« (bivši predsednika uprave družbe GEN-I) , »jedrski odpadki so tako varni, da bi jih hranil pod svojo posteljo« (bivši direktor URSJV), »v človeškem življenju se za vsakega prebivalca Slovenije proizvede toliko jedrskih odpadkov, da jih lahko spravi v pločevinko piva« (vodja odseka za reaktorsko tehniko IJS) in »jedrski odpadki so dragocena neprecenljiva dediščina zanamcem« (bivši član AUKN), kažejo na medijsko strategijo manipulacije.

Denar, ne morala in etika

Jedrska vizija je v denarju. Kako pridobiti čim več denarja in ga čim manj porabiti. Zato gradijo nove jedrske elektrarne, odpadkov starih pa ne pospravljajo. To bo naredil nekdo drug, nekoč. Načrtujejo pa privatizacijo jedrske elektrarne. Ne le v citirani Resoluciji iz 2006, tudi v Energetskem zakonu EZ-1 iz leta 2014. Kolikokrat je omenjena jedrska elektrarna v krovnem energetskem zakonu? Sploh ni omenjena. Kolikokrat pa je bila omenjena v prejšnjem energetskem zakonu EZ, ki je veljal do leta 2014? Zgolj enkrat, vendar pomembno.

Privatizacija ni možna … v Nuklearni elektrarni Krško, je pisalo. Le koga je to tako motilo, da je spremenil zakon?

Kaj pa je narobe z nuklearko v privatni lasti? Legitimna zahteva privatne lastnine je dobiček. Jedrska varnost pa je draga. Torej, za doseganje večjega dobička se zmanjša vlaganje v varnost. Točno to se je zgodilo v Fukušimi, ko je vodstvo več let ignoriralo varnostna opozorila na cunami in raje izplačevalo večje dividende delničarjem. In če kdo misli, da je slovenski jedrski regulator močnejši od japonskega, se moti. Kombinacija, privatna nuklearka in šibek jedrski regulator, je garant za jedrsko katastrofo.

Odličen marketing slabega

Drugi blok

Jedrci imajo odličen marketing, saj znajo smrad dreka opisati, kot da diši po vijolicah. V javnosti se govori o načrtovani jedrski elektrarni kot o drugem bloku. Drugi blok je zelo lep izraz, zlasti fantu iz blokovskega naselja, ki mu je všeč soseda iz drugega bloka. Hkrati izraz drugi blok nudi asociacijo, kot da se nekaj doda obstoječemu, torej določa tudi lokacijo in rabo skupne infrastrukture. Dalje, obstoječi jedrski elektrarni bi zgolj nekaj dodali, nekakšen blok, vse ostalo bi ostalo nespremenjeno. Jedrci so ta izraz tako popularizirali, da danes že stroka in politika, pa tudi jedrski avanturi prijazna civilna družba, vsi govorijo o drugem bloku. Ne govorijo o jedrski elektrarni ali o atomski elektrarni ali o nuklearni elektrarni. Vsi ti pridevniki imajo grozeč predznak. Torej, nevtralna beseda je drugi blok. Nič narobe, če je napačna.

Nova elektrarna JEK2 je načrtovana kot povsem samostojen objekt, ki z obstoječo elektrarno ne bo imel čisto nič skupnega. Nič, niti reaktorja, skladišča jedrskih odpadkov, hladilnega sistema, ograje ali vratarja.

Obstoječa nuklearka ima ime NEK, nuklearna elektrarna Krško. Očitno besedna zveza NE v imenu ni zaželena, saj spominja na nikalnico. Verjetno ima zato načrtovan jedrski objekt ime JEK2, besedica JE očitno spominja na nekaj pozitivnega, pritrdilnega. 

Sporna lokacija

Lokacija za jedrsko elektrarno v Krškem je neprimerna. Zaradi potresne nevarnosti. Svetovno priznani inštitut IRSN je, na podlagi raziskav, zapisal, da lokacija v Krškem ni primerna za novo jedrsko elektrarno zaradi potresne nevarnosti. Osnovno vprašanje jedrske varnosti je primernost lokacije za jedrske aktivnosti. Vsi poznamo stališče IRSN, nekateri (tudi URSJV) ga ignorirajo. Dejstvo je, da je naročnik GEN s prekinitvijo pogodbe z IRSN jasno povedal vsem izvajalcem, da zahteva lojalna in ne strokovna poročila.

SSKJ opisuje besedo “izziv” kot vabilo na pretep. Z “lepim” se hvalijo.
izzív -a m (ȋ)
glagolnik od izzvati: nihče ni odgovoril na njegov izziv; izziv na dvoboj, pretep / v njegovem glasu je čutiti izziv

Nespodobna komunikacija

Karkoli se zgodi na področju energije ali sevanja ali jedrskih elektrarn, imajo jedrci vedno enak odgovor: novo jedrsko elektrarno. Globalno segrevanje? Pomanjkanje energije? Podnebne spremembe? Jedrske katastrofe? Draga elektrika? Zamude in podražitve pri gradnji elektrarn? Energetska samooskrba? Varovanje okolja? Odgovor je vedno: nova jedrska elektrarna. In ta odgovor je vedno napačen. Globalno segrevanje se je začelo z jedrsko dobo. Pomanjkanje elektrike leta 2022 v celi Evropi je tudi posledica okvar in ustavitve polovice francoskih jedrskih elektrarn.

Se zamude in podražitve gradnje nuklearke v Sloveniji sploh ne bi mogle zgoditi, ob “učinkoviti” Komisiji za preprečevanje korupcije?

Predvidena nuklearka je celo odporna na cunami, kar je bilo predstavljeno v reklami za AP1000.

Elektrike je, že ob z obstoječo NEK, dovolj za špekulante z elektriko, ne pa za državljane in gospodarstvo. Kaj in za koga bi bilo po postavitvi JEK2, trikrat večji od sedanje NEK, bolje?

Jedrski marketing je odličen, v slabih stvareh.

Kot v stripu naše mladosti

Sir Oliver | Alan Ford Wikia | Fandom
Cena drugega bloka? Drobiž.
20 milijard € ali malo več, se bomo dogovorili.

Jedrska elektrarna je kot kredit, ki ga bodo vračali pravnuki. No, za izgradnjo nove jedrske elektrarne JEK2 bi bilo treba pripraviti približno 20 milijard evrov, za celotno novo infrastrukturo pa tudi veliko. Rezervne kapacitete, del zagotavljanja zanesljivosti in stabilnosti celotnega omrežja, niso upoštevane v naložbi JEK2, so pa nujne naložbe. Kljub gradnji JEK2 bi bilo treba posodobiti distribucijska omrežja, torej naložbi v jedrske objekte dodati še 3,5 milijarde evrov.

osebni interesi, obljube, zagotovila

Sporni stavek je: Nič ni narobe, če se časovnica JEK2 zamakne. V prispevku na POP TV (6.3.2023, novinarka Kaja Kobetič, POP TV) je neodvisni energetski strokovnjak Matjaž Valenčič podvomil o iskrenosti tistih, ki bi prehitevali in gradili novo nuklearko na vrat na nos.

Matjaž Valenčič: »Ni nobenih razlogov, da bi sedaj hiteli z nuklearko, razen če so kakšni osebni interesi, osebne povezave, obljube, zagotovila… Nove tehnologije so na pohodu, dejansko nima smisla not tlačiti zastarele, stare tehnologije

24 ur zvečer

O tem stališču je voditelj Uroš Slak vprašal gosta Jerneja Vrtovca, bivšega ministra za infrastrukturo. »Stališče energetskega strokovnjaka, Matjaža Valenčiča, da ni nobenih razlogov, da bi sedaj hiteli z nuklearko, razen če so kakšni osebni interesi, obljube, zagotovila… Ste jih vi kot infrastrukturni minister morda dali komu, Američanom?«

Odgovori Jerneja Vrtovca so zgovorni:

  • »Lepo vas prosim, no… Tukaj gre izključno za skrb, da zagotovimo energetsko neodvisnost za naslednje generacije. Nuklearka ni samo projekt ene vlade, dveh vlad, ampak je projekt… V bistvu, največji projekt v Sloveniji bi bil to za naslednjih sto let. Kar se pa tiče , kdo bo izvajalec in na kakšen način, to prihaja v drugih fazah, to vse s postopki umeščanja v prostor in po končni odločitvi za samo investicijo. Mi smo dokumentacijo končno začeli, pripeljali v to fazo, me pa res čudi, da se na nek način daje vtis samo enim tehnologijam, ki so še vedno v razvoju…«
  • »Evropska komisija je to prepoznala in rekla: nuklearna energija je zelena
  • “Na koncu sem tudi sam za to, da odločajo o tem, ali želirno imeti nuklearko drugi blok, da odločajo državljanke in državljani na referendumu, tako je tudi prav!” je Vrhovec zaključil svoje izvajanje.

Je dvom v iskrenost upravičen?

osebni interesi, obljube, zagotovila… Lepo vas prosim, no… Tukaj gre izključno za skrb, da zagotovimo energetsko neodvisnost za naslednje generacije.

Da bi zgornje razumeli, poglejmo, kaj piše Mladina v uvodniku Kaj sta obljubila Vrtovec in Janša?

Aktualen uvodnik.

Nobenega dvoma ni, da sta Vrtovčev odziv in Janševa ugotovitev popolnoma pretirana glede na Kumrove navedbe. A naj tu omenimo nenavaden dogodek z začetka decembra 2020. Šlo je za obisk takratnega zunanjega ministra Anžeta Logarja v ZDA, časopis Dnevnik je takole poročal o njem: »Ministra za zunanje zadeve Anžeta Logarja v Washingtonu nekoliko presenetljivo spremlja tudi minister za infrastrukturo

…decembra 2020 je Jernej Vrtovec na State Departmentu podpisal memorandum o razumevanju v zvezi s strateškim civilnim jedrskim sodelovanjem. … podpisani memorandum je nekakšna nezavezujoča politična vstopnica, ki ameriški industriji pomaga odpirati vrata na trg, oziroma orodje, ki sopodpisanim državam pomaga pri vzpostavljanju partnerstva z ZDA.

Dalje piše v uvodniku (preberite ga vsaj dvakrat), da je “memorandum le vidni del dogovora, dejanskih pogovorov še zdaj ne poznamo. A glede na naravo naložbe je danes mogoče razloge za Janšev in Vrtovčev nesorazmerni odziv iskati prav na tem mestu. Seveda sta lahko tudi zgolj navdušenca nad jedrsko energijo, toda o tem močno dvomimo. Njun odziv bolj kaže na to, da očitno obstajajo neki dogovori in pričakovanja, o katerih javnost nič ne ve – a bi seveda morala. Janšev in Vrtovčev odziv bi morala biti predvsem signal preiskovalnim organom. Preprosto preburno sta se odzvala na izrazito benigno izjavo sedanjega ministra”.

Kaj pa komentar drugih dveh Vrtovčevih izjav? 

  • Evropska komisija ni rekla: nuklearna energija je zelena, temveč je nuklearno energijo pod posebnimi pogoji uvrstila v taksonomijo kot premostitveni energent, ob množici drugih zavez.
  • O novi nuklearki naj odločajo državljanke in državljani na referendumu, vendar ne takrat, ko bo že prepozno. Referendum o novi nuklearki ali o novih nuklearkah bi moral biti pred začetkom investicije, ki se je začela leta 2006 z Resolucijo o nacionalnih razvojnih projektih, kar je razvidno tudi na spletnih straneh GEN energija. Kdaj bi moral biti referendum o novi nuklearki? Takoj. Vendar bi moral biti na pravičnih osnovah, saj je neprimerno, da jedrski zagovorniki za vrsto let kupujejo jedrski opciji prijazno mnenje in cenzurirajo drugače misleče. Bodimo iskreni, čeprav se referendum še ni začel, referendumska kampanja že poteka. Gen energija že dolgo financira nedopustno neuradno referendumsko kampanjo, saj poudarjajo »le pozitivne strani jedrske izbire, ne pa tudi morebitnih tveganj in stroškov«. Vlada Republike Slovenije pa je imenovala državnega sekretarja v Kabinetu predsednika Vlade Republike Slovenije, ki bo koordinator projekta JEK2, enakovrednega državnega sekretarja za obnovljive vire pa ni v Kabinetu vlade. Uravnoteženo?

Vsak PV ima svojega favorita

Zdenko Rotar piše v knjigi Padle maske, da je imel pokojni Drnovšek velik osebni interes za podpis pogodbe s proizvajalcem opreme Westinghousom, ob menjavi uparjalnikov Nuklearne elektrarne Krško.

Menda je bil leta 2006, v času sprejema Resolucije o nacionalnih razvojnih projektih za obdobje 2007-2023 Janšev favorit za novo nuklearko Siemens PWR 1000 MW.

Leta 2010 je WikiLeaks poročal, da je Pahorjev favorit Westinghouse: »podporo sodelovanju ameriškega Westinghousa pri nadgradnji in zamenjavi edine slovenske jedrske elektrarne«.

Cerar je imel kar dva jedrska favorita, Kitajce in Ruse, kot je pisalo v časopisih.

Šarec se je navduševal za Ruse. Njegovo stališče je bilo, da se razvoj države meri z rastjo rabe energije.

Letos GEN energija že resno izbira med tremi možnosti, AP1000 (Westinghouse), APR1000 (Korea Hydro Nuclear Power), EPR1200 (EDF), kot je razvidno iz javnega naročila za idejne rešitve za drugi blok jedrske elektrarne (JEK2). Pred enim letom sta predsednika vlad Slovenije in Francije govorila o sodelovanju na področju jedrske energije. Očitno je septembra 2022 postala francoska nuklearka Golobov favorit, tako je razumeti izjavo predsednika uprave Gen energija junija 2023 v Krškem: »Z ministrstvi se pogovarjamo, da bi vlogo dopolnili tako, da bi v prostor umeščali večjo moč. Tako si odpremo manevrski prostor do ponudnikov in strateških partnerstev«.

Kdo v vladi pa zagovarja zmanjšanje rabe energije, rabo obnovljivih virov energije in razbremenitev okolja?

Sorodni članki

Avstrija vs. Evropski komisiji

Matjaž Valenčič

Oskrba z električno energijo

Matjaž Valenčič

Preveč elektrike?

Matjaž Valenčič

Komentiraj